Nέα δέσμη μέτρων ανακοίνωσε η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας επιδιώκοντας να περιορίσει την διασπορά του κορονοϊού και αυτά αφορούν μια μεγάλη γκάμα επιχειρήσεων όπως υπεραγορές τροφίμων, αρτοποιεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, επιχειρήσεις παρασκευής προχείρου γεύματος – μαζικής εστίασης με take away-delivery, υπαίθριες-λαϊκές αγορές κ.α.
Στο πλαίσιο αυτό ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι και η νέα προσέγγιση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων όπου προίσταται ο Αδ. Γεωργιάδης, για ζητήματα δημοσίων συμβάσεων.
Ειδικότερα, ανακοινώθηκε ότι εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται σοβαρός κίνδυνος διασποράς του κορονοϊού COVID-19, η έλλειψη του οποίου βεβαιώνεται με απόφαση του υπουργού Υγείας, και πάντως για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει τους έξι μήνες από την έναρξη ισχύος της παρούσας, μπορούν, κατά παρέκκλιση των κείμενων εθνικών διατάξεων περί δημοσίων συμβάσεων, να διενεργούνται διαδικασίες προμηθειών με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης του ν. 4412/2016 (Α’ 147), από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων σχετικά με:
α) Την υποστήριξη σε υλικοτεχνική υποδομή, αναλώσιμα, έκτακτο προσωπικό και υπηρεσίες υποστήριξης του τηλεφωνικού κέντρου της γραμμής 1520 (Γραμμή Καταναλωτή),
β) την υποστήριξη σε υλικοτεχνική υποδομή και αναλώσιμα των κλιμακίων των υπηρεσιών με αρμοδιότητες ελέγχου που υπάγονται στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Βέβαια αυτή η “παρέκκλιση” εγκυμονεί αρκετούς κινδύνους όσον αφορά το ποιοι και με ποια κριτήρια θα κερδίσουν σε αυτή την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει προκύψει. Ημέτεροι επιχειρηματίες;