Μεγάλη ευκαιρία παρουσιάζεται στην Ελλάδα για να «γεμίσει» το κενό που η Τουρκία άφησε στο γεωπολιτικό «ασυνείδητο» των ΗΠΑ μετά την χθεσινή ρήξη ανάμεσα στις δύο χώρες, με την υπερδύναμη να προχωρά σε αναστολή εκδόσεως βίζας κάτι που παλαιότερα έχει πράξει για χώρες τύπου Ιράν και Λιβύης.
Είναι μια απροσδόκητη για πολλούς εξέλιξη, καθώς ναι μεν μπροστά στις κάμερες ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ύμνησε δημόσια τον ηγέτη της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη συνάντησή τους στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη αλλά επρόκειτο για απλές φιλοφρονήσεις «λυκοφιλίας»
Πολλοί τότε σε Ελλάδα και Κύπρο είχαν απογοητευθεί χωρίς να βλέπουν όμως το ολοένα και πιο προβληματικό υπόβαθρο στις σχέσεις των δύο χωρών.
Στις ΗΠΑ «αφρίζουν που ο Ρ.Τ.Ερντογάν υποδέχθηκε στην Άγκυρα τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Μαδούρο, ο οποίος είχε επισκεφθεί προηγουμένως τη Μόσχα όπου είχε στρατηγικές συζητήσεις με τον Πρόεδρο της Ρωσίας.
Ο ίδιος πήγε, στην Τεχεράνη.
Δηλαδή πραγματοποίησε προβεβλημένες συναντήσεις με μεγάλους γεωπολιτικούς αντιπάλους των ΗΠΑ και με τον ανταγωνιστή τους για την παγκόσμια κυριαρχία, βάση πυρηνικού οπλοστασίου.
Σύμφωνα με ότι έχει αποκαλυφθεί μάλιστα ο Ρ.Τ.Ερντογάν είχε και συνάντηση με αντιπροσώπους της Χαμάς, μία επαφή που δεν δημοσιοποιήθηκε, και είχε τηλεφωνικές συνομιλίες και με άλλους εχθρούς της Ουάσιγκτον.
Όλα αυτά το «βαθύ αμερικανικό κράτος» τα κατάπινε έστω και με δυσκολία, διότι η Τουρκία είναι κρίσιμα σημαντική για τα πλανητικά σχέδια κυριαρχίας του.
Όμως η σύλληψη τουρκικής καταγωγής υπαλλήλου του αμερικανικού προξενείου στην Κωνσταντινούπολη με την κατηγορία ότι ήταν πράκτορας του Ιμάμη Γκιουλέν και των πραξικοπηματιών, ήταν τελικά ο «πυροκροτητής» που ξεκίνησε τις «αλυσιδωτές εκρήξεις»
Ο ίδιος ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Ρεξ Τίλερσον τηλεφώνησε στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου που διαμαρτυρήθηκε έντονα αναφέροντας μάλιστα ότι πρόκειται για «αντισυμμαχική συμπεριφορά» σύμφωνα με πληροφορίες του Μ.Ιγνατίου, κάτι που δεν επιβεβαιώνεται επίσημα αλλά όπως δείχνουν τα πράγματα έτσι έχει γίνει.
Οπότε το ταξίδι του Α.Τσίπρα στις ΗΠΑ και η επίσκεψη στον Λευκό Οίκο, ίσως για πρώτη φορά αποκτούν τόσο μεγάλη σημασία καθώς είναι προσκεκλημένος του Προέδρου των ΗΠΑ.
Παρουσιάζεται μια μοναδική ευκαιρία για ουσιαστικό επαναπροσδιορισμό της στρατηγικής συμμαχίας με τις ΗΠΑ. Για πρώτη φορά η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να ζητήσει και να λάβει καθώς τόσα χρόνια οι Αμερικανοί έδιναν σημασία μόνο στις ανάγκες της Τουρκίας.
Μπορεί να ζητήσει μεγάλες διευκολύνσεις στα εξοπλιστικά και ειδικότερα στην προμήθεια αμερικανικών μαχητικών F-35. Μένει επίσης να δούμε εάν τελικώς οι Αμερικανοί θα παραδώσουν το F-35 στην Τουρκία.
Όταν αναστέλλεις την βίζα για μια χώρα σημαίνει ότι την θεωρείς κράτος-παρία και δεν είναι καθόλου σοφό να ενισχύεις εσύ ο ίδιος το κράτος αυτό με υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα.
Όπως έχουμε πει, δεν υπάρχουν μόνιμες φιλίες μεταξύ κρατών και όλα αλλάζουν καθημερινά αλλά παραμένουν διαχρονικά τα γεωπολιτικά συμφέροντα.