Μία αχτίδα αισιοδοξίας, εκτός από τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, είχαμε για πρώτη φορά και σε πολιτικό επίπεδο με τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Χαρδαλιά, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα που προβάλλει μέσα από το τούνελ των περιορισμών και την επιμονή του για την τήρηση των μέτρων για τρεις ακόμη εβδομάδες.
Η κυβέρνηση παρότι δεν βλέπει να αυξάνονται τα κρούσματα με ανησυχητικούς ρυθμούς -και ευτυχώς το ίδιο και οι θάνατοι- σχεδιάζει να εντείνει τα περιοριστικά μέτρα ενόψει του Πάσχα.
Ιδίως τη Μεγάλη Εβδομάδα, που δεν πρέπει να υπάρξει συνωστισμός, ο σχεδιασμός σε συνεργασία με την Εκκλησία είναι να μην είναι ανοικτοί οι ναοί και να αποφευχθεί με αυτόν τον τρόπο η συνάθροιση των πιστών.
Η Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε με την υπογραφή της Νίκης Κεραμέως και του Βασίλη Κικίλια προβλέπει νέα προσωρινά περιοριστικά μέτρα για το διάστημα από 12 έως και 20 Απριλίου.
Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων προβλέπονται τα εξής:
α) Απαγορεύονται, παρουσία κοινού, οι λειτουργίες, λατρευτικές συνάξεις, ιεροπραξίες και πάσης φύσεως θρησκευτικές τελετές σε όλους ανεξαιρέτως τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας, ανεξαρτήτως μεγέθους και χωρητικότητας, στο σύνολο της Επικράτειας, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας.
β) Επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών κεκλεισμένων των θυρών, αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικό λειτουργό και βοηθητικό προσωπικό (πχ ιεροψάλτης) των οποίων ο συνολικός αριθμός δεν υπερβαίνει τα 4 φυσικά πρόσωπα. Ο κατά νόμο θρησκευτικός λειτουργός είναι υπεύθυνος για να λάβει όλα τα προσήκοντα μέτρα σύμφωνα με την ΚΥΑ. Δεν επιτρέπεται, ούτε κεκλεισμένων των θυρών, η τέλεση λειτουργιών σε χώρους λατρείας που βρίσκονται σε ιδιωτικά κτήματα, κτίρια κλπ.
γ) Απαγορεύεται η επίσκεψη κοινού, ατομικά ή ομαδικά, στα μοναστήρια. Επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών και ακολουθιών στα μοναστήρια χωρίς την παρουσία κοινού.
δ) Επιτρέπεται, επιπλέον της τηλεοπτικής και ραδιοφωνικής, και η αυτοτελής διαδικτυακή μετάδοση της λειτουργίας.
Επίσης, για να διαφυλαχτεί πως δεν θα υπάρξουν και πιστοί που θα παραβιάσουν τα μέτρα προβλέπεται η διενέργεια περιπολιών από την αστυνομία, προκειμένου να συμμορφωθούν και οι «απείθαρχοι» που δυσκολεύονται να τηρήσουν τα περιοριστικά μέτρα.
Παράλληλα, εξετάζεται και η αύξηση των χρηματικών ποινών στην περίπτωση που οι παραβάτες δεν εφαρμόσουν τα περιοριστικά μέτρα και θελήσουν να πάνε στα χωριά τους για να γιορτάσουν το Πάσχα.
Επίθεση στελεχών ΣΥΡΙΖΑ κατά Τσιόδρα
Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν με στόχο να μην μπορέσει να μεταδοθεί ο ιός σε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού -κάτι που θα ήταν ολέθριο για το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας με συνέπεια να αδυνατούν τα νοσοκομεία να περιθάλπουν τους ασθενείς και να φεύγουν από τη ζωή πολίτες άδικα όπως άλλωστε συμβαίνει σε άλλες χώρες της Ευρώπης- έχει ξεσπάσει πολιτική αντιπαράθεση για τον τρόπο που ορισμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν να αποδομήσουν, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα.
Πρώτος προσπάθησε με άρθρο του στην «Αυγή» ο Θανάσης Καρτερός, πρώην διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Αλέξη Τσίπρα:
«Δεν είναι ουδέτερος ο Τσιόδρας. Και όταν μιλάει και όταν κλαίει, αυτούς εκπροσωπεί. Την πολιτική τους εξωραΐζει και το κάνει μια χαρά».
Η συγκεκριμένη μομφή την οποία απηύθυνε ο κ. Καρτερός εναντίον του κ. Τσιόδρα είχε στόχο την απομείωση της προσπάθειάς του, αλλά και να τον κατατάξει πολιτικά στο κυβερνητικό στρατόπεδο, άρα να προκαλέσει αμφιβολίες στο πρόσωπό του από την κοινωνία.
Γρήγορα όμως άλλα στελέχη από τον ΣΥΡΙΖΑ, όχι όμως το κόμμα, «άδειασαν» τόσο τον κ. Καρτερό όσο και εκείνους που εκφράζονται με ανάλογο τρόπο για τον Σωτήρη Τσιόδρα.
Πριν λίγες ημέρες η γαλλική εφημερίδα Figaro και η ρωσική «Κομερσάντ» εκθείαζαν τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, για να ακολουθήσουν οι New York Times:
«Όντας ειλικρινής πρωταγωνίστησε στο να πάρει η χώρα μερικά από τα πιο εγκαίρως ληφθέντα περιοριστικά μέτρα στην Ευρώπη κάτι που φαίνεται να αποδίδει καθώς η Ελλάδα μετρά μόλις 68 θανάτους από την αρχή της κρίσης. Σε αντίθεση το Βέλγιο που έχει αντίστοιχο πληθυσμό μετρά 1.283 θανάτους».
Όλες αυτές οι θετικές αναφορές στο πρόσωπο του κ. Τσιόδρα προσπερνούν προφανώς ορισμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που επιλέγουν να τον πλήξουν με τις αναφορές τους. Στον αντίποδα υπήρξαν αλλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που προσπάθησαν να σταματήσουν την προσπάθεια απαξίωσης.
Για παράδειγμα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης, ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης, ο Χρήστος Γιαννούλης πήραν αποστάσεις από τις αναφορές όχι μόνο του Θανάση Καρτερού, αλλά και από εκείνες της Μυρσίνης Βουνάτσου, η οποία αποδοκιμάστηκε από τα τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Μυτιλήνης.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης σημείωσε μάλιστα χαρακτηριστικά:
«Ο κ. Τσιόδρας είναι επιστήμονας δεν είμαι σε θέση να κρίνω την επάρκειά του, θέλω να πετύχει. Στην πολιτική και την οικονομία μπορούμε να κοντραριζόμαστε. Δεν θεωρώ ότι πρέπει να κοντραριζόμαστε σε όλα τα θέματα».
Από την άλλη, η αναφορά της κ. Βουνάτσου ξεσήκωσε σάλο. Με ύφος εκδικητικό, σαν να ήθελε να κάνει συμψηφισμό με τους νεκρούς στο Μάτι, πριν δύο χρόνια, ανήρτησε στα κοινωνικά δίκτυα το εξής μήνυμα:
«Όταν θα ισοφαρίσουμε τους νεκρούς εγώ θα αρχίσω να μετράω πτώματα και να ζητάω ευθύνες (ποινικές). Γιατί όχι; Όσο έφταιγαν ο Τσίπρας και η Δούρου άλλο τόσο θα φταίτε και εσείς. Αν θα λογαριαστούμε λέει;».
Κατόπιν όμως των έντονων αντιδράσεων αναγκάστηκε να το κατεβάσε