Αναστενάζουν τα «εισοδήματα φτώχειας». Τα άλλοτε μικρομεσαία νοικοκυριά που σήμερα έχουν κυριολεκτικά εξαθλιωθεί, καλούνται πάλι να «βάλουν πλάτη», ώστε να… καλυφθούν οι απαιτήσεις του Αλέξη Τσίπρα. Και τούς μειώνουν τους μισθούς-όσοι είναι ακόμα εργαζόμενοι!- και τις συντάξεις, και ταυτόχρονα τους φορολογούν υπέρογκα και πέρα από τις δυνατότητές τους, την ώρα που υψηλότερα εισοδήματα φοροδιαφεύγουν προκλητικά…
«Πληρώνουν το μάρμαρο» των φόρων όλα τα χρόνια των Μνημονίων. Οι εκάστοτε κυβερνήσεις «στήνουν» τα εισοδήματά τους στον «τοίχο», κάθε φορά που το κράτος βρίσκεται σε οικονομικό αδιέξοδο και τα έσοδα καταρρέουν, και εκείνα παλεύουν μέρα- νύχτα για να προσφέρουν στις οικογένειές τους ένα καλύτερο αύριο. Δεν είναι άλλα από τα μικρομεσαία εισοδήματα…
Όσοι είναι συνεπείς και δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματα καλούνται να καταβάλουν υπέρογκα ποσά σε φόρους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η μεσαία τάξη κάθε χρόνο να συρρικνώνεται, ενώ ταυτόχρονα εντοπίζονται αδικίες στο φορολογικό σύστημα που τελικά αντιμετωπίζει τους συνεπείς ως «θύματα».
Επτά δισεκατομμύρια πρόσθετων εισοδημάτων αποκάλυψαν πέρυσι τα τεκμήρια, όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων τα οποία αναρτήθηκαν στον ιστότοπο της ΑΑΔΕ. 6,1 εκατομμύρια νοικοκυριά δήλωσαν πέρυσι στην εφορία 75,1 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο διογκώθηκε σε 82,1 δισ. ευρώ μετά την εφαρμογή των τεκμηρίων.
Το μεγαλύτερο ποσό πλήρωσαν φυσικά πρόσωπα με εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ, δηλαδή όσοι ανήκουν στην αποδεκατισμένη μεσαία τάξη. Αυτοί πλήρωσαν 7 στα 10 ευρώ των 8 δισ. ευρώ του συνόλου της φορολογικής επιβάρυνσης σε αυτή την κατηγορία.
Ταεισοδήματα που δηλώθηκαν προέρχονται κατά κύριο λόγο από μισθωτές υπηρεσίες και συντάξεις. 59,4 δισ. ευρώ δηλώθηκαν από μισθωτές υπηρεσίες και συντάξεις, ενώ 6,052 δισ. ευρώ ήταν τα εισοδήματα τα οποία προήλθαν από ακίνητα.
Τα υπόλοιπα ποσά εισοδημάτων αναλύονται σε 4,676 δισ. ευρώ από επιχειρηματική δραστηριότητα, 3,77 δισ. ευρώ από μερίσματα, τόκους, δικαιώματα και υπεραξία από μεταβίβαση κεφαλαίου και 1,25 δισ. ευρώ από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα.
Τα μικρομεσαία νοικοκυριά, με εισόδημα 20.000 έως 50.000 ευρώ, που αναλογούν περίπου στο 40% των υπόχρεων, επωμίστηκαν το 60,3% του φορολογικού βάρους, ήτοι περισσότερα από 4,8 δισεκατομμύρια ευρώ.