Με καθυστέρηση ενός χρόνου τοποθετήθηκαν χθες και επισήμως στα κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (hotspot) οι διοικητές, όπως ορίζει η νομοθεσία.
Το τελευταίο 24ωρο έφτασαν στα ελληνικά νησιά 43 πρόσφυγες και μετανάστες, ωστόσο οι 42 από αυτούς δεν αποβιβάστηκαν σε κάποιο από τα πέντε νησιά που διαθέτει hotspot.
Προτεραιότητα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι η δημιουργία προαναχωρησιακών κλειστών κέντρων στα νησιά (Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω Λέρο), προκειμένου να πραγματοποιούνται όσο το δυνατόν πιο σύντομα οι επιστροφές των μεταναστών στην Τουρκία και να επιτευχθεί η αποσυμφόρηση των hotspots.
Πάντως, οι μεγαλύτερες αντιδράσεις σημειώνονται στη Χίο όπου έχει οργανωθεί ομάδα με τη συμμετοχή φορέων και πολιτών που ζητούν να μη δημιουργηθεί στο νησί κλειστό κέντρο. Μάλιστα, εκπρόσωποι της συγκεκριμένης ομάδας στο τέλος Φεβρουαρίου αναμένεται να μεταβούν στο Στρασβούργο, προκειμένου να ενημερώσουν τους ευρωβουλευτές για τις συνέπειες του προσφυγικού στο νησί. Στο μεταξύ πολίτες εμποδίζουν τη μεταφορά κοντέινερ στο hotspot στη ΒΙΑΛ, προκειμένου να μην επιτρέψουν την επέκταση της υπάρχουσας εγκατάστασης. Εδώ και δύο ημέρες έφτασε στη Χίο νέος αστυνομικός διευθυντής με απόσπαση από τη Θεσσαλονίκη, γεγονός που έχει πυροδοτήσει τις φήμες ότι η αστυνομία προετοιμάζεται να «επιβάλει την τάξη» σε όσους αντιδρούν.
Ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, μιλώντας σε εκδήλωση για την εκπαίδευση και την ενσωμάτωση των προσφυγόπουλων, στο δημαρχείο Χαϊδαρίου, διαβεβαίωσε τα παιδιά – πρόσφυγες ότι θα μείνουν στην Ελλάδα «όσο χρειαστεί, ώσπου να τελειώσει ο εφιάλτης του πολέμου», μέλη της «Πατριωτικής Ενωσης Ελλήνων Πολιτών Ωραιοκάστρου» που διαμαρτύρονταν κατά της απογευματινής φοίτησης εννέα προσφυγόπουλων στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ωραιοκάστρου, επιτέθηκαν στη δημοσιογράφο του ΣΚΑΪ Ελένη Ιατρού, που βρισκόταν έξω από το σχολείο, διακόπτοντας την απευθείας μετάδοση. Οι διαμαρτυρόμενοι έβαλαν λουκέτο στην είσοδο του σχολείου, υποστηρίζοντας ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι υγειονομικοί έλεγχοι.
Ο βουλευτής Χίου της Ν.Δ. Νότης Μηταράκης κατέθεσε ερώτηση χθες προς τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής σε σχέση με την εφαρμογή του προγράμματος παροχής χρημάτων σε πρόσφυγες. Ζητεί να πληροφορηθεί αν το συγκεκριμένο πρόγραμμα εφαρμόζεται και στα νησιά. Αρχικά το υπουργείο είχε τονίσει ότι δεν θα δοθούν μετρητά σε όσους παραμένουν στα νησιά, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να λειτουργήσει ως στοιχείο προσέλκυσης και άλλων μεταναστών.
Πάντως, προχθές δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές στη Βαρκελώνη κατέβηκαν στους δρόμους ζητώντας από την κυβέρνηση να υποδεχθεί μέσω μετεγκατάστασης τους πρόσφυγες που έχει δεσμευτεί ότι θα φιλοξενήσει.