“Ποιος “κυβερνά” τον Στρατό Ξηράς”; Το ερώτημα γίνεται μέρα με τη μέρα όλο και πιο επίκαιρο, καθώς η 15η Σεπτεμβρίου πλησιάζει και η απόφαση για την παράταση ή όχι της θητείας του Α/ΓΕΕΘΑ θα ανακοινωθεί. Κάποιοι “παίζουν τα ρέστα τους”! Να επιχειρήσουμε λοιπόν να δώσουμε απάντηση, επικαλούμενοι όχι θεωρίες αλλά γεγονότα και απλούστατες διαπιστώσεις που νομίζουμε ουδείς λογικός άνθρωπος μπορεί να αμφισβητήσει…
Το γεγονός ότι ο Στρατός Ξηράς περνά μια παρατεταμένη δύσκολη και παράδοξη περίοδο, ουδείς μπορεί να το αμφισβητήσει. Περίοδος που ξεκινά από την παραίτηση Ζιαζιά. Γκίνης, Τσέλιος, Μανωλάς, Τελλίδης και τώρα Στεφανής, είναι οι Αρχηγοί που τους “αλλάζουμε σαν τα πουκάμισα”! Οι 4 πρώτοι αντικαταστάθηκαν ουσιαστικά χωρίς να υπάρχει σοβαρή αιτιολογία. Ο νυν Α/ΓΕΣ δεν έχει κρύψει τις φιλοδοξίες του να γίνει και Α/ΓΕΕΘΑ. Έχει γίνει απολύτως σαφές από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του. Να υπενθυμίσουμε ότι ο βασικός λόγος επιλογής του κ.Στεφανή ήταν η προώθηση της αναδιοργάνωσης του ΣΞ. Δεν έχει γίνει το παραμικρό. Ούτε μισό βήμα… Αν οποιοσδήποτε έχει αντιληφθεί το αντίθετο, παρακαλούμε να μας ενημερώσει.
Ποιος ή ποιοι λοιπόν “αποφασίζουν” πριν το ΚΥΣΕΑ , πριν τον πρωθυπουργό και τον ΥΕΘΑ, ποιος θα παραμείνει ή θα γίνει Αρχηγός όταν θα ΄ρθει η ώρα; Γιατί αν δεν το ΄χουμε καταλάβει το πιθανότερο σενάριο είναι ότι στις 15 Σεπτεμβρίου ΔΕΝ θα΄χουμε αλλαγές! Κι όμως γίνεται κουβέντα!
Όπως προκύπτει από μία σειρά δημοσιευμάτων τα οποία ΔΕΝ προέρχονται από δημοσιογράφους, αλλά από απόστρατους ακόμη και εν ενεργεία , οι αποφάσεις λαμβάνονται αυθαίρετα από κάποιους που πιστεύουν ότι ακόμη και μετά από την αποστρατεία τους έχουν την εξουσία να διοικούν το στράτευμα! Το τι πιστεύει ότι δικαιούται ο καθένας είναι δικαίωμά του. Δεν είναι δικαίωμά του να προσπαθεί να το επιβάλλει με λογική “αποφασίζουμε και διατάσσουμε και όποιος διαφωνεί θα τον θάψουμε στη λάσπη μας”!
Τις κρίσεις Αρχηγών τις αποφασίζει το ΚΥΣΕΑ, όπως και αυτοί οι ίδιοι παραδέχονται, αναλαμβάνοντας να παίξουν και το ρόλο του…προστάτη των θεσμών, τους οποίους περιφρονούν με την συμπεριφορά τους.
Όχι τις κρίσεις Αρχηγών και γενικώς τις κρίσεις στις ΕΔ ΔΕΝ τις αποφασίζουν οι δημοσιογράφοι. Αυτό το βολικό παραμυθάκι που επικαλούνται για να εκμεταλλευθούν τα αρνητικά αντανακλαστικά του κόσμου ας το αφηγηθούν αλλού…Η απόδειξη ότι οι δημοσιογράφοι ΔΕΝ κάνουν –ευτυχώς– κρίσεις έχει δοθεί με τρόπο εμφαντικό πάρα πολλές φορές, με τελευταίο παράδειγμα, την παράταση θητείας του κ.Κωσταράκου και επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ! Ο κ.Κωσταράκος δεχόταν δριμύτατη κριτική από τον Τύπο για την επιλογή του να παραστεί σε μνημόσυνο στο Γερμανικό νεκροταφείο στον Διόνυσο. Ήταν ο μοναδικός Αρχηγός που το είχε κάνει. Μ΄ αυτή την επιλογή του, εθεωρείτο από τους δημοσιογράφους παρελθόν, από μια κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός της οποίας, μόλις ορκίστηκε τον Ιανουάριο του 2015, πήγε αμέσως και κατέθεσε λουλούδια στο σκοπευτήριο της Καισαριανής! Ο κ.Κωσταράκος παρόλα αυτά παρέμεινε στη θέση του και πήγε και στις Βρυξέλλες. Συνεπώς καλό το …παραμύθι για τους δημοσιογράφους, αλλά η πραγματικότητα το κάνει άχρηστο για όσους το αφηγούνται. Χρήσιμο για να καλύψουν τις δικές τους εξωθεσμικές παρεμβάσεις που έχουν κρατήσει τον ΣΞ σχεδόν μισό αιώνα πίσω…
Το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια να παρουσιαστεί ο νυν Α/ΓΕΕΘΑ περίπου ως ανίκανος να ασκήσει τα καθήκοντά του!!! Δεν χρειάζεται νομίζουμε κάποια ιδιαίτερη ανάλυση το ζήτημα. Ο κ.Αποστολάκης είναι στο γραφείο του κανονικά και η παρουσία του έχει γίνει κάτι παραπάνω από αισθητή. Ειδικά σε όσους τις ημέρες της απουσίας του διέδιδαν σημεία και τέρατα. Η επιστροφή Αποστολάκη “χάλασε τη σούπα” κι έχει προκαλέσει εκνευρισμό που όμως δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση όσα εξακολουθούν να διαδίδονται. Τα οποία πέρα της φαιδρότητας, αποκαλύπτουν και την ποιότητα όσων έχουν αναλάβει να τα “σπρώξουν” στους διαδρόμους του ΥΠΕΘΑ.
Αυτό που ενοχλεί όσους συμβάλλουν σ΄ αυτό το νοσηρό κλίμα είναι ότι έχουν κατανοήσει απολύτως, ότι το κεντρικό θέμα συζήτησης δεν έχει να κάνει με το αν θα μείνει ή θα φύγει ο Αποστολάκης! Ο Αποστολάκης τα πήρε όλα και είναι έτσι κι αλλιώς ένας Αρχηγός που φθάνει στο τέρμα της διαδρομής του. Το βασικό θέμα συζήτησης, που εξαιτίας της επιμονής τους να επιβάλλουν την άποψή τους, έχει φθάσει μέχρι και στα υψηλά κλιμάκια της κυβέρνησης ,είναι ποιος θα διαδεχτεί τον Αποστολάκη όταν θα αποχωρήσει! Κι εδώ υπάρχει η μεγάλη δυσκολία για όσους προσπαθούν να διοικήσουν το στράτευμα δια της πλαγίας οδού. Δυσκολία να απαντήσουν σε απλούστατα ερωτήματα που ακόμη κι ένα μικρό παιδί μπορεί αυθόρμητα να απαντήσει. Για παράδειγμα:
*Το γεγονός ότι στη θητεία ενός Αρχηγού έχουμε δύο αιχμαλώτους σε καιρό ειρήνης δεν προσμετράτε καθόλου στις επιδόσεις του; Απλά συνέβη και συνεχίζουμε;
•Το μπαράζ ατυχών περιστατικών που έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο στον Στρατό Ξηράς, τους τελευταίους 15 μήνες δεν προσμετράτε στις επιδόσεις ενός Αρχηγού; Δεν χρειάζεται νομίζουμε να αναφερθούμε αναλυτικά στο λυπηρό σερί που έχει σημειωθεί στο ΣΞ αυτό το διάστημα. Ο παράγοντας τύχη δεν αποτελεί κριτήριο στον ελληνικό Στρατό…Αν κάποιος ή κάποιοι αμφισβητούν βέβαια το σερί, δεν υπάρχει πρόβλημα για να πειστούν. Μια αναδρομή στο τελευταίο 15μηνο θα τους πείσει…
•Τέλος το γεγονός ότι ένας Αρχηγός επιλέγεται για ένα συγκεκριμένο έργο, όπως στην προκειμένη περίπτωση είναι η αναδιοργάνωση του ΣΞ και επί 15 μήνες δεν έχει προχωρήσει τίποτα, του δίνει πόντους για την παραμονή του, πόσο μάλλον για την αναβάθμισή του;
Που και από πότε ισχύουν αυτά; Που και από πότε μπορούν να αγνοηθούν;
Υπάρχει κάτι παράλογο, παράδοξο σ΄ αυτό το σκεπτικό; Υποθέτουμε πως όχι, γι΄ αυτό και ένα “περίεργο σύστημα” στοχοποίησε όσους …τόλμησαν να θέσουν απλά ,λογικά ερωτήματα. Μ΄ αυτή τη στοχοποίηση ασχολούνται άλλες αρχές.
Θα μας ήταν πάρα πολύ εύκολο να ακολουθήσουμε…το κύμα που κάποιοι “σηκώνουν” , να το “καβαλήσουμε” και να ΄χουμε την ησυχία μας. Αυτή η αντίληψη που έλεγε “να μην μπλέξω” μας οδήγησε εδώ που είμαστε. Ας αναλάβει ο καθένας από τη θέση που έχει τις ευθύνες του. Εμείς αναλαμβάνουμε την δική μας εκφράζοντας την άποψή μας, την οποία ούτε θέλουμε, ούτε μπορούμε να επιβάλλουμε. Δεν διεκδικούμε το αλάθητο αλλά δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ την απλή ΚΟΙΝΗ ΛΟΓΙΚΗ! Την κριτική ουδείς μπορεί να μας την απαγορεύσει όσο κι αν προσπαθούν με πολλά και σε κάποιες περιπτώσεις, δόλια μέσα.
ΥΓ 1. Δεν έχουμε καμία ψευδαίσθηση ότι όλα αυτά τα απολύτως λογικά που αναφέραμε μπορούν να αγνοηθούν! Ο Καραμανλής ο πρεσβύτερος είχε πει ότι η Ελλάδα είναι ένα απέραντο φρενοκομείο. Απλά έχουμε επιλέξει να προσπαθούμε να παραμείνουμε έξω από το φράχτη του φρενοκομείου…
ΥΓ 2. Τα περί εμπλοκής Αμερικανών ,Ευρωπαίων μέχρι και …εξωγήϊνων στις κρίσεις Αρχηγών μόνο γέλια προκαλούν! Οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι μάλλον έχουν πολλά άλλα ζητήματα να ασχοληθούν και η ύπαρξη των εξωγήϊνων ακόμη τουλάχιστον δεν έχει επιβεβαιωθεί. Λίγη σοβαρότητα δεν βλάπτει…