«Ήδη τα πρώτα οφέλη από την έξοδο είναι ορατά», δηλώνει ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξή του σημειώνοντας ότι τα πρώτα μέτρα άμεσης ανακούφισης «αλλάζουν ήδη την καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων».
«Καθαρά λέμε στον Λαό ότι ήρθε η ώρα να αποκατασταθούν οι μεγάλες αδικίες σε βάρος του», αναφέρει.
Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος τονίζει ότι μετά την απαλλαγή από τους εξωτερικούς καταναγκασμούς που επιτεύχθηκε με την έξοδο από το μνημόνιο, ξεκινά μια διαδικασία ουσιαστικής αναδιανομής στη χώρα, με τους πόρους που εξασφαλίζονται από τη θετική πορεία της οικονομίας, όπως σημειώνει, να κατευθύνονται για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, τη μείωση της ανεργίας, την ελάφρυνση των φορολογικών βαρών.
«Πρόκειται περί αστείων ισχυρισμών», απαντά για όσους υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση ουσιαστικά αναστέλλει κατά 2 χρόνια τη μείωση του φόρου επιχειρήσεων που είχε ψηφιστεί το ’13 και πως η μείωση του ΕΝΦΙΑ θα ισχύσει μόνο για το ’19, για προεκλογικούς λόγους. «Αν θέλετε να βρείτε τον ορισμό της προεκλογικής εξαπάτησης, ανατρέξτε στα πεπραγμένα της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, που διατράνωνε την έξοδο από τα μνημόνια, μοίραζε φοροελαφρύνσεις και μέρισμα λίγους μήνες πριν από τις κάλπες, ενώ η χώρα συμπλήρωνε 6 χρόνια ύφεση, τα ταμεία είχαν στερέψει, η περιβόητη πέμπτη αξιολόγηση είχε πάει στις καλένδες και το πρόγραμμα ήταν αναντίστρεπτα εκτός πορείας, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η τρόικα στον σχετικό απολογισμό τότε».
Τονίζει ότι ο ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί για το 2019 και θα μειωθεί περαιτέρω και το 2020 «διότι είμαστε σε θέση να υλοποιήσουμε ένα σχέδιο για τα επόμενα χρόνια το οποίο θα ενισχύει την ανάπτυξη, δεν θα φορτώνει νέα ελλείμματα στις πλάτες της χώρας και θα εξασφαλίζει τη δυνατότητα να προχωρήσουμε στις απαραίτητες παρεμβάσεις για την αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης στον τόπο».
Ερωτηθείς για τη διάδοση ακροδεξιών-εθνικιστικών ιδεών στα σχολεία, ασκεί έντονη κριτική στη ΝΔ για υιοθέτηση της ακροδεξιάς ρητορικής και ατζέντας και μιλά για «πολλαπλώς επικίνδυνη στάση». Στη συνέντευξη του, τίτλο: «Η ΝΔ νομιμοποιεί τις απόψεις του ακροδεξιού πολιτιού περιθωρίου», ο κ. Τζανακόπουλος αναφέρει ειδικότερα ότι από την περίοδο Σαμαρά η ΝΔ «επί της ουσίας νομιμοποιεί στον πολιτικό διάλογο απόψεις και θέσεις που παραδοσιακά εκφέρει το ακροδεξιό πολιτικό περιθώριο» και πως το ότι πολιτεύεται στο Μακεδονικό με όρους «εθνικοφρόνων και μειοδοτών» έχει αποτύπωση σε κάθε έκφανση του πολιτικού ανταγωνισμού. «Επομένως, εγώ δεν θα κουνήσω το δάχτυλο στο 16χρονο που θεωρεί – δίχως να έχει μελετήσει στην πραγματικότητα – τη Συμφωνία των Πρεσπών απαράδεκτη, από τη στιγμή που εκλεγμένοι αντιπρόσωποι του Ελληνικού λαού, κάνουν ακριβώς το ίδιο και επαναλαμβάνουν στη δημόσια σφαίρα απόψεις ακραίες, ατεκμηρίωτες, παραληρηματικές», δηλώνει. Εκτιμά ότι το φαινόμενο είναι αρκετά μειοψηφικό στις τάξεις των μαθητών και πως είναι «ιδιαίτερα ενθαρρυντική η πρωτοβουλία χιλιάδων μαθητών που αντιστέκονται στην διείσδυση της ακροδεξιάς και των νεοναζί στα σχολεία».
Ο κ. Τζανακόπουλος αναφέρει ότι αν ένα κόμμα δεν ανησυχεί γι’ αυτές τις δημοσκοπήσεις, αυτός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, υπενθυμίζοντας ότι το 2015 σε τρεις αναμετρήσεις παρουσιάζονταν δημοσκοπήσεις που προέβλεπαν ντέρμπι, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ επικράτησε με μεγάλες διαφορές. «Ούτως ή άλλως ήδη οι δημοσκόποι του συστήματος προσπαθούν ήδη να μειώσουν την ψαλίδα για να αποφύγουν τον απόλυτο εξευτελισμό τους όταν μιλήσουν οι πολίτες στο τέλος της τετραετίας», σχολιάζει. Προσθέτει ότι ο λαός επέλεξε τον ΣΥΡΙΖΑ δύο φορές, «στέλνοντας στα έδρανα της αντιπολίτευσης τους πορφυρογέννητους της εξουσίας, εκείνους που για 40 χρόνια έστησαν ένα καθεστώς σήψης και διαπλοκής, στις πλάτες των πολιτών».
Σημειώνει ότι η πολιτική αλλαγή του 2015, για τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι ο πρώτος σταθμός: «Σταματήσαμε τον κατήφορο, η χώρα πάτησε ξανά στα πόδια της και σήμερα απαλλαγμένοι από μνημόνια και εξωτερικούς καταναγκασμούς είμαστε έτοιμοι για τον επόμενο σταθμό αυτής της πορείας». Αυτός είναι, υπογραμμίζει ο κ. Τζανακόπουλος, η ανασυγκρότηση της παραγωγής, η αποκατάσταση της εργασιακής κανονικότητας, η στήριξη του κοινωνικού κράτους και των δομών του, η επένδυση στην παιδεία και τη νέα γενιά, «η Ελλάδα της νέας εποχής στην οποία πρωταγωνιστές θα είναι οι πολίτες αυτής της χώρας και όχι το πολιτικό προσωπικό της χρεοκοπίας και της διαπλοκής το οποίο ευθύνεται για τα δεινά και τις οδύνες της κρίσης που γονάτισε έναν ολόκληρο λαό».