Tι λένε οι τρεις εμπλεκόμενες πλευρές
Ο πρόεδρος της μουσουλμανικής κοινότητας, Ναίμ Ελγαντούρ, ήρθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1972. Δούλεψε ένα καλοκαίρι σε οικοδομή. Το 1974 αποφάσισε να έρθει για να μείνει μόνιμα εδώ
Από τότε όλες οι δουλειές που έκανε είχαν ως βάση Ελλάδα. Εργάστηκε στη συνέχεια ως ναυτικός για 11μισι χρόνια. Παράτησε τη θάλασσα όταν έκανε οικογένεια και γεννήθηκαν τα δύο από τα οκτώ συνολικά παιδιά του. Αργότερα άνοιξε εστιατόριο στον Πειραιά αλλά και εταιρεία εισαγωγών-εξαγωγών.
Το 1995, όπως λέει, ακροδεξιά εφημερίδα, έγραψε σε δημοσίευμά της ότι είναι φανατικός μουσουλμάνος και βοηθάει τους ομόθρησκούς του στη Βοσνία. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο η εφημερίδα δημοσίευσε τη διεύθυνση του σπιτιού του και τον αριθμό της ταυτότητάς του.
«Έτσι κατάλαβα ότι κάτι μαγειρευόταν σε βάρος μου. Πήρα τα παιδιά μου και εξαφανίστηκα. Πήγα στην Αίγυπτο, και άνοιξα δουλειές εκεί. Ωστόσο όλες οι δουλειές μου συνέχισαν να σχετίζονται με την Ελλάδα. Ερχόμουν για μία μέρα, φόρτωνα υφάσματα και ξαναγύριζα στην Αίγυπτο. Όποιος έχει μάθει να ζει στην Ελλάδα, δεν μπορεί να ζήσει αλλού. Εδώ έχουμε ελευθερία, κάτι που δεν είχαμε στην Αίγυπτο. Και ζωή για έναν άνθρωπο δεν είναι μόνο να οικονομάει λεφτά. Πρέπει να έχει το κεφάλι του ψηλά, να εκφράζει αυτό που αισθάνεται. Γι’ αυτό εκτιμώ την Ελλάδα. Μπορώ να κυκλοφορήσω άφοβα, να μιλήσω γι’ αυτό που σκέφτομαι και νιώθω».
Τόσο ο Ελγαντούρ, όσο και η επίσημη Εκκλησία δια του εκπροσώπου της Μητροπολίτη Δημητριάδος, Ιγνατίου, καθώς και ο αντιδήμαρχος Μεταναστών και Προσφύγων, Λευτέρης Παπαγιαννάκης μιλούν στη συνέχεια για το ίδιο θέμα. Την ανέγερση του τεμένους στο Βοτανικό, το οποίο με βάση τη σύμβαση που έχει υπογράψει η κοινοπραξία των εταιρειών που ανέλαβαν την κατασκευή του, θα είναι έτοιμο έως τον Απρίλιο του 2017.
– Κύριε Ελγαντούρ το τέμενος θα είναι έτοιμο τον Απρίλιο… Τι θα αλλάξει για εσάς;
«Θα έχουμε επίσημο χώρο προσευχής. Αυτή τη στιγμή για παράδειγμα βρισκόμαστε σε ένα υπόγειο γκαράζ. Επομένως με την ολοκλήρωση της κατασκευής στον Ελαιώνα θα υπάρχει ένας ανθρώπινος χώρος, στον οποίο θα μπορούμε να γιορτάζουμε και να πηγαίνουμε τα παιδιά μας να προσευχηθούν.
Είναι γεγονός ότι οι άνθρωποι της ηλικίας μου έχουμε συνηθίσει να προσευχόμαστε στο υπόγειο γκαράζ. Τα παιδιά μας όμως που είναι δεύτερη και τρίτη γενιά, γιατί να προσεύχονται κατ’ αυτό τον τρόπο;»
– Πόσα χρόνια βρίσκεστε στην Ελλάδα;
«Σαράντα τρία. Έχω υπηρετήσει στον ελληνικό στρατό. Είμαι έλληνας πολίτης, πληρώνω φόρο. Σε όλα τα παραπάνω είμαι ίσος με τους άλλους. Όταν όμως έρθει η ώρα λατρείας, εγώ κατεβαίνω κάτω και όλοι οι άλλοι πηγαίνουν πάνω».
– Πιστεύετε ότι θα ολοκληρωθεί ανεμπόδιστα η κατασκευή του τεμένους;
«Ως μουσουλμανική κοινότητα έχουμε κάνει αίτηση από το 2006 στο υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Από τότε έως και σήμερα παλεύουμε, τρέχουμε, και αυτό που ακούμε διαρκώς είναι μόνο υποσχέσεις. Δικαστήρια ξεκίνησαν, δικαστήρια τελείωσαν. Ζούμε μια ανεξάντλητη περιπέτεια. Γι’ αυτό και είμαι επιφυλακτικός. Μέχρι τη στιγμή που θα μπω μέσα να προσευχηθώ δεν θα το πιστέψω ότι έγινε. Κι αν δεν γίνει με τη δική μας τη γενιά θα γίνει με τις επόμενες που είναι πιο δραστήριες από εμάς».