«Κόλαφο» για τη Δυτική Αττική αποτελεί η επεξεργασία στοιχείων για τους θανάτους και τις αιτίες θανάτου για το 2015 που επιβεβαιώνει την «τρομακτική τάση ανόδου συμμετοχής των νεοπλασιών στην Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής»
Στον Εισαγγελέα Περιβάλλοντος θα προσφύγουν αύριο πολίτες της περιοχής για όσα είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με έρευνες που απέκρυψε ο Δήμος Φυλής από το 2015, σύμφωνα με τις οποίες είναι δραματική η επίπτωση στο έδαφος, στο υπέδαφος στην ευρύτερη περιοχή του ΧΥΤΑ Φυλής, καθώς τα επίπεδα βαρέων μετάλλων που βρέθηκαν αλλά και ιδιαίτερα επικίνδυνων στοιχείων -όπως το βενζόλιο- αποτελούν πραγματική τοξική βόμβα για την περιοχή.
Σύμφωνα με τον πολιτικό-κοινωνικό επιστήμονα και κάτοικο του Δήμου φυλής Δημήτρη Μπουρίκο, που επεξεργάσθηκε στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, «το ποσοστό θανάτων από νεοπλασίες στην Ενότητα Δυτικής Αττικής (Δήμοι Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μάνδρας-Ειδυλλίας-Ερυθρών, Μεγάρων και Φυλής) έχει αυξηθεί 31,7% έναντι 10,1% στη λοιπή Περιφέρεια Αττικής». Η έρευνα αφορά την περίοδο 1999-2015 και σύμφωνα με τον συντάκτη τα ευρήματα «φωνάζουν» για τη λήψη άμεσων μέτρων για τη συστηματική καταγραφή και παρακολούθηση του φαινομένου και την προώθηση έργων και δράσεων για την προφύλαξη του τοπικού πληθυσμού.
Η επικινδυνότητα και τα σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα στην εν λόγω περιοχή είναι γνωστά και δεν οφείλονται μόνο στην ύπαρξη του ΧΥΤΑ όπου όντως οι κίνδυνοι στην υγεία είναι μεγάλοι, υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Βασιλείου. «Υπάρχουν και 24 βιομηχανίες που εντάσσονται στην Οδηγία Σεβέζο, από τις οποίες οι 29 βρίσκονται στο Θριάσιο Πεδίο και αυτές δεν παράγουν ανώδυνους ρύπους …» λέει χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, όσο και αν οι καταγγελίες είναι σοβαρές και πρέπει να γίνονται, για τον κ. Βασιλείου η ουσία βρίσκεται στη στρατηγική λύσης- και αυτή βρίσκεται «στον εναλλακτικό τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων και στην υιοθέτηση και εφαρμογή του νέου ΠΕΣΔΑ».
«Χρειάζεται όμως νέα κουλτούρα και εκπαίδευση 4-5 εκατομμυρίων Ελλήνων γι΄ αυτό» ο κ. Βασιλείου, ο οποίος τονίζει ότι η λύση είναι στην καύση και στο ΧΥΤΥ (Χώροι Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων), καθώς όπως γίνεται στην Ευρώπη το 80-85% των απορριμμάτων επανέρχεται στη ζωή και μόνο το 15% των λεγόμενων υπολειμμάτων παραμένει».
Ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής επισημαίνει ότι ο Δήμος Φυλής για παράδειγμα δεν έχει καταθέσει τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές προσκείμενες στην Περιφέρεια Αττικής, αυτό το γεγονός όπως και η απόκρυψη από τον δήμαρχο Φυλής Χρήστο Παππού μελετών, που ο ίδιος είχε παραγγείλει με απευθείας ανάθεση, στις 13/10/2015, συνδέεται και με τα αντισταθμιστικά μέτρα λόγω της ύπαρξης του ΧΥΤΑ που μεταφράζεται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ.
Αντικείμενο των δύο μελετών ήταν η «Αναλυτική καταγραφή ρυπαντικών φορτίων στο ΧΥΤΑ Φυλής» και η «Αναλυτική καταγραφή της ποσοτικής και ποιοτικής σύστασης αποβλήτων ΧΥΤΑ Φυλής». Δεν προκαλεί, όμως, μόνο η απόκρυψη -για πάνω από δύο χρόνια- των μελετών, αλλά και η προσπάθεια συνειδητής παραπλάνησης, καθώς όπως σημειώνει το Δυτικό Μέτωπο πρόκειται για «καραμπινάτη παράβαση καθήκοντος και συνειδητή έκθεση σε κίνδυνο της υγείας των κατοίκων και του περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής, για την οποία ο κ. δήμαρχος οφείλει να λογοδοτήσει, όπως και όλοι όσοι γνώριζαν την εκπόνηση και το περιεχόμενο των συγκεκριμένων μελετών».