Σε πλήρες αδιέξοδο βρίσκεται ο νέος Γερμανός υπουργός Οικονομικών, κ. Όλαφ Σολτς, δύο μόλις μήνες μετά την τοποθέτησή του.
Με ορθάνοιχτα “καυτά” μέτωπα στο εσωτερικό (μεταρρύθμιση κοινωνικών επιδομάτων) και εξωτερικό (αλλαγές στην Ε.Ε., Brexit, Ιταλία κ.λπ.), κινδυνεύει να χάσει τη στήριξη των “συντρόφων” του στο SPD, την ίδια στιγμή που δεν έχει ούτε τη στήριξη των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ (CDU).
Το αδιέξοδο αυτό του Σοσιαλδημοκράτη επικεφαλής του γερμανικού ΥΠΟΙΚ φαίνεται πλέον να βαραίνει αρνητικά πάνω στις συζητήσεις σε Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον για την περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού δημοσίου χρέους, μετά την έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο τον ερχόμενο Αύγουστο.
Αξιοσημείωτο είναι ότι την περασμένη εβδομάδα η ίδια η Bundesbank έβαλε ξανά δημοσίως με τον πιο κάθετο τρόπο βέτο στο ενδεχόμενο ενός “κατεπείγοντος” μεγαλύτερου από το αρχικά προβλεπόμενο “κούρεμα” του ελληνικού δημοσίου χρέους. Και αυτό κόντρα στις ελπίδες της κυβέρνησης Τσίπρα, η οποία έχει επενδύσει τις προσδοκίες της στη μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους εν όψει των προγραμματισμένων μειώσεων στις συντάξεις.
Όλαφ… Σόιμπλε
Ο κ. Σολτς δεν είναι από πεποίθηση ενάντια σε ενδεχόμενο περαιτέρω “ελάφρυνσης” του ελληνικού δημοσίου χρέους, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του “Κ” από τη γερμανική πρωτεύουσα.
Ωστόσο, είναι αναφανδόν ενάντια σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η βάση του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ.
Την ίδια ώρα η αντιπολίτευση κυριαρχείται πλέον από ευρωσκεπτικιστές (AfD, FDP). Έτσι έχει διαμορφωθεί ήδη ένας μαζικός ndash;δεξιότερος από τη CDUndash; πόλος έλξης για τους δυσαρεστημένους από την πολιτική των “διασώσεων” Γερμανούς ψηφοφόρους…
Από την άλλη μεριά, η νέα πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών, η κυρία Άντρεα Νάλες, αν και ανοιχτά στηρίζει την περαιτέρω ευρωπαϊκή ενοποίηση, ανήκει στην κεντροαριστερή πλειοψηφική πτέρυγα, ενώ ο ο κ. Σολτς στη δεξιά μειοψηφία τους. Έτσι η Νάλες δεν βρίσκεται στον ίδιο εσωκομματικό άξονα με τον Σολτς. Γι’ αυτό και η βάση του SPD του έχει “κολλήσει” το παρατσούκλι Όλαφ… Σόιμπλε.
Δηλαδή, σύμφωνα με τους περισσότερους Σοσιαλδημοκράτες, ο Όλαφ είναι περισσότερο “Σόιμπλε”, δηλαδή Χριστιανοδημοκράτης, παρά Σολτς, δηλαδή Σοσιαλδημοκράτης.
Δύο “βόμβες”
Η αδύναμη πολιτική θέση του κ. Σολτς εκδηλώνεται τη στιγμή που το Βερολίνο πρέπει να αντιμετωπίσει δύο ταυτόχρονες “βόμβες”.
Η μία βρίσκεται εντός και η άλλη εκτός Γερμανίας.
Στο εσωτερικό εκκρεμεί μία μεταρρύθμιση υπέρ των κοινωνικά αδύναμων στρωμάτων για την οποία πιέζει το SPD, προκειμένου να διασωθεί πολιτικά μετά τη μεγάλη πτώση που υπέστη στις τελευταίες εθνικές εκλογές. Ωστόσο, αυτό δεν το θέλει το CDU.
Εκτός Γερμανίας εκκρεμεί η μεταρρύθμιση στην αρχιτεκτονική της Ε.Ε. σύμφωνα με το σχέδιο που έχει παρουσιάσει ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν. Επ’ αυτού η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει ξεκαθαρίσει τη στάση της.
Στην όλη συζήτηση εμπλέκεται έμμεσα το ελληνικό ζήτημα (έξοδος από το Μνημόνιο, μεταμνημονιακή εποπτεία, μείωση χρέους), αλλά και το ιταλικό, όπως αυτό έχει προκύψει μετά τη συμφωνία για την κυβέρνηση μεταξύ του κόμματος των “Πέντε αστέρων” και της “λίγκας του Βορρά”. Διπλωματικοί κύκλοι στο Βερολίνο, με τους οποίους ήλθε σε επαφή το “Κ”, αναφέρουν πως η ανάδειξη μιας “ευρω-σκεπτικιστικής” κυβέρνησης στην Ιταλία ίσως και να παίζει αυτή τη στιγμή… θετικό ρόλο για το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης Αθήνας – “θεσμών” για την 4η και τελευταία αξιολόγηση του Μνημονίου.
Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κανείς στο Βερολίνο δεν θα ήθελε οποιαδήποτε νέα εμπλοκή στην έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο (κάτι που συνιστά ένα “success story” της ευρωπαϊκής πολιτικής διάσωσης χωρών σε κρίση) την ώρα που κυριαρχεί αβεβαιότητα στις Βρυξέλλες για τη στάση της νέας ιταλικής κυβέρνησης έναντι της Ευρωζώνης. Όσον αφορά το ενδεχόμενο εμπλοκής του ΔΝΤ στη μετα-μνημονιακή εποπτεία της Ελλάδας, το κλίμα στο Βερολίνο είναι μάλλον θετικό.
Σήμα από την Bundesbank
Ενδεικτική της στάσης της Γερμανίας, σε σχέση με τις προβλέψεις της για την Ελλάδα, είναι και το “σήμα” που εξέπεμψε η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα της Bundesbank, στη μηνιαία έκθεση της, την οποία απεκάλυψε το Capital.gr.
Συγκεκριμένα, η Bundesbank τάσσεται κατά μίας “εκτεταμένης θωράκισης” της ελληνικής οικονομίας μετά την έξοδο από το Μνημόνιο, καθώς κάτι τέτοιο θα “αποδυνάμωνε” τις περαιτέρω μεταρρυθμίσεις. Η Ελλάδα χρειάζεται “αξιόπιστη” και “σταθερή” πορεία σε οικονομικό επίπεδο, σημειώνεται.
Επίσης επισημαίνει η Bundesbank πως “δεν χρειάζεται επειγόντως” νέα ελάφρυνση χρέους, ενώ τονίζει πως ακόμα και ένα πρόγραμμα “πιστοληπτικής στήριξης” από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ΕSM) θα απαιτούσε την έγκριση των Εθνικών Κοινοβουλίων των χωρών-μελών της Ευρωζώνης.
Κάτι τέτοιο θα ήταν ό,τι χειρότερο για τη κυβέρνηση του Μεγάλου Συνασπισμού στη Γερμανία, επισημαίνουν στο “Κ” διπλωματικοί κύκλοι στο Βερολίνο, κλείνοντας έξι μήνες τον ερχόμενο Σεπτέμβριο-Οκτώβριο, οπότε και τοποθετείται η έναρξη των αποφασιστικών συζητήσεων για τις αποφάσεις για το ελληνικό δημόσιο χρέος. Εξάλλου, στις 13 Οκτωβρίου είναι προγραμματισμένες οι εκλογές στο κρατίδιο της Βαυαρίας και μια απώλεια της επιρροής του αδελφού κόμματος της Μέρκελ, δηλαδή της CSU (λόγω μίας απόφασης του Βερολίνου να μειώσει το ελληνικό χρέος έως τότε) θα στοίχιζε πολιτικά στον Μεγάλο Συνασπισμό. Υπενθυμίζεται πως το 23% των βουλευτών της Bundestag ελέγχεται από τους ακροδεξιούς της AfD αλλά και τους Φιλελεύθερους οι οποίοι, όμως, ασκούν ευρω-σκεπτικιστική πολιτική.