Αγωνία για το φετινό καλοκαίρι, το οποίο θα είναι πολύ διαφορετικό και όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί προμηνύεται ως ιδιαίτερα δύσκολο.
Παρά τις ελπίδες που γεννούν έρευνες και εκτιμήσεις ειδικών ότι ο ήλιος, οι υψηλές θερμοκρασίας και η εντονότερη υγρασία δημιουργούν προϋποθέσεις σημαντικού περιορισμού της μετάδοσης του κορονοϊού, η επιστημονική κοινότητα αδυνατεί μέχρι στιγμής να υιοθετήσει με σιγουριά τη συγκεκριμένη άποψη.
Μεγάλη ανησυχία υπάρχει αναφορικά και με το πώς θα γίνουν φέτος τα… μπάνια του λαού, αφού κανείς από τους ειδικούς δεν έχει ενημερώσει ακόμα για τα απαραίτητα μέτρα προστασίας στις παραλίες. Σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση βρίσκονται και οι δήμοι, αφού ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά και πρέπει να γνωρίζουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις, ώστε να οργανώσουν τις παραλίες.
Οι αποστάσεις στην παραλία και το υποχρεωτικό τεστ στους τουρίστες
Για ένα πολύ διαφορετικό καλοκαίρι έκανε λόγο ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νικόλαος Σύψας, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο OPEN. Όπως είπε θα κάνουμε μπάνια με απόσταση και θα πρέπει να αποφύγουμε τον συνωστισμό. Οι σκέψεις για την τουριστική περίοδο, είναι να ξεκινήσει αρχές Ιουλίου και ο τουρισμός δεν θα είναι μαζικός, θα υπάρχουν ταξιδιωτικοί περιορισμοί για χώρες με επιδημία σε εξέλιξη.
Σύμφωνα με τον κ. Σύψα, όσοι τουρίστες θέλουν να επισκεφθούν την Ελλάδα θα υποβάλλονται σε τεστ στη χώρα προέλευσης ή και στον τόπο προορισμού, με γρήγορα τεστ, τα οποία θα εισάγονται σε μεγάλες ποσότητες. Τα τεστ αυτά θα είναι γρήγορα και αξιόπιστα και θα τα παρέχει είτε η πολιτεία ή θα τα έχουν και οι ξενοδόχοι.
Για την εστίαση ο καθηγητής είπε ότι τα τραπέζια και οι παρέες θα πρέπει να αραιώσουν, ενώ ο καλός αερισμός και τα τραπέζια σε εξωτερικούς χώρους θα είναι μέσα στους κανόνες που θα πρέπει να είναι σε εφαρμογή. Οι χώροι μαζικής διασκέδασης θα είναι από τους τελευταίους που θα ανοίξουν.
Ελπίδες από τη ζέστη
Πολλοί από εμάς έχουμε εναποθέσει τις ελπίδες μας στο καλοκαίρι και τις υψηλές θερμοκρασίες για την χαμηλότερη μετάδοση του κορονοϊού.
Από ό,τι φαίνεται, όχι άδικα παρότι τα ευρήματα δεν είναι ακόμη ξεκάθαρα, όπως ανέφερε o Σωτήρης Τσιόδρας στη καθιερωμένη ενημέρωση των ιατρικών συντακτών.
Συγκεκριμένα μίλησε για τις συνθήκες υγρασίας, ζέστης και υπεριώδους ακτινοβολίας και πως όλα αυτά μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση της μεταδοτικότητας του νέου κορονοϊού. Ο κ. Τσιόδρας ήταν πολύ προσεκτικός στα λόγια τους χρησιμοποιώντας τη λέξη «φαίνεται» από τα ευρήματα Αμερικανών επιστημόνων ότι ο κορονοϊός αντέχει λιγότερο σε συνθήκες υγρασίας και ζέστης.
«Σε μη πορώδεις επιφάνειες, όπως το ατσάλι, ο κορονοϊός υπό σκιά χάνει την δύναμή του εντός 18 ωρών. Σε θερμοκρασίες άνω των 35 βαθμών, η ζωή του ιού πέφτει στα 2 λεπτά» είπε χαρακτηριστικά. Επίσης, συμπλήρωσε ότι όταν ο ιός εκτεθεί στον ήλιο αυτό βοηθά στο να εξασθενεί, κάτι που συμβαίνει και με το αντισηπτικό διάλυμα. Ενώ αντίθετα φαίνεται ότι ο ιός επιβιώνει περισσότερο σε κλειστούς και ξηρούς χώρους.
Ο ίδιος είπε ότι σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις η μετάδοση του κορονοϊού θα μπορούσε να μειωθεί περίπου 20% όταν φτιάξει κι άλλο ο καιρός. Πάντως, ο κ. Τσιόδρας κατέληξε αναφερόμενος σε νεώτερη ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων ότι δεν υπάρχουν νεώτερα δεδομένα για το κατά πόσο η θερμοκρασία ή η υγρασία μπορεί να συμβάλλουν στην επιβίωση του ιού.
Μεγάλο ερωτηματικό τα κλιματιστικά
Για φυσικό αερισμό των χώρων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού έκανε λόγο το απόγευμα της περασμένης Τρίτης ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, σημειώνοντας ότι απασχολεί πολύ τους επιστήμονες το θέμα των κλιματιστικών αναφορικά με την εξάπλωση του κορονοϊού. Ο καθηγητής αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο θέμα, με αφορμή θετικά στον κορονοϊό κρούσματα, τα οποία εντοπίστηκαν στην Κίνα και φαίνεται οι ασθενείς να κόλλησαν τον ιό από κλιματιστικά.
Όπως εξήγησε ο κύριος Τσιόδρας, μέχρι στιγμής αυτό που γνωρίζει με σιγουριά η επιστημονική κοινότητα, είναι ότι η μετάδοση του κορονοϊού γίνεται με τα αεροσταγονίδια, τα οποία μπορούν να ταξιδέψουν από το στόμα ή τη μύτη κάποιου έως και δύο μέτρα μακριά και μετά πέφτουν στο έδαφος. «Κάποιες επιστημονικές ομάδες στην Ελλάδα έχουν βρει και σε κάποια κλιματιστικά παρουσία του ιού, όταν υπήρχε θετικό κρούσμα στον χώρο. Θέλει λοιπόν προσοχή», κατέληξε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας.
Για προσοχή στα κλιματιστικά, προτού τα θέσουμε σε λειτουργία με τις πρώτες ζέστες, έκανε λόγο στον τηλεοπτικό σταθμό ΟΡΕΝ και ο πρώην πρόεδρος του σωματείου ψυκτικών και συντηρητών κλιματιστικών μηχανημάτων στη Θεσσαλονίκη, Δημήτρης Σάλτας.