Θετικό κλίμα που έχει δημιουργήσει η άμεση εκκίνηση των φοροελαφρύνσεων το 2019. Ποιες μειώσεις προγραμματίζονται για το 2020. Τα επιχειρήματα της κυβέρνησης για τον δημοσιονομικό χώρο και οι ενστάσεις των Θεσμών
Ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε αποφασισμένος να ψηφίσει άμεσα μεσοσταθμική μείωση 22% του ΕΝΦΙΑ ( έναντι της ψηφισμένης μείωσης κατά 10% της περασμένης Κυβέρνησης ) και καλύτερων όρων για τις ρυθμίσεις των 120 δόσεων.
Μέχρι και τον Σεπτέμβριο θα έρθει και το δεύτερο κομμάτι του φορολογικού νομοσχεδίου, που θα υλοποιηθεί σταδιακά ως το 2022.
Ο εκπρόσωποι των δανειστών, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στην Αθήνα, δήλωσαν ικανοποιημένοι για τις πρωτοβουλίες που θέλει να αναλάβει η Κυβέρνηση, αλλά έδειξαν ανυποχώρητοι στην τήρηση των δημοσιονομικών στόχων για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019 και το 2020.
Προς το παρόν το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται σε συνεννόηση με τους θεσμούς για να καθοριστεί το κόστος του πακέτου των μέτρων. Ο υπολογισμός της προηγούμενης Κυβέρνησης είναι ότι στην πλήρη εφαρμογή μόνο του φορολογικού σχεδίου, απαιτεί για το 2020 περίπου 3 δισ. ευρώ αν οι μειώσεις φόρων ισχύσουν για τα εισοδήματα του 2019.
Υπενθυμίζεται ότι για το 2020 προγραμματίζονται:
-Η μείωση του πρώτου συντελεστή φορολογίας για τα φυσικά πρόσωπα από το 22% στο 9% για τα εισοδήματα ως 10.000 ευρώ.
-Η μείωση του συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 28% στο 24%
-Η μείωση του συντελεστή φορολογίας για τα μερίσματα από το 10% στο 5%
-Η κατάργηση του ΦΠΑ στις οικοδομές και του φόρου υπεραξίας
-Η δεύτερη δόση της μείωσης του ΕΝΦΙΑ, ώστε μεσοσταθμικά για την διετία η μείωση να φτάνει το 30%.
-Η σταδιακή κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα ως 20.000 ευρώ .
Ακόμη και αν τις επόμενες μέρες, οι θεσμοί αποδεχθούν τα μέτρα του 2019, μένει να αποφασιστεί αν υπάρχει ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος για το 2020, χωρίς να χρειαστεί η περικοπή του αφορολόγητου
Ο δημοσιονομικός χώρος του 2020
Η Κυβέρνηση στην ερώτηση πως θα αντισταθμιστούν οι φορολογικές δαπάνες που θα καλύψουν το κόστος της μείωσης φόρων απαντά με τρία βασικά επιχειρήματα:
-Την ανασκόπηση δαπανών ( spending reviews ) από τα οποία αναμένεται να εξοικονομηθούν 2 δισ. ευρώ στην διετία
-Την επαναφορά του κανόνα του 1 προς 5 στις προσλήψεις
-Την μεγαλύτερη ανάπτυξη που θα φέρει περισσότερα έσοδα στα δημόσια ταμεία .
Ωστόσο από την άποψη των θεσμών τα μέτρα αυτά έχουν βάση αλλά δεν είναι “σίγουρα”. Στην κατηγορία των σίγουρων μέτρων υπάρχει μόνο η μείωση του αφορολόγητου κατά 3000 ευρώ, που εξασφαλίζει δημοσιονομικό χώρο 1,9 δισ. ευρώ για το 2020 και 2,1 δισ. ευρώ για το 2021.
Επιπλέον, οι θεσμοί δίνουν στην μείωση του αφορολόγητου τον τίτλο του “διαρθρωτικού” μέτρου, αφού διευρύνει την φορολογική βάση.
Ο επικεφαλής του ESM, κ. Κλάους Ρέγκλινγκ, επανέλαβε σε κάθε ευκαιρία ότι οι φορολογικές απαλλαγές, θα πρέπει να συμβαδίζουν με την διεύρυνση της φορολογικής βάσης χωρίς όμως μέχρι στιγμής να μιλά ξεκάθαρα για την περικοπή του αφορολόγητου.
Η προηγούμενη κυβέρνηση, είχε ακυρώσει με νόμο την μείωση του αφορολόγητου με δεδομένο ότι οι θεσμοί θα δεχθούν την μείωση των δημοσιονομικών στόχων από το 3,5% του ΑΕΠ στο 2,5% του ΑΕΠ από το 2020. Κάτι τέτοιο μετά και την τελευταία παρουσία των θεσμών στην Αθήνα μάλλον αποκλείεται.
Το θέμα ίσως να ξεκαθαρίσει κάπως σήμερα το βράδυ με την ομιλία του υπουργού οικονομικών κ. Χρήστου Σταίκούρα στην Βουλή όπου αυτά που προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός αναμένεται αναλυθούν με περισσότερες λεπτομέρειες.