Ο δρόμος προς τις κάλπες είναι στρωμένος με αγκάθια και κρύβει πολλές εκπλήξεις για τον Αλέξη Τσίπρα
Σε ένα τσουνάμι απίστευτων προβλημάτων που χρήζουν ειδικής μεταχείρισης προκειμένου να μην πάθει ζημιά η χώρα, βρίσκεται η κυβέρνηση.
Ο δρόμος προς τις κάλπες είναι στρωμένος με αγκάθια και κρύβει πολλές εκπλήξεις για τον Αλέξη Τσίπρα. Εκπλήξεις που όμως θα έχει να αντιμετωπίσει και η επόμενη κυβέρνηση, με όποια σύνθεση κι αν έχει.
Ειδικά το πρόβλημα της οικονομίας, όπως αναδείχθηκε μετά την «μαύρη» Τετάρτη, θα μας απασχολεί για πολλά χρόνια. Είτε γιατί οι δεσμεύσεις προς τους δανειστές είναι σκληρές είτε γιατί η ελληνική οικονομία δεν έχει εκσυγχρονιστεί, δεν έχει προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και στις μεγάλες αλλαγές που θα την απομακρύνουν από την «τελευταία σοβιετικού τύπου οικονομία», όπως έλεγαν παλαιότερα οικονομολόγοι.
Η πίεση που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση αυτή την ώρα είναι ασφυκτική και γι’ αυτό μπορεί να γίνουν λάθη. Το αντιληφθήκαμε όλοι την περασμένη Τετάρτη όταν ο πρωθυπουργός συγκάλεσε σύσκεψη μέσα στα μεσάνυχτα για να αντιμετωπίσει την κρίση ενώ την άλλη μέρα έγινε κι άλλη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομίας.
Οι… άγαρμπες διαρροές
Το αντιληφθήκαμε και από την «άγαρμπη» προσπάθεια να πείσουν πολίτες και επενδυτές ότι το τραπεζικό κραχ οφείλεται στους κερδοσκόπους και στη Νέα Δημοκρατία. Ακόμη και οι «διαρροές» για σχέδιο διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων έγινε με τρόπο εντελώς λανθασμένο.
Στην αρχή διέρρευσαν στο Bloomberg ότι θα φτιάξουν μια bad bank. Μια πρόταση που θα πρέπει να έχει απορριφθεί καμιά δεκαριά φορές.
Στη συνέχεια έλεγαν ότι μπορούν τώρα να το κάνουν γιατί δεν υπάρχει τρόικα να τους εμποδίσει, λησμονώντας ότι υπάρχει… DG Com, που ελέγχει το τραπεζικό σύστημα. Κι ότι βεβαίως υπάρχει SSM, υπάρχει Ντ. Νουί και Μάριο Ντράγκι.
Αντιλαμβανόμενοι την γκάφα τους διέρρευσαν στη συνέχει άλλο σχέδιο. Τη δημιουργία εταιρειών ειδικού σκοπού (SPV’s) θα αναλάβουν τη διαχείριση των δανείων και οι τράπεζες θα βγάλουν το βάρος από πάνω τους.
Ακόμη κι αυτό το σενάριο πρέπει να συζητηθεί με τις εποπτικές αρχές και σίγουρα δεν είναι ένα σενάριο που δεν χωρά πολύ κουβέντα.
Σε μια προσπάθεια επικοινωνιακής διαχείρισης της κρίσης, η κυβέρνηση θύμισε αυτήν του καλοκαιριού με τα ωραία «κόλπα» την ώρα της τραγωδίας στο Μάτι.
Ελλειψη καθαρού μυαλού, διαχειριστική ανικανότητα, επιχείρηση αποπροσανατολισμού, πολύ επικοινωνία και καθόλου αυτοκριτική ή τουλάχιστον χάραξη σχεδίου.
Ο κ. Τσίπρας αλλά και το οικονομικό επιτελείο προφανώς δεν θα απολογηθούν που αποφάσισαν να βγουν στη θάλασσα την ώρα που έχει φουρτούνα και μάλιστα χωρίς σωσίβιο.
Που αποφάσισε να αφήσει αθωράκιστες τις τράπεζες αλλά και τις επιχειρήσεις που αδυνατούν να δανειστούν από τις αγορές με τόσο υψηλά επιτόκια.
Το κυριότερο: Που δεν έχει κάνει το παραμικρό για να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στο εξωτερικό. Δεν έχουν τόσο μεγάλο πρόβλημα οι τράπεζες για να χτυπιούνται τόσο άγρια. Πρόβλημα εμπιστοσύνης έχει η χώρα με τους ξένους να βλέπουν μια οικονομία ασταθή, χωρίς οργανωμένο σχέδιο και κυρίως με την Ελλάδα σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο με άγνωστο χρόνο εκλογών.
Και μέσα σε όλα αυτά προστίθεται η κρίση στην Ιταλία που μπορεί να προκαλέσει ντόμινο σε όλη την Ευρώπη.
Η οικονομία είναι το κορυφαίο πρόβλημα για το Μαξίμου καθώς μέχρι το τέλος του έτους θα έχει γίνει αντιληπτό τι θα χρειαστούν οι τράπεζες και πόσο μεγάλη θα είναι η ζημιά γενικότερα
Το τσουνάμι των ανοικτών μετώπων που καλείται να αντιμετωπίσει ο κ. Τσίπρας είναι δυνατό. Όχι μόνο το πρόβλημα με το Σκοπιανό που «ροκανίζει» τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ.
Δύσκολα θέματα
Αλλά και υποθέσεις όπως η κάκιστη διαχείριση της τραγωδίας στο Μάτι και το σκάνδαλο του προσφυγικού που φουντώνει. Η κακοδιαχείριση των κονδυλίων κηλιδώνει την «ηθική εικόνα» της κυβέρνησης και ανοίγει θέματα που μπορεί να είναι ανεξέλεγκτα και να εμπλέξουν πολλούς.
Οσο για το «Μακεδονικό»; Οι παλινωδίες του Π. Καμμένου συνεχίζονται, όλοι κρέμονται από τις εξελίξεις στα Σκόπια κι αν θα γίνουν εκλογές ή όχι. Σίγουρα η υπόθεση μεταφέρεται για αργότερα από τον Μάρτιο και ίσως και για πιο μετά αν ξεκινήσει μια προεκλογική περίοδος με ορίζοντα τον Μάιο.
Σ’ αυτό το ζοφερό περιβάλλον η κυβέρνηση θα θελήσει να αντιτάξει δύο γραμμές άμυνες. Η πρώτη θα είναι η επιτυχία της μη περικοπής των συντάξεων, αν και ακόμη το θέμα παραμένει ανοικτό.
Το δεύτερο θα είναι η επίθεση μέσων των δικαστών με υποθέσεις να φτάνουν στη Βουλή, να στοχοποιούν εχθρούς της κυβέρνησης και να ετοιμάζονται και «βραχιολάκια», όπως διαδίδουν ήδη στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι επόμενες 90 ημέρες, μέχρι το τέλος του 2018, θα είναι πυκνές σε εξελίξεις και θα κρίνουν ενδεχομένως τις πολιτικές εξελίξεις της επόμενης πενταετίας.