“Καθαίρεσαν” τον Αναστασιάδη – Εκτός… τραπεζιού οι ιδιότητες για να μην υπάρχει ο τίτλος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας
– Τζανακόπουλος: Αν χρειαστεί θα μιλήσουν ακόμα και σήμερα Τσίπρας – Ερντογάν – Ξεκίνησε η διάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό – Θα συζητηθούν το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων
– Στο τραπέζι μαζί με Αναστασιάδη και Ακιντζί οι εγγυήτριες δυνάμεις (Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία)
– Στη Γενεύη ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπεναλί Γιλντιρίμ αν και εφόσον υπάρξει συμφωνία στις εγγυήσεις
– Μαξίμου: Αν υπάρξει πιθανότητα λύσης, τότε θα αναλάβουν οι πρωθυπουργοί
Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί και (σε πρώτη φάση) οι υπουργοί Εξωτερικών των εγγυητριών δυνάμεων (Ελλάδα, Τουρκία και Βρετανία) υπό τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι καθώς ξεκινά η διεθνής διάσκεψη για το Κυπριακό. Παρούσα και η Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία εκπροσωπεί ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Η πολυμερής διάσκεψη για το Κυπριακό στη Γενεύη θα κριθεί από τη στάση που θα τηρήσουν όλες οι πλευρές, και κυρίως η Άγκυρα, στα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων, θα καθοριστεί εν πολλοίς η συνέχεια. Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν θα ταξιδέψει στη Γενεύη και αν χρειαστεί στην Ελβετία θα πάει ο πρωθυπουργός Μπεναλί Γιλντιρίρ. Κι αν πάει ο Τούρκος πρωθυπουργός θα πάει και ο Έλληνας ομόλογός του Αλέξης Τσίπρας.
Κυπριακό;; Ποιο Κυπριακό;
Στην Τουρκία φυσικά δεν υπάρχει… θέμα Κυπριακού για τα ΜΜΕ που πρόσκεινται στον Ερντογάν! Όχι μόνο υποβαθμίζουν τη σημασία της διάσκεψης στη Γενεύη αλλά δεν έχουν την είδηση ούτε στις 15 σημαντικότερες της ημέρας!
“Είναι νωρίς ακόμη για συμπεράσματα, το επίπεδο της σύνθεσης ανοιχτό. Το κεφάλαιο της ασφάλειας είναι το πρώτο που πρέπει να αντιμετωπιστεί”, αναφέρουν πληροφορίες από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών που επικαλείται η Καθημερινή της Κύπρου.
Κοτζιάς: Παρωχημένο το καθεστώς των εγγυήσεων
Τη συμμετοχή της Ελλάδας με εποικοδομητικές προτάσεις στη διάσκεψη, έτσι ώστε να βρεθεί λύση που να ανταποκρίνεται στις ανησυχίες ασφάλειας και των δύο κοινοτήτων και να αποδίδει τη μέγιστη δυνατότητα ισότητας, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κατά την παρέμβασή του στο πρώτο μέρος της πολυμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.
Η Ελλάδα, όπως τονισε ο κ. Κοτζιάς, θεωρεί ότι το καθεστώς των εγγυήσεων είναι παρωχημένο, και ότι δεν μπορούν να υπάρχουν εγγυήσεις και παρεμβατικά δικαιώματα σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ και επισήμανε ότι είναι απαραίτητο να αποσυρθούν τα τουρκικά στρατεύματα και να υπάρξει ένα δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των στρατευμάτων.
Σημείωσε δε, ότι θα μπορούσε το θέμα της Ασφάλειας να καλυφθεί από μία καλύτερη αστυνόμευση σε πολιτειακό, ομοσπονδιακό επίπεδο, με μία ομοσπονδιακή και ενδεχομένως, μία διεθνή αστυνομική δύναμη.
Η καλύτερη εγγύηση βέβαια, όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών, είναι η συμμετοχή της Κύπρου στην ΕΕ, καθώς είναι εγγύηση για τα δικαιώματα όλων και χαιρέτισε την παρουσία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ Φεντερίκας Μογκερίνι που δείχνει, όπως είπε, το ενδιαφέρον και τον ρόλο που μπορεί να διαδραμματίσει η ΕΕ.
Επίσης ευχαρίστησε τον γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες για τις προσπάθειες που καταβάλουν τα Ηνωμενα Έθνη για την επίτευξη του ιστορικού στόχου της επανένωσης της Κύπρου. Ο ΟΗΕ τόνισε, ο κ. Κοτζιάς πρέπει να ακολουθήσει το πνεύμα και το γράμμα του καταστατικού του χάρτη και να είναι θεματοφύλακας των αρχών του.
Έχουμε όλοι ιστορικές ευθύνες για την εμπέδωση της ειρήνης στην περιοχή, είπε ο κ. Κοτζιάς και αναφέρθηκε στο πολιτικό θάρρος του προέδρου Ανασταστασιάδη και του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Μουσταφά Ακιντζί που καταβάλλουν προσπάθειες για να καταλήξουν στην επανένωση του νησιού.
Τόνισε ότι η λύση πρέπει να προστατεύει τα δικαιώματα εξίσου Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων, αλλά και των τριών μειονοτήτων. Και οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να νοιώθουν ασφαλείς,τόνισε και πρόσθεσε ότι χρειάζεται μια βιώσιμη, λειτουργική και δίκαιη λύση του Κυπριακού, συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Ο κ. Κοτζιάς επισήμανε ότι η Κύπρος πρέπει να γίνει ένας φάρος σταθερότητας και ένα παράδειγμα για όλη τη Μέση Ανατολή. Η λύση θα ήταν φωτεινό παράδειγμα για όλες τις χώρες της περιοχής, θα δημιουργούσε συνθήκες ευημερίας, σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών.
Το μέλλον της Κύπρου, όπως και της Τουρκίας, κατέληξε ο κ. Κοτζιάς, είναι στην ΕΕ, «εμείς πιστεύουμε σε αυτό και θέλουμε να εργαστούμε για την επανένωση του νησιού για να μπορούν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να ονειρεύονται, να μπορούν να αισθάνονται αυτή τη χώρα πατρίδα τους, να μπορούν να χτίσουν με ασφάλεια το μέλλον των παιδιών τους».
Ρήγμα και στην τουρκοκυπριακή πλευρά
Όπως μεταδίδει η Καθημερινή Κύπρου, σύμφωνα με νέες πληροφορίες στην δεξίωση δεν θα συμμετέχει ο λεγόμενος Πρωθυπουργός Όζγκιουργκιουν και ο λεγόμενος Υπ.Εξ.Ερτουγρούλογλου ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Αναμένεται δήλωση του Σερντάρ Ντεκτάς.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για το Κυπριακό
Όσο και εάν είναι δύσκολοι οι καιροί, όπως, η σημερινή δύσκολη συγκυρία, έχουμε αποδείξει διαχρονικά ως Έλληνες ότι την υπεράσπιση της πατρίδας, της ιστορίας μας, την υπεράσπιση των εθνικών ζητημάτων και εθνικών δικαίων δεν πρόκειται να την επηρεάσει κατ’ ελάχιστο οποιαδήποτε κρίση, διεμήνυσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος μιλώντας το πρωί σε σπουδαστές της σχολής Εθνικής Άμυνας για «τα εθνικά θέματα στη βάση του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου».
Επιπλέον, κατέστησε σαφές και ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό στη Γενεύη, ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση του Κυπριακού εάν δεν υπάρξει πλήρης εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου στο σύνολο του κυπριακού εδάφους. Προς τούτο, μάλιστα, επικαλέστηκε την περίπτωση της ενοποίησης των δύο Γερμανιών, προϋπόθεσεις για την οποία αποτέλεσαν η πλήρης εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ολόκληρη τη Γερμανία και η αποχώρηση και του τελευταίου Σοβιετικού στρατιώτη.
Την ομιλία του κ. Παυλόπουλου παρακολούθησαν επίσης η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας καθώς και η στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.
Φαγωμάρα και αποχωρήσεις στα κυπριακά κόμματα
Αντιδράσεις προέκυψαν μεταξύ των κυπριακών κομμάτων για χειρισμούς του προέδρου Αναστασιάδη ως προς το θέμα του χάρτη για το εδαφικό και για τη σύνθεση της Διεθνούς Διάσκεψης, ενώ ήδη εγκατέλειψε την Γενεύη η πρόεδρος της Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους, όπως μετέδωσε το κρατικό ραδιόφωνο του ΡΙΚ. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας επίσης δεν παρέστησαν στην τελετή έναρξης της Διάσκεψης οι πρόεδροι του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος και των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης.
Σε κοινή ανακοίνωση, οι τέσσερις Κύπριοι πολιτικοί αρχηγοί, περιλαμβανομένης της προέδρου της Αλληλεγγύης Ελένης Θεοχάρους, αναλύουν τα σημεία διαφωνίας τους, επικρίνοντας τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας για αποδοχή των τουρκικών διαδικαστικών όρων και της πάγιας τουρκικής αξίωσης για σύγκληση πενταμερούς διάσκεψης. Υποστηρίζουν ότι δεν τηρήθηκε καμία από τις προϋποθέσεις που είχαν τεθεί:
Πρώτον, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει προσκληθεί να συμμετάσχει στη Διάσκεψη, ενώ η συμμετοχή του κατοχικού ηγέτη αναβαθμίζει το ψευδοκράτος.
Δεύτερον, δεν υπάρχει έστω ακτίνα συμφωνίας στις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού, ενώ επιβεβαιώνεται η κλιμάκωση της τουρκικής αδιαλλαξίας, με την απαράδεκτη απαίτηση για εκ περιτροπής προεδρία.
Τρίτον, δεν υπάρχει συμφωνία στο εδαφικό, ενώ παράλληλα φυλάσσονται σαν επτασφράγιστο μυστικό οι χάρτες που κατατέθηκαν και
Τέταρτον, ελλοχεύει ο κίνδυνος διασύνδεσης στο τραπέζι της Διάσκεψης, των άλυτων θεμάτων των εσωτερικών πτυχών με τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.
Κουμουτσάκος: Στηρίζουμε την προσπάθεια Αναστασιάδη
«Η διαδικασία της Γενεύης, που μπαίνει σήμερα σε αποφασιστικό στάδιο, μπορεί – και πρέπει – να αποτελέσει σημαντικό σταθμό στο δρόμο για την επανένωση της Κύπρου. Υπάρχει θετική δυναμική, αλλά παραμένουν σοβαρές εκκρεμότητες, προκειμένου να επιτευχθεί λύση λειτουργική και άρα βιώσιμη. Στηρίζουμε την προσπάθεια του Προέδρου Αναστασιάδη για να μπει τέλος στην απαράδεκτη κατάσταση κατοχής, που – εδώ και 43 χρόνια – κόβει στα δύο το νησί. Η Τουρκία οφείλει να συμβάλει, αποσύροντας κατοχικές δυνάμεις, εγκαταλείποντας επεμβατικές αξιώσεις σε ευρωπαϊκό έδαφος και σεβόμενη το Διεθνές Δίκαιο. Προς αυτήν την κατεύθυνση αναμένουμε ουσιαστική και αποτελεσματική παρέμβαση των εταίρων και συμμάχων, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέλος της οποίας είναι η Κυπριακή Δημοκρατία».
Όλη η τοποθέτηση Τζανακόπουλου για το Κυπριακό
Θεωρούμε θετική την πρόοδο των συζητήσεων για το Κυπριακό αλλά και την ανταλλαγή χαρτών, ωστόσο κρίσιμα ζητήματα παραμένουν ανοικτά, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.
Επισήμανε ότι η πολυμερής Διάσκεψη για το Κυπριακό ξεκινά σήμερα στη Γενεύη τόσο με τη συμμετοχή του γγ του ΟΗΕ όσο και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι η ελληνική πλευρά εκπροσωπείται στη Διάσκεψη από τον ΥΠΕΞ, Νίκο Κοτζιά, και πως ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί στη Γενεύη εφόσον διαφανεί δυνατότητα εξεύρεσης λύσης.
Ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι «βρισκόμαστε σε στενό συντονισμό και διαρκή επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Αναστασιάδη». Εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι οι ελληνικές θέσεις για τα θέματα ασφάλειας έχουν αποκτήσει υποστήριξη από την ΕΕ.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να υπάρξει δεύτερη (σ.σ. μετά από εκείνη που είχαν την περασμένη Δευτέρα) επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν, ακόμα και στη διάρκεια της ημέρας, είπε ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά, ότι «είμαστε σε στενή παρακολούθηση των συνομιλιών, αν χρειαστεί νέα συνομιλία, θα γίνει». Επισήμανε ότι η πολυμερής διάσκεψη δεν έχει ακόμα ξεκινήσει επίσημα, οι συζητήσεις ξεκινούν στις 6.00 το απόγευμα και πως «παρακολουθούμε στενά και αναλόγως θα πράξουμε».
Σε σχετικό ερώτημα, είπε πως η ελληνική κυβέρνηση είναι προσηλωμένη σε μια σκληρή προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης και ότι «έχουμε εξαρτήσει την παρουσία του πρωθυπουργού στη Γενεύη από την πιθανότητα εξεύρεσης λύσης και μόνο». Από εκεί και πέρα, πρόσθεσε, «το επίπεδο εκπροσώπησης της τουρκικής πλευράς το αποφασίζει η τουρκική πλευρά και εκ μέρους μας δεν έχουμε την πρόθεση να εμπλακούμε στη συζήτηση που γίνεται στην Τουρκία και σχετίζεται με την ίδια την πολιτειακή διάρθρωση». Ο κ. Τζανακόπουλος προσέθεσε ότι, αν η τουρκική πλευρά επιλέξει τη συμμετοχή της στην πολυμερή διάσκεψη σε επίπεδο πρωθυπουργού, αυτό είναι θέμα δικό της και σημείωσε πως το σημαντικό είναι να διαφανεί πιθανότητα εξεύρεσης λύσης.
Δεν θέλουν τον Αναστασιάδη… Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας
Όπως μεταδίδει ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Νίκος Μελέτης, στα ταμπελάκια που έχουν τοποθετηθεί μπροστά από κάθε συμμετέχοντα στη διάσκεψη, υπάρχει μόνο το όνομά του και όχι η ιδιότητά του. Γιατί; Για να μην καταγραφεί ο Νίκος Αναστασιάδης ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας!
Στην Αθήνα…
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο τηλεφωνικής επικοινωνίας του Αλέξη Τσίπρα με τον Ταγίπ Ερντογάν και επανέλαβε ότι «Η ελληνική κυβέρνηση είναι προσηλωμένη σε μια σκληρή προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης». Χαρακτήρισε θετική την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις συνομιλίες στην Γενεύη, καθώς και την ανταλλαγή χαρτών σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι αρκετά κρίσιμα ζητήματα παραμένουν ανοιχτά.