Τα ξίφη τους διασταύρωσαν σε ένα διαφορετικό debate ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης
Μια ακόμη εκδοχή για τις φοροελαφρύνσεις που έχει εξαγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε χθες ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στο OPEN, σε τηλεοπτικό debate με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Ο υπουργός Οικονομικών θύμισε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ, μιλώντας στην Ελευσίνα, είπε ότι το 2020 θα γίνει μόνο η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 13% στο 11% και τα υπόλοιπα μέτρα θα γίνουν σε βάθος χρόνου.
Ο κ. Χατζηδάκης από πλευράς του τόνισε ότι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση θα γίνει το 2019 και σε νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί τον Σεπτέμβριο θα περιέχονται η πρώτη δόση της μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 20% η πρώτη δόση της μείωσης του συντελεστή στις επιχειρήσεις από το 28% στο 24% και η μείωση του πρώτου συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα από το 22% στο 9% για τα εισοδήματα από 8636 που είναι το αφορολόγητο ως τα 10.000 ευρώ.
Στο σημείο αυτό ο υπουργός Οικονομικών τον διέκοψε, ζητώντας να του πει με βάση ποιο δημοσιονομικό χώρο θα υλοποιηθούν τα μέτρα ο κ. Χατζηδάκης απάντησε: « Οι δανειστές δεν θα έχουν πρόβλημα αν είμαστε εντάξει με το δημοσιονομικό στόχο. Αν λοιπόν οι μειώσεις φόρων συνοδευτούν και από μειώσεις δαπανών δεν θα υπάρξει θέμα».
Στο σημείο αυτό ο κ. Τσακαλώτος έβαλε ξανά στη συζήτηση την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη μείωση των δημοσιονομικών στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2020 από το 3,5% του ΑΕΠ στο 2,5%, κάτι στο οποίο είχε αναφερθεί και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά όπως φάνηκε από την συζήτηση δεν είναι προς το παρόν στο τραπέζι από πλευράς της ΝΔ.
Η δεύτερη τηλεμαχία έγινε για το ασφαλιστικό και την σταδιακή μετατροπή του από αμιγώς αναδιανεμητικό σε μερικώς κεφαλαιαοποιητικό όπως φαίνεται ότι προωθεί η ΝΔ. Ούτε και σε αυτό το θέμα δεν ήταν ξεκάθαρος ο κ. Χατζηδάκης – ειδικά για το πώς θα καλυφθεί η απώλεια εισφορών για τις επικουρικές των νέων εργαζομένων που θα καταθέτουν στις εισφορές τους στον προσωπικό τους λογαριασμό. Αρκέστηκε να απαντήσει ότι το κενό θα γεμίσει από τις περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας που θα υπάρξουν στο μέλλον.
Από τη δική του πλευρά ο κ. Τσακαλώτος κλήθηκε να απαντήσει για την ανοχή που επιδεικνύει η κυβέρνησή του για την περίοδο της διακυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή που προηγήθηκε της πολυετούς κρίσης.«Το έλλειμμα ήταν 15% του ΑΕΠ το 2009 και αυτό είναι σίγουρο ότι θα μας έφερνε τα μνημόνια. Δεν έγινε από τα ένα κόμμα έγινε και από τα δύο κόμματα που κυβέρνησαν πριν την κρίση και το ΠΑΣΟΚ και την ΝΔ» είπε ο υπουργός Οικονομικών αρνούμενος στο παραπολιτικό της «καραμανλικής συνιστώσας» στον ΣΥΡΙΖΑ. Πρόσθεσε ότι ο ίδιος δεν είχε ακούσει την φήμη ότι είχε προταθεί ο κ. Καραμανλής να αναλάβει την θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας