Η Διοίκηση του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού πρότεινε στο υπουργείο Εξωτερικών την διαμόρφωση των κατάλληλων συνθηκών ούτως ώστε να κατασκευαστεί μια μεγάλη ναυτική βάση στην Αμμόχωστο, με στόχο την εξυπηρέτηση και προστασία της του ψευδοκράτους, των συμφερόντων της Τουρκίας στην Αν. Μεσόγειο και την κατάληψη από άλλους των ενεργειακών πεδίων στη θάλασσα αυτή. Επίσης, αναφέρεται ότι η κατασκευή της βάσης αυτής θα ενισχύσει τη διαπραγματευτική ισχύ της Τουρκίας, εν όψει της έναρξης νέων διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.
Η πρόταση του ΤΠΝ προς το υπουργείο Εξωτερικών είναι η βάση αυτή να είναι κυρίαρχο έδαφος της Τουρκίας, κατά τα πρότυπα των αγγλικών βάσεων στην Κύπρο.
Στο δημοσίευμα της Γενί Σαφάκ, που αναδεικνύει το θέμα, αναφέρεται επίσης ότι στην Αν. Μεσόγειο έχουν ναυτική παρουσία η Ρωσία, οι ΗΠΑ, η Αγγλία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Γερμανία, το Βέλγιο, η Ισπανία, ο Καναδάς, η Πορτογαλία και η Ελλάδα, ενώ επισημαίνονται και οι προσπάθειες της Κύπρου και της Ελλάδας να δημιουργήσουν τετελεσμένα στο ενεργειακό πεδίο της Αν. Μεσογείου.
Όσον αφορά τη ναυτική βάση, για πρώτη φορά συζητήθηκε το θέμα το 2009, ενώ τώρα έρχεται στο προσκήνιο με μεγαλύτερη πίεση από τα ίδια τα γεγονότα. Στο αιτιολογικό του ΤΠΝ αναφέρεται ότι σε περίπτωση που η Τουρκία αποκτήσει κυρίαρχη ναυτική βάση στην Κύπρο, όπως είναι οι αγγλικές, θα έχει ενισχύσει τη στρατηγική της παρουσία στη Μεσόγειο, ενώ θα έχει μειώσει και τους χρόνους αντίδρασης στις εξελίξεις που είναι πιθανόν να εμφανιστούν στην περιοχή.
Τέλος, αναφέρεται ότι στα σχέδια της Τουρκίας είναι να εκσυγχρονίσουν και να μετατρέψουν σε αεροπορική βάση το αεροδρόμιο Geçitkale των κατεχομένων.