Κρίσιμα είναι τα επόμενα εικοσιτετράωρα για το μέλλον του ελληνικού προγράμματος, καθώς η χθεσινή συνεδρίαση του Εuroworking Group δεν απέδωσε τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Σε μία ύστατη προσπάθεια συμβιβασμού, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έχει σήμερα επαφές με εκπροσώπους των δανειστών
Θα πραγματοποιηθούν διαδοχικές επαφές του υπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον Ευρωπαίο επίτροπο Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ και του ΔΝΤ για την Ευρώπη Πολ Τόμσεν καθώς και με άλλους αξιωματούχους.
Το βασικό ζήτημα που έχει ανακύψει και το οποίο καλούνται να λύσουν οι συμμετέχοντες στις συναντήσεις είναι οι παρεμβάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο ζητεί επιπλέον – «προληπτικού τύπου» – μέτρα, μεταξύ άλλων ρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και το αφορολόγητο.
Οι στιγμές είναι κρίσιμες, καθώς οι ευρωπαϊκοί θεσμοί επιθυμούν την παραμονή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα -με κάθε κόστος-, ενώ η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι η λήψη επιπλέον μέτρων σε μία τόσο δύσκολη περίοδο είναι -το λιγότερο- μη απαραίτητη.
Την ίδια ώρα πολλές ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται σε προεκλογικό πυρετό και οι ηγέτες τους ενδεχομένως να επιδείξουν απροθυμία για οποιαδήποτε υποχώρηση σχετικά με το ελληνικό ζήτημα. Το γεγονός αυτό καθιστά ακόμη πιο περίπλοκη την εξεύρεση λύσης.
Σήμερα αναμένεται να τεθούν και πάλι επί τάπητος τα ζητήματα-αγκάθια (σ.σ.: αφορολόγητο, εργασιακά, συνταξιοδοτικό), προκειμένου να συμφωνηθεί ένα κοινό πλαίσιο. Εάν αυτό καταστεί δυνατόν, τότε θα επιστρέψουν και οι θεσμοί στην Αθήνα.
Πριν από την έλευσή τους, οι εκπρόσωποι των δανειστών θα έχουν οριστικοποιήσει την τελική τους εισήγηση, η οποία θα περιλαμβάνει την υποχρέωση της ελληνικής πλευράς για μέτρα 2% του ΑΕΠ, αλλά και μεταρρυθμίσεις σύμφωνα με το Bloomberg.
«Καμπανάκι» από τον Χουλιαράκη
Στο πλαίσιο αυτό, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης επεσήμανε πως η Ελλάδα είναι ανάγκη να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για το χρέος της το συντομότερο, προκειμένου να αποφύγει το ενδεχόμενο να χρειαστεί να αρχίσει εκ νέου συζητήσεις με μια νέα ομάδα Ευρωπαίων ηγετών, καθώς επέρχεται μια σειρά κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων σε ευρωπαϊκές χώρες.
Στην Ολλανδία διεξάγονται βουλευτικές εκλογές τον Μάρτιο, στη Γαλλία οι προεδρικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν τον Απρίλιο, ενώ η Γερμανία ετοιμάζεται για τις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Αυτό είναι «ένας καλός λόγος για να ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατόν παρά να παίξουμε το επικίνδυνο παιγνίδι της αναμονής για το αποτέλεσμα των εκλογών» στις χώρες αυτές, εξήγησε ο κ. Χουλιαράκης.