Στη δοκιμή της πλέον ισχυρής συμβατικής βόμβας, απάντηση στην αμερικανική «Mητέρα Όλων των Βομβών» προχώρησε μια κινεζική εταιρεία.
Η κρατική Norinco έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες από τη ρίψη της βόμβας από ένα στρατηγικό βομβαρδιστικό Xian H-6K. Eπικαλούμενο το ειδησεογραφικό πρακτορείο Xinhua το επίσημο όργανο του Κομμουνιστικού Κόμματος, η εφημερίδα The Global Times ανέφερε ότι η βόμβα ζύγιζε αρκετούς τόνους και σύμφωνα με αναλυτές έχει μήκος πέντε με έξι μέτρα.
«Η μαζική έκρηξη μπορεί εύκολα να εξαλείψει πλήρως ενισχυμένους χερσαίους στόχους, όπως καταφύγια», ανέφερε ένας αναλυτής υπογραμμίζοντας ότι η βόμβα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την εκκαθάριση εμποδίων ώστε να δημιουργηθεί χώρος προσγείωσης αεροσκαφών.
Κινεζικο στρατηγικό βομβαρδιστικό Xian H-6K εν πτήσει στη Νότια Σινική Θάλασσα (Φωτογραφία: Liu Rui/Xinhua via AP,)Κινεζικο στρατηγικό βομβαρδιστικό Xian H-6K εν πτήσει στη Νότια Σινική Θάλασσα (Φωτογραφία: Liu Rui/Xinhua via AP,)
Οι ΗΠΑ ανέπτυξαν τη βόμβα GBU-43/B γνωστή ως «Μητέρα Όλων των Βομβών» μετά την εισβολή στο Ιράκ, αλλά τη χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2017 για να ισοπεδώσουν ένα δίκτυο σπηλαίων που χρησιμοποιούσαν τζιχαντιστές του ISIS στη νότια επαρχία Νανγκαρχάρ του Αφγανιστάν.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο κυκλοφόρησαν φήμες ότι και η Ρωσία χρησιμοποίησε ένα ανάλογο όπλο, τη Θερμοβαρική Βόμβα Αυξημένης Ισχύος (Aviation Thermobaric Bomb of Increased Power) – που λέγεται ότι είναι τέσσερις φορές ισχυρότερη απ’ την GBU 43B- κατά του «Ισλαμικού Κράτους στην πόλη Ντέιρ Εζόρ στην ανατολική Συρία.
Το κινεζικό δίκτυο Sina επεσήμανε σε σχόλιό του τις ψυχολογικές επιπτώσεις στις εχθρικές δυνάμεις από τη χρήση τέτοιων πανίσχυρων βομβών, θυμίζοντας τη ρίψη από τις ΗΠΑ της βάρους επτάμιση τόνων BLU-82 στη διάρκεια του Πολέμου του Κόλπου, μιας βόμβας που προκάλεσε τέτοια καταστροφή ώστε μια ομάδα Βρετανών κομάντο της SAS ενημέρωσε το αρχηγείο της ότι οι Αμερικανοί «μόλις έριξαν πυρηνικά στο Κουβέιτ».
Σύμφωνα με το ίδιο σχόλιο του Sina η κινεζική βόμβα μπορεί να ζυγίζει γύρω στους δέκα τόνους. Oι Global Times από την πλευρά τους ανέφεραν ότι η κινεζική βόμβα είναι μάλλον μικρότερη από την αντίστοιχη αμερικανική, επιτρέποντας τη ρίψη της από βομβαρδιστικό και όχι από μεταγωγικό αεροσκάφος.