Οι μετακινήσεις βουλευτών και αυτοί που έχουν ανακοινώσει ότι θα στηρίξουν την κυβέρνηση – Πόσο κοντά είναι στην πλειοψηφία των 151
Με το βλέμμα στραμμένο στην «κάλπη» που στήνεται για την παροχή ή μη ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και τις πιθανές εξελίξεις που θα πυροδοτήσει το να μην επιτευχθεί η πλειοψηφία είναι οι Έλληνες αλλά και ο διεθνής Τύπος και όχι μόνον.
Για να μπορέσει η κυβέρνηση να συνεχίσει τη θητεία της θα πρέπει 151 βουλευτές να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην αυριανή ψηφοφορία.
Στις 12 το μεσημέρι σήμερα Τρίτη θα ανοίξει η αυλαία της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής επί της προτάσεως του πρωθυπουργού για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, η οποία θα ολοκληρωθεί σε 4 φάσεις.
Μετά το «διαζύγιο» στον κυβερνητικό συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ με διακύβευμα τη Συμφωνία των Πρεσπών υπήρξε μεγάλη κινητικότητα βουλευτών, που άλλαξε το «χάρτη» της Βουλής και τις ισορροπίες στα κόμματα που μετέχουν.
Η κοινοβουλευτική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ απαριθμεί 145 βουλευτές επομένως πρέπει να βρεθούν ακόμη 6 που θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης.
Ήδη, έχουν ανακοινώσει τη στήριξή τους οι διαγραφέντες πλέον βουλευτές των ΑΝΕΛ και στελέχη της κυβέρνησης, η υπουργός Πολιτισμού Έλενα Κουντουρά και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλης Κόκκαλης. Επιπλέον έχουν ανακοινώσει πως δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ο Κώστας Ζουράρις, η Κατερίνα Παπακώστα αλλά και ο βουλευτής του Ποταμιού, Σπύρος Δανέλλης, ο οποίος διαγράφτηκε από την ΚΟ του κινήματος.
Από την άλλη πλευρά, στην ΚΟ των ΑΝΕΛ, εντάχθηκε ο πρώην ανεξάρτητος βουλευτής, Αριστείδης Φωκάς, τονίζοντας ότι θα καταψηφίσει.
Οι εκτιμήσεις του ξένου Τύπου για την ψήφο εμπιστοσύνης
Με αναφορές στον Σπύρο Δανέλλη, το πρακτορείο Reuters τονίζει σε δημοσίευμά του πως ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής στην αυριανή ψηφοφορία.
Το πρακτορείο αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός έχει συγκεντρώσει τις 151 ψήφους που χρειάζεται.
«Ο Τσίπρας ζήτησε την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης μετά την παραίτηση του δεξιού υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου σχετικά με τη συμφωνία που τερματίζει τη μακρόχρονη διαμάχη ανάμεσα στην Ελλάδα και τη, πΓΔΜ (“Μακεδονία” γράφει το πρακτορείο) με αλλαγή του ονόματος της βαλκανικής χώρας» συνεχίζει το τηλεγράφημα.
Την περασμένη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε πως ζητήσει εκλογές εάν δεν δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 145 έδρες στη Βουλή των 300, και τη στήριξη ενός ανεξάρτητου βουλευτή. Ακόμα τέσσερις βουλευτές έχουν πει πως θα τον στηρίξουν. Πέμπτος είναι ο Σπύρος Δανέλλης, ο οποίος ανακοίνωσε πως θα κάνει το ίδιο, σύμφωνα με εκπρόσωπο του κόμματος» σημειώνει το Reuters.
Spiegel: Γιατί το διαζύγιο βολεύει τον Τσίπρα
Το Spiegel σε εκτενές άρθρο για την κυβερνητική κρίση στην Ελλάδα σημειώνει: «Με μια πρώτη ματιά, το τέλος της κυβέρνησης φαίνεται σαν ένας επώδυνος χωρισμός. Στην πραγματικότητα όμως ο Τσίπρας και ο Καμμένος παίζουν τα χαρτιά τους ακολουθώντας τους δικούς τους πολιτικούς στόχους. Μέχρι σήμερα η πολιτική τους συνεργασία βασιζόταν σε μια ατζέντα κατά των μνημονίων. Αυτό τους έδενε. Αλλά από τον Αύγουστο που ολοκληρώθηκε το τελευταίο ευρωπαϊκό πρόγραμμα βοήθειας, δεν υφίσταται πλέον αυτό το θέμα για να τους ενώσει. Ο Τσίπρας και ο Καμμένος ελπίζουν τώρα ότι μπορούν να επωφεληθούν από αυτό το καλά προετοιμασμένο διαζύγιο. Ο Τσίπρας για να κρατηθεί στην εξουσία και ο Καμμένος για να διασφαλίσει την πολιτική του επιβίωση».