Απόρρητα έγγραφα του FBI που δόθηκαν στη δημοσιότητα αποκαλύπτουν πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν έρευνες μετά τον θάνατό του Αδόλφου Χίτλερ για να διαπιστώσουν εάν ήταν πραγματικά νεκρός. Οι έρευνες ξεκίνησαν μετά από πληροφορίες πως ο «Φύρερ» το είχε σκάσει στην Αργεντινή.
Ο Χίτλερ αυτοκτόνησε στο Βερολίνο στις 30 Απριλίου του 1945, έκτοτε, όμως, υπήρχαν φήμες που τον ήθελαν ζωντανό και ελεύθερο μακριά από τη Γερμανία.
Το FBI έκανε ενδελεχείς έρευνες αναφορικά με τις φήμες πως ο «Φύρερ» είχε διαφύγει στην Αργεντινή με ένα υποβρύχιο πέντε μήνες μετά την ημέρα που υποτίθεται πέθανε.
Συνωμοσιολογία, τέλος: Εντοπίστηκε το υποβρύχιο που «φυγάδεψε» τον Χίτλερ στη Ν. Αμερική
Στα απόρρητα έγγραφα, όπως αναφέρει το Russia Today, περιλαμβάνονται επιστολές μεταξύ του πρώην διευθυντή του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών, J. Edgar Hoover, και του προσωπικού του. Το πρώτο έγγραφο χρονολογείται στις 21 Σεπτεμβρίου του 1945, δύο εβδομάδες μετά την παράδοση των Γιαπωνέζων στις ΗΠΑ έπειτα από την ρίψη των δύο ατομικών βομβών.
Η θεωρία ήθελε τον Χίτλερ να «κρύβεται στους πρόποδες των Άνδεων» μετά την έλευσή του στην Αργεντινή. Μαζί του είναι ταξιδέψει περίπου 50 ναζί και οι οικογένειες αυτών. Είχε «ξυρίσει το μουστάκι του» και η κατάσταση της υγείας του δεν ήταν πολύ καλή, καθώς υπέφερε από άσθμα και έλκος, όπως αναφέρεται στα έγγραφα.
Πηγή ενημέρωσε τότε το FBI πως έξι Αργεντινοί αξιωματούχοι τον βοήθησαν να κρυφτεί.
Έγγραφο από τις 5 Ιουνίου του 1947 αναφέρει πως μία γυναίκα που έμοιαζε με την σύζυγο του Χίτλερ, την Εύα Μπράουν, εθεάθη σε ένα ξενοδοχείο-καζίνο. Στο ίδιο μέρος είχαν δει, επίσης, έναν άνδρα με παρόμοια χαρακτηριστικά με αυτά του Χίτλερ.
Επιστήμονες λύνουν απορία χρόνων: Πέθανε ή όχι στον πόλεμο ο Αδόλφος Χίτλερ;
Αφότου το FBI ερεύνησε τα στοιχεία, κατέληξε πως «οι πληροφορίες για να στηρίξουν την ιστορία ήταν ανεπαρκή» και σημείωσε πως «ήταν αδύνατο να συνεχιστούν οι προσπάθειες εντοπισμού του Χίτλερ με τις διάσπαρτες πληροφορίες που υπήρχαν».
Και ενώ η θεωρία αυτή για τον Αδόλφο Χίτλερ έχει απορριφθεί, στην Αργεντινή είχαν πράγματι βρει καταφύγιο ορισμένοι από τους υψηλόβαθμους συνεργάτες του, όπως ο αρχηγός των SS Αδόλφος Άιχμαν.