Σοβαρά προβλήματα δομικής αστάθειας στην Παναγία των Παρισίων διαπιστώνει μια νέα έκθεση, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο κατάρρευσης του φημισμένου καθεδρικού της γαλλικής πρωτεύουσας σε περίπτωση που σαρώσουν το Παρίσι άνεμοι ταχύτητας 88 χλμ/ώρα.
Η καταστροφή στην Παναγία των Παρισίων από την πυρκαγιά της 15ης Απριλίου προκάλεσε σοκ σ’ ολόκληρο τον πλανήτη. Πάνω από 400 πυροσβέστες έδωσαν μάχη με τις φλόγες, που επεκτάθηκαν γρήγορα στην οροφή του εμβληματικού παρισινού μνημείου, προκαλώντας την κατάρρευση μεγάλου μέρους της,. Η πέτρινη κτιριακή δομή και τα δύο κωδωνοστάσια σώθηκαν, αλλά η πρώτη αποτίμηση των καταστροφών που έκαναν μηχανικοί αποκαλύπτει ότι η ζημιά στο θόλο του ναού, που έχει σκεπαστεί με λευκό κάλυμμα, αποδυνάμωσε δομικά τους τοίχους, που μπορεί να καταρρεύσουν σε περίπτωση σφοδρής κακοκαιρίας. Σύμφωνα με τον μηχανολόγο μηχανικό του Πανεπιστημίου των Βερσαλλιών, Πάολο Βανούτσι, ολόκληρο το κτίριο μπορεί να καταρρεύσει αν η ταχύτητα των ανέμων φθάσει τα 88 χλμ/ώρα. Πριν την πυρκαγιά η πέτρινη κτιριακή δομή ήταν αρκετή δυνατή για να αντέξει σε ανέμους ταχύτητας 218 χλμ/ ώρα όπως αναφέρει η Arts Newspaper.
Προστατευτικό δίκτυ στην οροφή της Παναγίας των Παρισίων.
Οι εργασίες για την ενίσχυση του ναού της Παναγίας των Παρισίων προκειμένου να ξεκινήσει η ανοικοδόμησή της συνεχίζονται
Το πρόβλημα της δομικής αστάθειας στην Παναγία των Παρισίων προκαλεί μεγάλη ανησυχία στις τάξεις των ειδικών, ότι ο στόχος που έβαλε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν για αποκατάσταση της Νοτρ Νταμ εντός πενταετίας δεν θα επιτευχθεί κι ότι θα απαιτηθεί πολύ μεγαλύτερο διάστημα. Το «βέλος» του ναού, που αποτεφρώθηκε από τις φλόγες, ενίσχυε ακόμη περισσότερο δομικά το κτίριο και η απουσία του τώρα το αποδυναμώνει, προσθέτει ο Βανούτσι υπογραμμίζοντας ότι πρώτη προτεραιότητα στη φάση της ανοικοδόμησης, που χρηματοδοτείται από μεγάλες δωρεές επιχειρηματιών, πρέπει να είναι η ενίσχυση και η αποκατάσταση του δομικού συστήματος.
Πριν από δύο εβδομάδες η Γαλλική Βουλή ψήφισε ειδικό νομοσχέδιο για την ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων, που αναμένεται να εγκρίνει την ερχόμενη Δευτέρα και η Γερουσία. Το νομοσχέδιο, σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα και πρώην ανώτερο αξιωματούχο της UNESCO, Φρανσέσκο Μπανταρέν, δεν διευθετεί όλα τα τεχνικά ζητήματα, αλλά φροντίζει για τη σύσταση του αρμόδιου κρατικού φορέα που θα επιβλέψει τη διαδικασία.