Αλυσιδωτές αντιδράσεις προκάλεσαν οι αποκαλύψεις με την πρώην υπουργό, Τασία Χριστοδουλοπούλου να ζητά συγγνώμη από το κόμμα και να ανακοινώνει ότι δεν θα είναι υποψήφια στις εθνικές εκλογές.
Η κ. Χριστοδουλοπούλου, χτες μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του Alpha στην ουσία παραδέχτηκε ότι «βόλεψε» την κόρη της στην Βουλή αξιοποιώντας… γνωριμίες. Η κατακραυγή που προκάλεσαν οι αποκαλύψεις οδήγησαν την πρώην υπουργό να ζητήσει συγγνώμη και τον πρωθυπουργό να παγώσει όλες τις μετατάξεις που βρίσκονταν σε εκκρεμότητα.
Διαβάστε όλη τη δήλωση της Τασίας Χριστοδουλοπούλου
«Κατηγορούμαι και σπεύδω να δώσω εξηγήσεις.
Η κόρη μου, μόνιμη υπάλληλος στα ΕΛΤΑ, όπου διορίστηκε εκεί από το 2004 μετά από εξετάσεις μέσω ΑΣΕΠ, αποσπάστηκε στη Βουλή τον Δεκέμβριο του 2018. Με την υπ’ αριθμό 2397/8-2-2019 απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής [ΦΕΚ 18/8-2-2019], προβλέφθηκε, με το άρθρο 12, ότι όσοι υπηρετούν στη Βουλή με απόσπαση κατά την 20/1/2019, μπορούν να υποβάλουν αίτηση μετάταξης με βάση το νόμο 4440/2016 για την κινητικότητα στο δημόσιο.
Αυτής της πρόβλεψης έκανε χρήση η κόρη μου. Η διαδικασία έγκρισης της μετάταξης ολοκληρώθηκε μόλις προχθές.
Ολόκληρη η δήλωσή της:
Σε αυτή την πρόβλεψη αναφέρθηκα με ευθύτητα χθες σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων στο κανάλι Alpha, για ν’ ακολουθήσει η παρεξήγηση της απάντησής μου, την οποία πολλοί εξέλαβαν ως προκλητικά κυνική.
Όταν κλήθηκα να απαντήσω στο «εάν το νόμιμο είναι και ηθικό», παραδέχθηκα, λογοδοτώντας, χωρίς υπεκφυγές, ότι η δυνατότητα που είχα για άμεση ενημέρωση και γνώση ρυθμίσεων και διαδικασιών, των οποίων στη συνέχεια έκανε χρήση η κόρη μου, συγκροτεί όντως προνόμιο. Η ατυχής, ίσως, έκφραση για αξιοποίηση γνωριμιών και διασυνδέσεων σε αυτό αναφερόταν. Το δε προνόμιο, στο οποίο προαναφέρθηκα, αφορά κυρίως τη διαδικασία και την επιδίωξη της απόσπασης και όχι της μετάταξης.
Υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν έχει απολύτως κανένα νόημα να επεκταθώ σε εξηγήσεις προσωπικού χαρακτήρα. Δεν θα αναζητήσω άλλοθι. Η ιστορία μου και η πορεία μου είναι γνωστή σε όλους. Πίστευα ότι αυτή, μαζί με την ειλικρίνειά μου, θα συνεκτιμηθεί. Διαψεύστηκα.
Ζητώ συγγνώμη από όλες και όλους για τη στενοχώρια ή και τον κλονισμό εμπιστοσύνης που τους προκάλεσα.
Ανεξάρτητα απ’ όλα τα παραπάνω, το κακό βαραίνει αποκλειστικά και μόνο εμένα. Καμιά ευθύνη δεν έχουν η κυβέρνηση, η Βουλή και ο ΣΥΡΙΖΑ. Η απόφασή μου να μην θέσω υποψηφιότητα στις επικείμενες εκλογές, είναι ειλημμένη ήδη από χθες, ως οφειλόμενη ελάχιστη κίνηση. Ενημέρωσα σχετικά τον Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Βουλής».
Η μετάταξη της κόρη της Τασίας
Ο σάλος ξεκίνησε χθες, όταν έγινε γνωστό ότι η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ στο παρά πέντε, έκαναν αθρόες μετατάξεις στη Βουλή, αλλά και διορισμούς. Οι περισσότεροι αφορούσε σε ρουσφέτια… θυγατέρων και συγγενών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.
Ανάμεσα σε αυτές τις μετατάξεις και αυτή της κόρης της Τασίας Χριστοδουλοπούλου, Μάχης Στεφανίας Δρίτσα, η οποία μετατάχθηκε από άλλη υπηρεσία του Δημοσίου στη Βουλή των Ελλήνων.
Οι αποκαλύψεις έφεραν πάγωμα των μετατάξεων
Η πίεση των αποκαλύψεων έφεραν την αντίδραση του Μαξίμου. Σε συνεργασία με τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, η κυβέρνηση πάγωσε όλες τις μετατάξεις που βρίσκονταν σε εκκρεμότητα.
Όπως ενημέρωσε ο ΠτΒ τους δημοσιογράφους στο πλαίσιο της κινητικότητας υπήρχαν 64 μετατάξεις και «παγώνουν» οι 32 που είχαν εγκριθεί.
Σύμφωνα με τις ίδεις πληροφορίες ο κύριος Βούτσης, μιλώντας σε δημοσιογράφους ανέφερε ότι «έγινε ανθρωποφαγία».
Σύμφωνα με το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ , δύο στελέχη της Βουλής σε σημαντικές θέσεις υπό τον Νίκο Βούτση, φρόντισαν να διορίσουν τις κόρες τους λίγα μόνο 24ωρα πριν η εθνική αντιπροσωπεία διαλυθεί για τις εκλογές.
Πιο συγκεκριμένα η κόρη της διευθύντριας του Γενικού Γραμματέα της Βουλής(Βασιλική Τσακανίκα), Αλεξάνδρα Αλεξανδροπούλου διορίστηκε στις 31 Μαίου 2019 στο Ιδρυμα της Βουλής για ένα χρόνο.
Οσον αφορά στον δεύτερο διορισμό η κόρη της κ. Πανταλού, Μαρίνα Λελούδα Σκουρογιάννη διορίστηκε στο τμήμα εκπαιδευτικών προγραμμάτων στις 31 Μαΐου.
Να σημειωθεί ότι με βάση τα στοιχεία στη Βουλή, από το 2010 και μετά οι διορισμοί στη Βουλή ήταν ελάχιστοι και σε θέσεις ανάγκης. Συνολικά, η Βουλή δεν είχε από τα μνημόνια και μετά περισσότερους από 60 με 70 συμβασιούχους ενώ με τον ΣΥΡΙΖΑ από το 2015 ο αριθμός εκτινάχθηκε με την Βουλή να μετρά σήμερα μερικές εκατοντάδες.
Στις αποφάσεις των ημερών μπορεί να δει κανείς και μετάταξη της κόρης της Τασίας Χριστοδουλοπούλου από άλλο οργανισμό στη Βουλή. Ακόμα, γνωστός δημοσιογράφος που υπερασπίζεται την πολιτική της κυβέρνησης διορίστηκε στο καναλι της Βουλής ενώ άλλος δημοσιογράφος που υπηρετούσε στο γραφείο των ΑΝΕΛ διορίζεται κι αυτός στο κανάλι της Βουλής.