Διαπιστώθηκε η έκδοση τουλάχιστον 30 πλαστών εγγράφων. “Εγκέφαλος” φέρεται ο γιατρός του Κέντρου Υποδοχής Ταυτοποίησης στη Σάμο που «στρατολόγησε» τους γιατρούς του νοσοκομείου και οι Σύροι μεταφραστές της δομής που έβρισκαν τους ενδιαφερόμενους-Ο ίδιος έκανε ακόμα και διακίνηση εξαρτησιογόνων φαρμάκων σε τοξικομανείς μετανάστες εντός της δομής
Ολόκληρη «φάμπρικα» έκδοσης ψευδών ιατρικών βεβαιώσεων σε μετανάστες προς διευκόλυνση της διακίνησής τους, είχαν στήσει γιατροί του Νοσοκομείου Σάμου. Διαπιστώθηκε η έκδοση τουλάχιστον 30 τέτοιων εγγράφων, με τη χρηματική αμοιβή που απαιτείτο για κάθε περίπτωση να κυμαίνεται από 300 έως 500 ευρώ και προσδοκώμενο συνολικό όφελος τις 15.000 ευρώ.
«Εγκέφαλος» φέρεται ο γιατρός του Κέντρου Υποδοχής Ταυτοποίησης στη Σάμο που «στρατολόγησε» τους γιατρούς του νοσοκομείου και οι Σύροι μεταφραστές της δομής που έβρισκαν τους ενδιαφερόμενους. Ο ίδιος έκανε ακόμα και διακίνηση εξαρτησιογόνων φαρμάκων σε τοξικομανείς μετανάστες εντός της δομής.
Πιο συγκεκριμένα, από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας Βορείου Ελλάδος πραγματοποιήθηκε αστυνομική επιχείρηση στη Σάμο, για τη διερεύνηση υπόθεσης που αφορούσε σε χορήγηση ψευδών -εικονικών βεβαιώσεων, με σκοπό τη διευκόλυνση της μετακίνησης αλλοδαπών στο εσωτερικό της χώρας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, τουλάχιστον από τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, λειτουργούσε οργανωμένο κύκλωμα, το οποίο έναντι αμοιβής εφοδίαζε ενδιαφερόμενους αλλοδαπούς με ψευδείς ιατρικές βεβαιώσεις, γνωματεύσεις ή παραπεμπτικά.
Τα έγγραφα αυτά πιστοποιούσαν ψευδώς ότι οι ενδιαφερόμενοι αλλοδαποί χρήζουν, είτε εξέτασης από ιατρό ειδικότητας που δεν υπήρχε στο τοπικό νοσοκομείο, είτε εξέτασης με ιατρικά μηχανήματα που επίσης δεν υφίστανται στο νοσοκομείο.
Η διάθεση των εγγράφων αυτών αποσκοπούσε στη διευκόλυνση των ενδιαφερόμενων αλλοδαπών, ώστε να άρουν τον γεωγραφικό περιορισμό διαμονής τους στο νησί ή να διαθέτουν έγγραφο το οποίο δυσχεραίνει την Υπηρεσία Ασύλου να προβεί σε διαδικασίες επαναπροώθησής τους.
Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης συνελήφθησαν συνολικά 10 άτομα, 9 στη Σάμο και ένας σε περιοχή της Πελοποννήσου. Από τους συλληφθέντες, 8 είναι Έλληνες, εκ των οποίων 6 γιατροί και δύο νοσηλευτές και δύο Σύροι μεταφραστές στο ΚΥΤ Σάμου, ενώ ένας ακόμα Έλληνας δεν συνελήφθη καθώς δεν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις της αυτόφωρης διαδικασίας.
Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά 5.500 ευρώ, κινητά τηλέφωνα και φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, σημειώσεις με ονόματα αλλοδαπών στους οποίους χορηγήθηκαν ιατρικές γνωματεύσεις και τα αναλογούντα χρηματικά ποσά που καταβλήθηκαν από αυτούς, παραπεμπτικά καθώς και αντικείμενα που είχαν υπεξαιρεθεί από τοπική Υπηρεσία.
Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, ο φερόμενος «εγκέφαλος» και γιατρός του ΚΥΤ Σάμου, εκμεταλλευόμενος τη θέση του, διέθετε σε αλλοδαπούς κατ’ εξακολούθηση, φαρμακευτικά σκευάσματα που εμπίπτουν στη νομοθεσία για τις εξαρτησιογόνες ουσίες.
Για την υπόθεση σχηματίστηκε δικογραφία για τα – κατά περίπτωση – αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της πλαστογραφίας, της δωροληψίας υπαλλήλου κατ’ επάγγελμα και εξακολούθηση, της δωροδοκίας υπαλλήλου, της συνέργειας και ηθικής αυτουργίας σε ψευδείς ιατρικές πιστοποιήσεις κατ’ εξακολούθηση, της παράβασης καθήκοντος, της υπεξαίρεσης και της νομοθεσίας για τις εξαρτησιογόνες ουσίες.
Σημειώνεται ότι τέσσερις από τους συλληφθέντες δρούσαν εκτός πεδίου της εγκληματικής ομάδας και δεν προέκυψε να είχαν γνώση των πρακτικών χρηματισμού της. Πιο συγκεκριμένα αυτοί οι τέσσερις γιατροί του Νοσοκομείου Σάμου φέρονται να είχαν συντάξει τέτοια έγγραφα ως χάρη σε συνάδελφό τους που είχε ενεργό ρόλο στο κύκλωμα. Αυτοί είναι και οι μόνοι που αφέθηκαν ελεύθεροι. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα και παραπέμφθηκαν σε κυρία ανάκριση.