Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα εξέδωσε απόφαση, ζητώντας από το υπουργείο Παιδείας να μην διατηρεί στοιχεία μαθητών σχετικά με το θρήσκευμα και την ιθαγένειας τους
Τέλος στην αναγραφή θρησκεύματος στα στοιχεία των μαθητών βάζει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, ζητώντας από το υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες.
Η Αρχή ύστερα από προσφυγή της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ) και της Ένωσης Αθέων, έκρινε αντισυνταγματική στην αναγραφή θρησκεύματος και ιθαγένειας στα στοιχεία που τηρούνται στο σχολείο, στους τίτλους και πιστοποιητικά σπουδών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και στο πληροφοριακό σύστηµα «myschool» και στη δήλωση ότι ο μαθητής δεν είναι Χριστιανός Ορθόδοξος προκειμένου να απαλλαγεί από το µάθηµα των Θρησκευτικών.
Σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 28/2019 απόφαση, οι δηλώσεις θρησκεύματος αντιβαίνουν «τις διατάξεις του άρθρου 13 παρ. 1 και 2 του Συντάγματος, οι οποίες κατοχυρώνουν την ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης και τη θρησκευτική ελευθερία, ως συνταγματική αρχή και ως ατομικό δικαίωμα και με το άρθρο 9 της ΕΣ∆Α, διότι αντιβαίνει στην αρνητική θρησκευτική ελευθερία των μαθητών και των γονέων τους, οι οποίοι έχουν και το ειδικότερο δικαίωμα να διαπαιδαγωγήσουν ελευθέρως τα παιδιά τους µε βάση τις θρησκευτικές και φιλοσοφικές τους πεποιθήσεις, σύμφωνα µε το άρθρο 2 του Πρώτου Πρωτοκόλλου της ΕΣ∆Α, καθώς και µε το άρθρο 9 της ΕΣ∆Α και το άρθρο 2 του Πρώτου Πρωτοκόλλου της ΕΣ∆Α».
Έτσι, το υπουργείο Παιδείας καλείται να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αλλάξουν τα μέχρι σήμερα δεδομένα. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να:
α) απόσχει από τις ως άνω µη σύννομες πράξεις επεξεργασίας των προσωπικών δεδομένων των μαθητών,
β) μεριμνήσει για την άμεση τροποποίηση των σχετικών ρυθμίσεων και να λάβει κάθε αναγκαίο μέτρο προκειμένου να μην αναγράφεται πλέον το θρήσκευμα και η ιθαγένεια στα στοιχεία που τηρούνται στο σχολείο και στους τίτλους και πιστοποιητικά σπουδών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και στο πληροφοριακό σύστηµα «myschool» και
γ) εκδώσει κάθε αναγκαία οδηγία προς τις οικείες εκπαιδευτικές αρχές και τους διευθυντές των σχολείων ώστε, εφεξής, για την απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών να μην απαιτείται η δήλωση ότι ο μαθητής δεν είναι Χριστιανός Ορθόδοξος, αλλά το δικαίωμα αυτό να ασκείται (από τον ίδιο τον μαθητή αν είναι ενήλικος ή από τους γονείς του αν είναι ανήλικος), κατ’ επίκληση αποκλειστικά και μόνον λόγων συνείδησης.