Ξεκινάει στη Νέα Υόρκη η 74η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, η πιο εμβληματική διεθνής συνεδρίαση του κόσμου, με 193 χώρες να εκπροσωπούνται.
Οι αποφάσεις που λαμβάνονται δεν έχουν νομικά δεσμευτική διάσταση, είναι όμως βαρύνουσας σημασία και διαμορφώνουν επί της ουσίας το στρατηγικό πλαίσιο των κινήσεων στη γεωπολιτική σκακιέρα.
Το κύριο χαρακτηριστικό της Συνέλευσης είναι το μπαράζ διμερών επαφών μεταξύ ηγετών πάνω σε θέματα που τους ενδιαφέρουν.
Η Γενική Συνέλευση ξεκινάει αύριο με πρώτο ομιλητή την Βραζιλία και τον ηγέτη της, κ. Μπολσονάρο ο οποίος και αναμένεται να αναφερθεί εκτενώς στις πυρκαγιές του Αμαζονίου, έχοντας ήδη δεσμευτεί για μια ομιλία «διαφορετική από αυτές που έδιναν οι προηγούμενοι».
Σήμερα διεξάγεται η Σύνοδος για το Κλίμα, στην οποία θα μιλήσουν περίπου 60 αρχηγοί κρατών ενώ ομιλία θα απευθύνει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να λάβει το λόγο από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης την Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου.
Ηχηρές απουσίες
Η φετινή Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αναμένεται να σημαδευτεί από ηχηρές απουσίες. Μεταξύ άλλων, δεν αναμένεται να παρευρεθούν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν (τελευταία φορά που μετέβη στη Νέα Υόρκη ήταν το 2015) και ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ.
Παράλληλα, απών θα είναι και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, όπως και ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο.
Αλλά και ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό δεν θα μεταβεί στον απόηχο των αποκαλύψεων για την φωτογραφία τον δείχνει μασκαρεμένο με μαύρο βαμμένο πρόσωπο, ένα μήνα πριν τις εκλογές στη χώρα του.
Τα θέματα που αναμένεται να απασχολήσουν έντονα τη Συνέλευση είναι η κρίση με το Ιράν (ερωτηματικό το εάν θα υπάρξει συνάντηση Τραμπ – Ρουχανί), οι εξελίξεις στην Κορεατική Χερσόνησο, αλλά και η γεωπολιτική κόντρα μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας με αφορμή και την εμπορική διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ τους. Επί τάπητος αναμένεται να τεθεί και η κρίση στη Βενεζουέλα.
Υπολογίζεται ότι οι διεθνείς διενέξεις που αναζητούν λύσεις θα απασχολήσουν 600 και πλέον συναντήσεις ενώ τα μέτρα ασφαλείας για την προστασία των ηγετών, είναι δρακόντεια.
Οι συναντήσεις του πρωθυπουργού
Αναφορικά με την Ελλάδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει φορτωμένο πρόγραμμα με το ενδιαφέρον να στρέφεται κυρίως στις συναντήσεις που θα έχει με τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Ταγίπ Ερντογάν, την ώρα που διαστάσεις λαμβάνει εκ νέου το προσφυγικό και η αύξηση των ροών σε νησιά του Βορείου Αιγαίου.
Πριν από λίγο, ολοκληρώθηκε η διμερής συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αλβανό ομόλογό του, Έντι Ράμα.
Στην έναρξη ο Έλληνας πρωθυπουργός ρώτησε πώς είναι η κατάσταση στη Αλβανία μετά τον σεισμό. Ο κ. Ράμα απάντησε ότι είναι δύσκολη αλλά ευτυχώς δεν υπήρξαν νεκροί και πρόσθεσε ότι ίσως χρειαστεί να προσφύγει στην βοήθεια της χώρας μας. Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι η χώρα μας φυσικά θα βοηθήσει.
Νωρίτερα, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κολομβίας Ivan Duque Marquez.
Στην συνάντηση που χαρακτηρίστηκε παραγωγική ο πρόεδρος της Κολομβίας ανέφερε ότι έχει περάσει αρκετούς μήνες στη χώρα μας και σημείωσε στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι ο πολιτισμός, η κουλτούρα και η εμπειρία του στην Ελλάδα τον επηρέασαν πολύ στη διαδρομή του.
Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών στον οικονομικό, εμπορικό και πολιτιστικό τομέα. Ο πρόεδρος της Κολομβίας προσκάλεσε τον πρωθυπουργό να επισκεφτεί την χώρα της Λατινικής Αμερικής και ο κ. Μητσοτάκης ανταπέδωσε την πρόσκληση. Παράλληλα η χώρα μας ζήτησε την υποστήριξη της Κολομβίας για την ελληνική υποψηφιότητα ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την περίοδο 2025-2026.
Στις 18:30 της Τρίτης (01:30 ώρα Ελλάδας, προς Τετάρτη) θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, στη Νέα Υόρκη. Στη συνάντηση, ο πρωθυπουργός θα συνοδεύεται από τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη.