Εντονες αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ , ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ προκάλεσε η ανάρτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στα social media κατά την χθεσινή μέρα της απεργίας οτι « απεργούν οι λίγοι και ταλαιπωρούνται οι πολλοί!»
Η σφοδρή σύγκρουση που ξέσπασε χθες με αφορμή την στάση του Κ. Μητσοτάκη αναμένεται να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις σήμερα καθώς ήδη η αντιπολίτευση κατήγγειλε οτι για πρώτη φορά πρωθυπουργός σχολιάζει μία απεργία εργαζομένων ενάντια σε νομοσχέδιο για τα εργασιακά.
Η ανάρτηση του Κ. Μητσοτάκη δεν έγινε τυχαία και η συγκεκριμένη φράση είχε στόχο να ανοίξει αυτή την συζήτηση για τις λεπτομέρειες του νομοσχεδίου καθώς συζητήθηκε οτι η αντιπολίτευση και κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν . όπως συνηθίζουν να περάσουν γενικά και αόριστα την εύπεπτη άποψη οτι πρόκειται για ένα «αντεργατικό νομοσχέδιο που καταργεί κεκτημένα των εργαζομένων που αποκτήθηκαν με αίμα».
Στο Μαξίμου σχολιάζουν οτι η παρέμβαση του κ. Μητσοτάκη ήταν υπέρ του δικαιώματος της απεργίας και αφορούσε όπως όλοι κατάλαβαν τους λίγους (εδώ ισχύει το πρώτη φορά), όσους συνεχίζουν να συμπεριφέρονται ως golden boys του συνδικαλισμού ή «νταβατζήδες» όπως τους λέει ο λαός.
Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν οτι αυτοί οι λίγοι -που ενδιαφέρονται μόνο για τα προνόμιά τους αντέδρασαν σε ένα φιλεργατικό νομοσχέδιο γιατί ακριβώς φοβούνται ότι θα χάσουν τα προνόμιά τους.
Παράλληλα, τονίζουν οτι οι πολλοί, οι απλοί εργαζόμενοι, στους χώρους δουλειάς αλλά και ευρύτερα στην κοινωνία κατάλαβαν πολύ καλά τι εννοούσε ο Πρωθυπουργός και προσθέτουν : « o μόνος που κάνει ότι δεν κατάλαβε είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί άραγε; Γιατί στηρίζει απροκάλυπτα τα golden boys, τους μεγαλοπαράγοντες του συνδικαλισμού και ευλογεί τα προνόμιά τους σε βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζόμενων»
Κυβερνητικές πηγές θυμίζουν οτι ο ελληνικός λαός και κυρίως οι εργαζόμενοι δεν έχουν ξεχάσει τους εργατοπατέρες της ΔΕΗ και της ΕΡΤ αλλά και τον συνδικαλιστή, μετέπειτα βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ με το μπόνους του 1 εκ ευρώ.
H αναφορά αυτή γίνεται για τον πρώην βουλευτή και συνδικαλιστή της ΟΤΟΕ Δ. Τσουκαλά ο οποίος δήλωσε το 2013 στο πόθεν έσχες του εισόδημα 1 εκ ευρώ ως «αποζημίωση συνταξιοδότησης» και όπως δήλωσε ο ίδιος ήταν απο ασφαλιστήριο συμβόλαιο που είχε η τράπεζα όπου εργαζόταν για τους υπαλλήλους της.
Για τις κατηγορία οτι πρώτη φορά πρωθυπουργός σχολιάζει και μάλιστα με τέτοιο τρόπο απεργία σε βάρος εργαζομένων, από την κυβέρνηση απαντούν οτι «το μόνο που έμαθε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η διαστρέβλωση και η παραποίηση με στόχο τη δημιουργία ψεύτικων εντυπώσεων Αποδεικνύεται ταυτόχρονα πως δεν έμαθε τίποτα από την αποδοκιμασία της πρακτικής του αυτής στις 7 Ιουλίου. Διότι εκείνο που εξέφρασε ο Πρωθυπουργός με τη χθεσινή ανάρτησή του είναι η έγνοια για την ταλαιπωρία εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας. Είναι η κατανόηση της απόγνωσης που ενιωσαν εκατομμύρια συμπολίτες μας που προσπαθούσαν να μετακινηθούν στις δουλειές τους στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις. Η ανάρτηση του Πρωθυπουργού αφορούσε τους πολλούς που ταλαιπωρούνται από τους λίγους εκείνους που συνεχίζουν να συμπεριφέρονται σαν golden boys του συνδικαλισμού και σαν «νταβατζήδες» στο χώρο της εργασίας».
Οι αλλαγές στα εργασιακά
Βασικά σημεία του νόμου για τον οποίο έγινε και η απεργία είναι οι επιχειρησιακές συμβάσεις και η επικράτησή τους όταν αυτό απαιτείται ιδιαίτερα σε περίπτωση που η επιχείρηση αντιμετωπίζει προβλήματα. Θέματα υπάρχουν και με τις αλλαγές στην διαιτησία αλλά γενικότερα το πως και που θα μπορούν οι επιχειρησιακές συμβάσεις να επικρατούν των κλαδικών κάτι που θα φανεί κατά την σχετική συζήτηση επί των άρθρων στη Βουλή.
Κατά τα λοιπά κόντρα έχει ξεσπάσει και για την δημιουργία ηλεκτρονικών Μητρώων Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων και Οργανώσεων Εργοδοτών. Για την κυβέρνηση αυτό ενισχύει τον συνδικαλισμό διασφαλίζοντας παράλληλα την πληρότητα και τη διαφάνεια σε σχέση με την ταυτότητα και την αντιπροσωπευτική δυνατότητα των οργανώσεων των κοινωνικών εταίρων.
Εδώ θα αξετάζεται αφενός η αντιπροσωπευτικότητα των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων για την σύναψη συλλογικών συμβάσεων, αφετέρου η ικανοποίησης του αριθμητικού κριτηρίου (τουλάχιστον 50%) για τις επεκτάσεις των κλαδικών συμβάσεων.
Ηλεκτρονική Ψηφοφορία
Με τη ρύθμιση αυτή παρέχεται για πρώτη φορά η δυνατότητα συμμετοχής των εργαζομένων (μελών συνδικαλιστικών οργανώσεων) με ηλεκτρονική ψήφο, τόσο στη διαδικασία αποφάσεων της διοίκησης όσο και στη λήψη αποφάσεων για απεργία. Έτσι διευκολύνεται, σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας , η συμμετοχή όλων των μελών στις όποιες αποφάσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Με την ηλεκτρονική εξ αποστάσεως ψηφοφορία -υπό όρους που εγγυώνται την μυστικότητα της ψήφου- δίνεται η δυνατότητα σε όλα τα μέλη του συνδικαλιστικού οργάνου να συμμετέχουν ισότιμα κι όχι να λαμβάνουν αποφάσεις κάποιες μειοψηφίες
Με αυτό εκτιμάται οτι παίρνει τέλος η πρακτική να λαμβάνουν ελάχιστοι αποφάσεις εκ μέρους των υπολοίπων εργαζομένων.