Ο ρόλος των προστατευμένων μαρτύρων στην υπόθεση της Novartis με τις καταθέσεις επανέρχεται στο προσκήνιο, πυροδοτώντας πολιτικές αντιπαραθέσεις, την ώρα που στην προανακριτική επιτροπή το κλίμα είναι εκρηκτικό.
Σύμφωνα με το έγγραφο της Εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη που αποκάλυψε η «Καθημερινή», φέρεται ότι δύο από τους τρεις προστατευόμενους μάρτυρες, με τις κωδικές ονομασίες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση» είναι τα ίδια πρόσωπα με τους μάρτυρες που εξετάστηκαν στις ΗΠΑ, προσδοκώντας οικονομικές απολαβές.
Το γεγονός αυτό, στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι παραπάνω πληροφορίες, φέρνει νέα δεδομένα στην υπόθεση, με τα εμπλεκόμενα πρόσωπα να κάνουν λόγο για έωλες κατηγορίες και για επιβεβαίωση των όσων υποστήριζαν από την αρχή για σκευωρία.
Παράλληλα οι συγκεκριμένες αποκαλύψεις ανοίγουν τον δρόμο και για την κλήση των συγκεκριμένων μαρτύρων στην προανακριτική επιτροπή κάτι που αναμένεται να ζητήσουν τα μέλη της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ. Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως μέχρι στιγμή η Ελένη Τουλουπάκη δεν έχει τοποθετηθεί ούτε μέσω διαρροών για την αποκάλυψη του συγκεκριμένου εγγράφου.
Ανεβάζει τους τόνους η ΝΔ
Με την πλάτη στον τοίχο εκτιμούν μέλη της προανακριτικής επιτροπής της ΝΔ, πως βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις. Θεωρούν επίσης πως το κουβάρι του ρόλου που έπαιξαν οι προστατευόμενοι μάρτυρες αρχίζει πλέον να ξετυλίγεται κάνοντας λόγο για ανατροπή των δεδομένων.
«Οι καταθέσεις τους είναι δικονομικά άκυρες καθώς λόγω της προσδοκίας οικονομικού οφέλους στις ΗΠΑ, δεν μπορούσαν να είναι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος στην Ελλάδα», τονίζει ο Άδωνις Γεωργιάδης. Το ΚΙΝΑΛ κάνει λόγο για «κακουργηματικές παρανομίες των σκευωρών» και προσθέτει «ο υπουργός Δικαιοσύνης και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου οφείλουν να ασκήσουν τις αρμοδιότητες τους».
Τα τρία σενάρια της προανακριτικής
Σήμερα πιθανότατα αναμένεται να ξεκαθαριστεί η στάση που θα κρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την απόφαση την προανακριτικής να εξαιρεθούν από μέλη ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και Παύλος Πολάκης. Τόσο ο Νίκος Βούτσης όσο και ο εκπρόσωπος του κόμματος Αλέξης Χαρίτσης τόνισαν πως τα δύο πρόσωπα δεν πρόκειται να αντικατασταθούν χωρίς ωστόσο να διευκρινίζονται τα επόμενα βήματα.
Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν σήμερα κατά την συνεδρίαση του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας με τρία να είναι τα επικρατέστερα σενάρια. Το πρώτο που συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες είναι να οριστούν και πάλι τα ίδια πρόσωπα μία κίνηση που θα προκαλέσει να σφοδρή σύγκρουση με το κυβερνών κόμμα αλλά και με το ΚΙΝΑΛ.
Το δεύτερο σενάριο που εξετάζεται είναι να μην οριστούν αντικαταστάτες, με τον ΣΥΡΙΖΑ να καταγγέλλει μεν τη διαδικασία αλλά ταυτόχρονα να κρατά μία πιο «ήπια στάση» με στόχο να επιστρέψει στην ουσία της υπόθεσης προκειμένου να αποδειχθούν κατά την διαδικασία τα όσα υποστηρίζει η αξιωματική αντιπολίτευση.
Η τρίτη επιλογή αλλά λιγότερο επικρατέστερη την δεδομένη χρονική στιγμή είναι να αποχωρήσει από την προανακριτική επιτροπή ο ΣΥΡΙΖΑ. Μια τέτοια απόφαση θα δώσει την ευκαιρία στο κυβερνών κόμμα να κερδίσει τις εντυπώσεις και να εξετάσει τους μάρτυρες χωρίς ουσιαστικά να υπάρχει αντίλογος από την αξιωματική αντιπολίτευση.