Τη ραγδαία εξάπλωση του νέου κορονοϊού παρουσιάζουν σε ανάλυση τους οι New York Times, υπογραμμίζοντας ότι η μεγαλύτερη απαγόρευση ταξιδιών στην παγκόσμια ιστορία τελικά δεν κατάφερε να αναχαιτίσει τη φονική πανδημία.
Όπως αναφέρουν οι τέσσερις δημοσιογράφοι των ΝΥΤ στην ανάλυση τους όλα ξεκίνησαν από την από την αγορά θαλασσινών της Ουχάν. Η πρωτεύουσα της επαρχίας Χουμπεί, γύρω από την οποία συσπειρώθηκαν τα πρώτα κρούσματα του Covid-19, είναι μία πόλη 11.000.000 κατοίκων και συγκοινωνιακός κόμβος.
Τα πρώτα τέσσερα περιστατικά, όπως προκύπτει και από τα επίσημα στοιχεία των υγειονομικών κινεζικών αρχών, αυξήθηκαν σε δεκάδες μέχρι το τέλος του περασμένου Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με τους ΝΥΤ, οι γιατροί γνώριζαν ότι όλοι οι ασθενείς είχαν μια ιογενή πνευμονία που δεν ανταποκρινόταν στις συνήθεις θεραπείες και το πραγματικό μέγεθος της επιδημίας ήταν πολύ μεγαλύτερο, ένα αόρατο δίκτυο 1.000 – ή ακόμη περισσότερων – ανθρώπων που είχαν κολλήσει και μετέφεραν τον φονικό ιό.
Δείτε πώς εξαπλώθηκε ο Covid-19 στην Κίνα:
Ειδικοί μάλιστα εκτιμούν ότι τουλάχιστον 85.000 άνθρωποι ήταν φορείς χωρίς να το γνωρίζουν και ταξίδεψαν προς άλλες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας αλλά και εκτός Κίνας. Η χρονική στιγμή για το ξέσπασμα της πανδημίας δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερη, αφού εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι ταξίδευαν ή ετοιμαζόντουσαν να ταξιδέψουν για την Πρωτοχρονιά. Οι φορείς είχαν ήδη μεταφέρει τον ιό στο Πεκίνο, τη Σαγκάη και άλλες μεγάλες πόλεις.
Στις 23 Ιανουαρίου η Ουχάν μπήκε σε καραντίνα και ήταν θέμα χρόνου να ακολουθήσουν και άλλες πόλεις. Τα ταξίδια στο εσωτερικό της χώρας σταμάτησαν. Κι ενώ τα κρούσματα στην Κίνα αυξάνονταν, οι διεθνείς αεροπορικές πτήσεις συνεχίστηκαν κανονικά και χιλιάδες άνθρωποι πέταξαν από την Ουχάν σε διάφορες πόλεις του κόσμου.
Δείτε την διασπορά του κορονοϊού σε όλο τον κόσμο:
Αγωνία για την αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα – Κρίσιμος ο Απρίλιος
Στην Ελλάδα η πορεία που καταγράφει ο Covid-19 δεν θυμίζει ούτε λίγο την αντίστοιχη άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Ιταλία και η Ισπανία.
Κατά την ενημέρωση των ιατρικών συντακτών το απόγευμα της Κυριακής, ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, ανακοίνωσε ότι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα μας ανέρχονται σε 624 και 15 συμπολίτες μας έχουν χάσει τη ζωή τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά μέσα σε ένα 24ωρο κατεγράφησαν 94 νέα κρούσματα (σ.σ. μεγάλος αριθμός σε σύγκριση με τα στοιχεία των προηγούμενων ημερών) και οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ σχεδόν διπλασιάστηκαν, από 18 έφτασαν τους 34.
Στόχος του υγειονομικού και κυβερνητικού επιτελείου που διαχειρίζεται αυτή την υγειονομική κρίση είναι στις αρχές Απριλίου η εξάπλωση της επιδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας να έχει περιοριστεί και αυτό να αποτυπώνεται στα διαθέσιμα εκείνο το διάστημα στοιχεία για τα κρούσματα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι επιστήμονες και οι αρμόδιοι υπουργοί επαναλαμβάνουν ότι αυτό που βλέπουμε και διαχειριζόμαστε τώρα όσον αφορά τα σοβαρά κρούσματα αντικατοπτρίζει ό,τι γινόταν σε σχέση με την κυκλοφορία του ιού περίπου δέκα ημέρες νωρίτερα.
Συνυπολογίζοντας τις γενικές οδηγίες του ΠΟΥ και τις συνεχείς συστάσεις των Ελλήνων ειδικών, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η υπεύθυνη συμπεριφορά και η πειθαρχία που θα επιδείξουμε τις επόμενες δέκα ημέρες θα καθορίσουν και τα κρούσματα που θα καταγραφούν μέσα στον Απρίλιο.
Τις επόμενες μέρες αναμένεται λοιπόν να έχουμε μία πιο ξεκάθαρη εικόνα όσον αφορά των αριθμών των πολιτών έχουν εκτεθεί στον ιό και νοσούν, πόσοι ενδεχομένως να νοσηλεύονται με επιπλοκές ή μη, όπως επίσης και πώς θα ανταποκριθεί συνολικά το σύστημα υγείας.
Ο μεγάλος φόβος των ειδικών είναι να νοσήσει μεγάλη μερίδα του πληθυσμού μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα να μην μπορεί να αντεπεξέλθει στον ρόλο του το ΕΣΥ. Το «ιδανικό» σενάριο είναι να «απλωθούν» τα κρούσματα μέσα στον χρόνο, ιδανικά μέχρι και τον Μάιο.