«Είμαστε σε έναν πραγματικό πόλεμο για να πάρουμε αναπνευστήρες, μάσκες και κιτ για γρήγορα τεστ» δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος της Ισπανίας Μαρία Χεσούς Μοντέρο, όπως έγραψε το «Reuters»
Την ίδια γνώμη, την ίδια μέρα, εξέφρασε και ο Έλληνας ομόλογός της Στέλιος Πέτσας λέγοντας πως «στην παγκόσμια αγορά μαίνεται ένας “πόλεμος” για την απόκτηση υλικών άμεσης ανάγκης», ο οποίος κατόπιν σχετική ερώτησης διέψευσε πως κατασχέθηκε στην Ιταλία υγειονομικό υλικό που προορίζονταν για την Ελλάδα. Ανέφερε ότι «δεν επιβεβαιώνουμε καμία μα καμία κατάσχεση υγειονομικού από άλλη χώρα. Έχουμε παραγγείλει περίπου 600 αναπνευστήρες και η παραλαβή τους θα γίνει τις επόμενες ημέρες και θα ολοκληρωθεί έως τις αρχές Απριλίου».
Μόνο η κυβέρνηση της Ισπανίας έχει παραγγείλει 432 εκατ. ευρώ για μάσκες, γάντια και κιτ για τεστ από την Κίνα, σύμφωνα με το «Reuters» που επικαλούμενο ισπανικές διπλωματικές πηγές αναφέρει ότι «οι τιμές έχουν δεκαπλασιαστεί και σε ορισμένες περιπτώσεις οι εταιρείες παραγωγής ζητούν να πληρωθούν προκαταβολικά».
Ο κυβερνήτης της Ν. Υόρκης Άντριου Μαρκ Κουόμο, δήλωσε, η πολιτεία του «έχει ανθρώπους στην Κίνα που αγοράζουν αναπνευστήρες». Πολλές χώρες που έχουν κάνει παραγγελίες χρησιμοποιούν ακόμα και στρατιωτικά αεροσκάφη για να πάρουν τις προμήθειες.
Το χρήμα πάρα πολύ και έσπευσαν όλοι οι ισχυροί
Τα τρελά κέρδη των κινεζικών μονοπωλίων θέλουν τώρα αμερικανικές και ευρωπαϊκές πολυεθνικές. Ήδη ο Τραμπ ανάψε το «πράσινο φως» σε κολοσσούς όπως η «Ford Motor Co.», «General Motors Co.» και «Tesla Inc» για να αρχίσουν την παραγωγή αναπνευστήρων. Και η Fiat έλαβε ανάλογη απόφαση, ενώ αρκετές πολυεθνικές ετοιμάζονται να αλλάξουν τη γραμμή παραγωγής.
Αυτοκινητοβιομηχανίες ετοιμάζονται να φτιάξουν ιατρικές μάσκες. Στη Γαλλία η «Moët Hennessy Louis Vuitton» των πολυτελών ειδών φτιάχνει πλέον αντισηπτικά χεριών. Η Ισπανική εταιρεία μόδας «Zara» έχει προσφερθεί να παράγει νοσοκομειακές φόρμες. Στη Βρετανία ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ζήτησε από την «Rolls Royce» να φτιάξει αναπνευστήρες. Αξίζει να σημειωθεί πως η αλλαγή παραγωγής τόσων πολυεθνικών σε τόσο μεγάλη έκταση είχε σημειωθεί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.