Ο 52χρονος εργάτης που εξέπνευσε στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου στις 2 Απριλίου είχε αναφέρει ότι είχε κολλήσει τη νόσο από συνάδελφο του κατά την διάρκεια της εργασία τους σε εργοστάσιο στη βιομηχανική περιοχή της Σίνδου, το οποίο εξακολουθούσε να λειτουργεί παρά το κρούσμα
Μια τραγική είδηση που προκαλεί το κοινό αίσθημα βλέπει το φως της δημοσιότητας, προκαλώντας ταυτόχρονα ερωτήματα για τα μέτρα προστασίας των εργατών από τον θανατηφορό κορωνοϊό.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Πριν», ο 52χρονος εργάτης που έχασε τη ζωή του στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης, την Πέμπτη, 2 Απριλίου, χτυπημένος από τον κορωνοϊό είχε αναφέρει ότι είχε κολλήσει τη νόσο από συνάδελφο του κατά την διάρκεια της εργασία τους σε εργοστάσιο στη βιομηχανική περιοχή της Σίνδου, το οποίο εξακολουθούσε να λειτουργεί παρά το κρούσμα.
Ο 52χρονος ήταν χειριστής μηχανημάτων σε εργοστάσιο, όπου ο συνάδελφος του παρουσίασε αρχικά συμπτώματα του Covid-19. Κι όμως, το εργοστάσιο συνέχισε να λειτουργεί και, σύμφωνα με καταγγελίες, δεν προχώρησε σε καραντίνα των εργατών, ενώ αυτοί χρησιμοποιούσαν το ίδιο λεωφορείο για την μεταφορά τους. Μετά από μέρες, ο 52χρονος άνδρας προσήλθε με σοβαρά συμπτώματα στο νοσοκομείο και αφού εμφάνισε αναπνευστική ανεπάρκεια κατέληξε την περασμένη Πέμπτη. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ (το οποίο δεν αναφέρει το όνομα της επιχείρησης), το εργοστάσιο δεν έκλεισε ούτε μετά την ανακοίνωση του θανάτου και θα συνεχίσει την λειτουργία όπως και το σύνολο της ΒΙ.ΠΕ. Σίνδου!
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΤΟ Βιομηχανίας Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ (3/3/20) πρόκειται για εργοστάσιο Χημικής Βιομηχανίας στη Θεσσαλονίκη.
Αναλυτική ανακοίνωση για το θάνατο του 52χρονου εργάτη εξέδωσε και το ΝΑΡ Θεσσαλονίκης (4/4/20), σχολιάζοντας ότι «ο νεκρός αυτός δεν είναι καθόλου “βολικός” για την επίσημη αφήγηση της κυβέρνησης και για αυτό η είδηση εξαφανίστηκε από τα ΜΜΕ». «Aφιέρωσαν ώρες επί ωρών για τους «εγκληματίες» συνταξιούχους που αναγκάζονται να περιμένουν σε ουρές τραπεζών, τους κίνδυνους του ψαροντούφεκου, δεν βρήκαν όμως ούτε λεπτό να αφιερώσουν για τους εργαζομένους που εξακολουθούν να δουλεύουν με συνθήκες όπως αυτές στην ΒΙ.ΠΕ Σίνδου», τονίζει το ΝΑΡ.
Επιπλέον μέτρα ζητά ο δήμαρχος Δέλτα Θεσσαλονίκης
Να ληφθούν άμεσα όλα τα μέτρα που ορίζει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για αυτές τις περιπτώσεις ζητάει ο δήμαρχος Δέλτα Θεσσαλονίκης κ Γ. Ιωαννίδης με αφορμή την τραγική κατάληξη.
«Ακόμη και μετά τον θάνατο του εργαζόμενου, την Παρασκευή ήταν όλοι στις δουλειές τους»
Για τα σοβαρά ερωτήματα που προκύπτουν σχετικά με τον θάνατο του 52χρονου εργάτη μίλησε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Χ. Κυπριανίδης, σε συνέντευξή του στο «Κόκκινο Θεσσαλονίκης» και την εκπομπή «Ορθά-Κοφτά» (στις 4/4/20) αναφέροντας τα κενά στην αντιμετώπιση του περιστατικού αλλά και το γεγονός ότι η επιχείρηση συνεχίζει να λειτουργεί:
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΚΘ, ο 52χρονος κόλλησε πιθανόν τον ιό από συνάδελφό του, οδηγό στο λεωφορείο που μετέφερε συνολικά 11 άτομα στο εργοστάσιο. «Τα κρούσματα έγιναν γνωστά τη στιγμή που εμφάνισαν συμπτώματα πυρετού. Πρώτα ο οδηγός και στη συνέχεια ο 52χρονος παρουσιάστηκαν στο νοσοκομείο. Εκεί κάνοντας τα τεστ βγήκαν θετικοί στο ιό. Ο ένας νοσηλεύεται στο ΑΧΕΠΑ και ο άλλος νοσηλευόταν στο Παπαγεωργίου και κατέληξε» πρόσθεσε, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρχουν και άλλα κρούσματα σε εργαζόμενους της εταιρείας.
Το εξοργιστικό, σύμφωνα με τον κ. Κυπριανίδη, είναι ότι η επιχείρηση παρ`ότι της γνωστοποιήθηκε ότι δύο εργαζόμενοί της νοσηλεύονται συνέχισε να λειτουργεί. «Ακόμη και μετά τον θάνατο του εργαζόμενου την Παρασκευή ήταν όλοι στις δουλειές τους» συμπλήρωσε.
«Από εμάς ενημερώθηκε η αστυνομία και με κλιμάκιο του ΕΟΔΥ πήγαν την Παρασκευή στο εργοστάσιο και θερμομέτρησαν τους εργαζόμενους. Περιμένουμε μια έκθεση για να μας γίνουν γνωστά κάποια πράγματα. Περιμένω όμως την ανάληψη ευθυνών από την Πολιτική Προστασία και τον ΕΟΔΥ».
Το ΕΚΘ ήρθε σε επαφή με τον ΕΟΔΥ το οποίο δεν είχε κανένα στοιχέιο ιχνηλάτησης από την επιχείρηση.