Ολοκληρώθηκε και σε και ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τον εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και την εναρμόνιση της με το ενωσιακό δίκαιο.
Επί της αρχής, το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε μόνο από τη ΝΔ ενώ το καταψήφισαν όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, πλην της Ελληνικής Λύσης που επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί την ερχόμενη Δευτέρα, 4 Απριλίου οπότε θα ξεκινήσει η διήμερη συζήτηση του στην Ολομέλεια.
«Αυτό που αποδεικνύεται είναι η υποτίμηση της δημοκρατίας και του περιβάλλοντος από τη κυβέρνηση και η ιδεοληπτική και υποτελή τακτική της. Το νομοσχέδιο έχει σοβαρά συνταγματικά προβλήματα και με το ΣτΕ και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», αντέτεινε ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος.
Ακόμα, ο κ. Φάμελλος έκανε λόγο «για προσπάθεια φίμωσης όλων όσων αντιτίθενται στο αντιπεριβαλλοντικό εγκληματικό νομοσχέδιο», για αυτό, όπως είπε, δεν έγινε καμία ουσιαστική διαβούλευση με τους φορείς που το καταγγέλλουν. Μίλησε επίσης για «αντιδημοκρατική κουλτούρα της κυβέρνησης η οποία γράφει στα παλιά της παπούτσια την Τοπική Αυτοδιοίκηση».
«Αξίες δικές σας είναι οι καρέκλες. Αξίες δικές μας είναι το περιβάλλον. Ξεπουλάτε δημόσια περιουσία. Εμείς δεν θα κρατήσουμε αποστάσεις από την υγειονομική περιβαλλοντική ασφάλεια της χώρας. Θα νιώθετε την ανάσα μας συνέχεια γιατί για εμάς έχει προτεραιότητα η προστασία του περιβάλλοντος, είναι στο DNA μας. Σταματήστε το περιβαλλοντικό έγκλημα. Εμείς θα συνεχίσουμε να το καταγγέλλουμε. Και αυτό αρχίσαμε να το δηλώνουμε και στην Ευρώπη», ανέφερε.
Ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Αρβανιτίδης, επέκρινε τη κυβέρνηση ότι περιορίζεται να δίνει κίνητρα στους μεγάλους παραγωγούς ΑΠΕ και όχι τους μικρούς παραγωγούς και ταυτόχρονα δημιουργεί ανησυχίες και ζητήματα στα νησιά.
Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου έκανε λόγο για εγκληματικό, αντιδραστικό και αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο αλλά και για ξεπούλημα του ΑΔΜΗΕ και των εθνικών ενεργειακών δικτύων σε ιδιώτες.
Ο ειδικός αγορητής του ΜεΡΑ25 Κρίτων Αρσένης, έδωσε έμφαση στις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις και τις εξορύξεις σε Νατούρα περιοχές, κάνοντας λόγος για «φωτογραφικές διατάξεις που θα έχουν τεράστιες, εγκληματικές επιπτώσεις στη προστασία του φυσικού πλούτου της χώρας».
Τι προβλέπει αναλυτικά το αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο:
– Αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου για περιοχές Ntura
– Μείωση του χρόνου περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων
– Θέσπιση αποκλειστικών προθεσμιών για τα αιτήματα αδειοδότησης.
Επίσης:
– Ενεργοποιείται ο θεσμός των ιδιωτών πιστοποιημένων αξιολογητών.
– Επεκτείνεται η ισχύς της περιβαλλοντικής άδειας από 10 στα 15 χρόνια.
– Προβλέπεται η έκδοση ενιαίας άδειας με ενσωματωμένους περιβαλλοντικούς όρους μετά τη δημιουργία της κατάλληλης τεχνικής υποδομής.
– Καταργείται η άδεια παραγωγής για τις ΑΠΕ και αντικαθίσταται από Βεβαίωση Παραγωγού Ηλεκτρικής Ενέργειας μετά από αυτοποιημένη διαδικασία ελέγχου.
– Προβλέπεται ότι οι αιτήσεις για την έκδοση βεβαιώσεων θα υποβάλλονται 3 φορές το χρόνο και οι βεβαιώσεις θα ισχύουν για 25 χρόνια με την προϋπόθεση ότι ο επενδυτής θα προχωρά σε επενδύσεις.
– Τα αιτήματα για χορήγηση άδειας Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας που έχουν υποβληθεί στη ΡΑΕ μέχρι τον Ιούνιο 2018 θα αξιολογούνται με το παλιό θεσμικό πλαίσιο για την έκδοση ή μη της άδειας.
– Τα αιτήματα που έχουν υποβληθεί από τον Σεπτέμβριο του 2018 και μετά θα εξετάζονται με το νέο θεσμικό πλαίσιο.
– Καταργείται το τέλος διατήρησης αδειών παραγωγής ενώ εισάγεται τέλος για την έκδοση Βεβαίωσης Παραγωγού.
– Αυξάνεται το όριο απαλλαγής για την περιβαλλοντική αδειοδότηση φωτοβολταϊκών σταθμών από 0,5 MW στο 1 MW.
– Ορίζεται περιβαλλοντική απαλλαγή για αιολικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής μέχρι 60 KW και για υβριδικούς σταθμούς μέχρι 100 KW.
– Eπεκτείνεται το έργο Διασύνδεσης Ελλάδας Ιταλίας με τον αγωγό φυσικού αερίου IGI Poseidon ώστε να περιλαμβάνει την διασύνδεση με τον αγωγό EastMed.
– Περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΙΕ
Ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης, κατέθεσε βελτιωτικές αλλαγές τεχνικού χαρακτήρα, δεσμεύτηκε ότι μέχρι τη Δευτέρα που θα γίνει η συζήτηση του στην Ολομέλεια θα προχωρήσει και σε νέες, λαμβάνοντας υπόψη τις παρατηρήσεις φορέων και κομμάτων ενώ ανακοίνωσε την κατάθεση δύο τροπολογιών που αφορούν ενεργειακά και χωροταξικά θέματα.
Μίλησε επίσης για «μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο τομή, που όπως είπε, έρχεται «μετά τις πολιτικές για απολιγνιτοποίηση, ηλεκτροκίνηση, ενεργειακή εξοικονόμηση, απόσυρση των πλαστικών μιας χρήσης, προώθηση της ανακύκλωσης και της κυκλικής οικονομίας».
«Βολές» και από άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης στην αρμόδια Επιτροπή
Ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Αρβανιτίδης, επέκρινε τη κυβέρνηση ότι περιορίζεται να δίνει κίνητρα στους μεγάλους παραγωγούς ΑΠΕ και όχι τους μικρούς παραγωγούς και ταυτόχρονα δημιουργεί ανησυχίες και ζητήματα στα νησιά,
Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου έκανε λόγο για εγκληματικό, αντιδραστικό και αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο αλλά και για ξεπούλημα του ΑΔΜΗΕ και των εθνικών ενεργειακών δικτύων σε ιδιώτες.
Ο ειδικός αγορητής του ΜεΡΑ25 Κρίτων Αρσένης, έδωσε έμφαση στις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις και τις εξορύξεις σε Νατούρα περιοχές, κάνοντας λόγος για «φωτογραφικές διατάξεις που θα έχουν τεράστιες, εγκληματικές επιπτώσεις στη προστασία του φυσικού πλούτου της χώρας».
«Προωθείται η ελαστικοποίηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας»
«Το νομοσχέδιο με τον παραπλανητικό τίτλο “Εκσυγχρονισμός της περιβαλλοντικής νομοθεσίας” στην πραγματικότητα αποδυναμώνει το νομικό πλαίσιο της προστασίας του περιβάλλοντος. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που αντίκειται στις διεθνείς συμβάσεις, το κοινοτικό περιβαλλοντικό δίκαιο καθώς και στο Σύνταγμα.
Με ένα νομοσχέδιο που ολοκλήρωσε με 66 άρθρα και μέχρι να φτάσει στη Βουλή έφτασε τα 130 (!) το ΥΠΕΝ προωθεί την ελαστικοποίηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, προκειμένου να ενθαρρυνθεί η εκμετάλλευση πόρων μέσω μιας «άγριας», μη συνετής και μη βιώσιμης ανάπτυξης, που συνοδεύεται προφανώς, από σοβαρές περιβαλλοντικές, αλλά και κοινωνικές επιπτώσεις» αναφέρει η ανακοίνωση του Τμήματος Οικολογίας, Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ για το πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΝ.
«Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο μας θυμίζει τον παλιό καλό καιρό που πίσω από τον τίτλο του εκσυγχρονισμού της περιβαλλοντικής, πολεοδομικής, δασικής νομοθεσίας περνούσαν οι πιο επιθετικές πολιτικές λεηλασίας του φυσικού κεφαλαίου, εξυπηρέτησης των μνημονιακών πολιτικών και περιθωριοποίησης της βούλησης της κοινωνίας. Σε ένα τέτοιο νομοσχέδιο δε μπορούμε παρά να είμαστε αντίθετοι και να ενώσουμε τις φωνές και τις δυνάμεις μας με όσους αγωνίζονται για την απόσυρσή του. Ο αγώνας μας για μια περιβαλλοντική πολιτική που θα σέβεται την ίδια την φύση, τον άνθρωπο και θα μεριμνά για ένα πραγματικά αειφόρο μέλλον δε σταματά – τώρα μόλις ξεκινά και αφορά όλες τις δημοκρατικές, προοδευτικές δυνάμεις που αντιλαμβάνονται τη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος απέναντι στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη» τονίζεται στην ανακοίνωση.
«Στο όνομα μιας αβίωτης ανάπτυξης, η κυβέρνηση μαυρίζει τις ζωές μας»
Η «Δύναμη Ζωής» κατέθεσε εκ νέου την Πέμπτη στο περιφερειακό συμβούλιο Αττικής την πρόταση ψηφίσματος που ζητεί την «άμεση απόσυρση του καταστροφικού και αντιπεριβαλλοντικού Νομοσχεδίου». Καθώς το αρχικό της αίτημα δεν συμπεριελήφθη ως κανονικό θέμα στην Ημερήσια Διάταξη της Συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου που θα συγκληθεί τη Δευτέρα, 4 Μαίου. Πρόκειται για νομοσχέδιο που «υπονομεύει το περιβάλλον, την βιώσιμη ανάπτυξη, τις προστατευόμενες περιοχές Natura, τον δασικό μας πλούτο», παρατηρεί μεταξύ άλλων η Δύναμη Ζωής.
«Με βάση το προφίλ που καλλιεργούσε ο κ. Μητσοτάκης, μερικές περιβαλλοντικές οργανώσεις είχαν την ελπίδα ότι θα έχουμε μια πιο “πράσινη” διαχείριση του περιβάλλοντος», σχολίασε μεταξύ άλλων η Ρένα Δούρου στον ρ/σ «105,5 στο Κόκκινο». Όπως τόνισε, τώρα μας πέταξαν στο κεφάλι μεσάνυχτα της περασμένης Παρασκευής ένα νομοσχέδιο που το μόνο πράσινο που έχει είναι, το οποίο ουσιαστικά δίνει πράσινο φως στα πιο αδηφάγα μικρά και μεγάλα συμφέροντα να κερδοσκοπήσουν σε βάρος των δασών, των θαλασσών, του αέρα που αναπνέουμε.