Μύρισε” εκλογές! Ή σωστότερα το Μαξίμου, μέσω μιας εμβληματικής κίνησης από τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, ανοίγει διάπλατο το «παράθυρο» για την ενίσχυση της εκλογολογίας.
Ξεκινά η προετοιμασία για τις κάλπες, ώστε, όποτε κι αν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αποφασίσει να προχωρήσει σε εκλογές, μετά τη συμπλήρωση ενός έτους διακυβέρνησης, όλα να είναι έτοιμα.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δίνει το λάκτισμα της εκλογολογίας, όχι τυχαία, φέρνοντας στο προσκήνιο και πάλι τους Ελληνες εξωτερικού. «Κλείνει» μια εκκρεμότητα που τους αφορά. Ο νόμος για τη διευκόλυνση άσκησης εκλογικού δικαιώματος εκλογέων που βρίσκονται εκτός Ελληνικής Επικράτειας- ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2019 (ν.4648/2019) – όριζε ότι έπρεπε να καθοριστεί με υπουργική απόφαση η διαδικασία εγγραφής, μεταβολής και αναστολής ή διαγραφής της αίτησης, ο τρόπος πιστοποίησης του εκλογέα και κάθε άλλη απαραίτητη τεχνική λεπτομέρεια.
Τώρα, με την απαρχή της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, επέλεξε, να δώσει το σήμα μιας «γαλάζιας» κανονικότητας, με μητσοτάκεια σφραγίδα. Το λεγόμενο στρατηγείο των εκλογών, το υπουργείο Εσωτερικών, βρίσκεται σε πλήρη εγρήγορση.
Μόλις την Δευτέρα (4.5.2020), υπέγραψε απόφαση με την οποία περιγράφονται ενδελεχώς τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι εκλογείς εξωτερικού για να υποβάλλουν αίτηση εγγραφής στους Ειδικούς Εκλογικούς Καταλόγους Ψηφοφόρων Εξωτερικού. Σύμφωνα με την απόφαση (αρ.πρωτ. 27336/4.5.2020)\, ορίζεται ότι η κατοχή προσωπικού Α.Φ.Μ. από τον εκλογέα και των αντίστοιχων κωδικών Α.Α.Δ.Ε. είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη χρήση της ειδικής ηλεκτρονικής πιστοποίησης εκλογέα.
Δικαίωμα υποβολής αίτησης εγγραφής στους Ειδικούς Εκλογικούς Καταλόγους Ψηφοφόρων Εξωτερικού, έχουν Έλληνες πολίτες οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Ο εκλογέας που επιθυμεί να εισέλθει στην Ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή πιστοποίησης εκλογέα, πρέπει να εγγραφεί ως χρήστης. Η πιστοποίηση του κατά την εγγραφή γίνεται, μέσω των διαπιστευτηρίων που διαθέτει στην εφαρμογή «ΤaxisNet» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.).
Ο εκλογέας, στην ηλεκτρονική αίτησή του, επιλέγει τη χώρα και την πόλη που επιθυμεί να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στο εξωτερικό. Η χώρα και η πόλη επιλέγονται από λίστες χωρών και πόλεων στις οποίες εδρεύει ελληνική διπλωματική αρχή.
Με την οριστικοποίηση τους, ενημερώνονται οι Ειδικοί Εκλογικοί Κατάλογοι Ψηφοφόρων Εξωτερικού και οι ειδικές σημάνσεις στον βασικό εκλογικό κατάλογο, όπου αυτό απαιτείται. Η ενσωμάτωσή των αλλαγών αυτών πραγματοποιείται κατά επόμενη αναθεώρηση των βασικών εκλογικών καταλόγων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αίτηση χρεώνεται, με ευθύνη του Διευθυντή Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών, σε αρμόδιο υπάλληλο της Διεύθυνσης Εκλογών. Η χρέωση γίνεται με αυτοματοποιημένη διαδικασία από την εφαρμογή, ώστε να ακολουθείται η σειρά προτεραιότητας που προκύπτει από τη σειρά υποβολής κάθε αίτησης. Ύστερα από έλεγχο των στοιχείων και των απαραίτητων δικαιολογητικών του εκλογέα, ο Διευθυντής Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών αποδέχεται ή απορρίπτει την αίτηση του εκλογέα και ο αιτών-εκλογέας ενημερώνεται.
Σε περίπτωση αποδοχής της αίτησης, ο εκλογέας καταχωρείται στον ειδικό εκλογικό κατάλογο ψηφοφόρων εξωτερικού για χρονικό διάστημα 8 ετών και τίθεται σχετική ένδειξη στο βασικό εκλογικό κατάλογο. Η ενημέρωση του ειδικού εκλογικού καταλόγου ψηφοφόρων εξωτερικού και η σήμανση του βασικού εκλογικού καταλόγου, γίνεται κατά την επόμενη αναθεώρηση των εκλογικών καταλόγων.
Σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης, ο εκλογέας ενημερώνεται για το δικαίωμα προσφυγής ενώπιον του τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου, σύμφωνα με τις παρ. 4 και 5 του άρθρου 2 του ν. 4648/2019. Εφόσον δεν ακολουθηθεί η διαδικασία προσφυγής του προηγούμενου εδαφίου, ο εκλογέας μπορεί να προσφύγει ενώπιον της Ειδικής Διακομματικής Επιτροπής της παρ. 2 του άρθρου 2 του ν. 4648/2019. Στη δεύτερη περίπτωση, η προσφυγή γίνεται με αποστολή μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο Υπουργείο Εσωτερικών από τον δηλωθέντα λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και επισύναψης εγγράφου ταυτοπροσωπίας του προσφεύγοντος, αλλιώς η αίτηση δεν λαμβάνεται υπόψη.