Με διαδικασίες-εξπρές, που παραβιάζουν κανόνες του πολιτεύματος, η κυβέρνηση περνάει από τη Βουλή ένα πολυνομοσχέδιο που έχει βασικό στόχο την προσέλκυση επενδύσεων με κάθε κόστος ● Τα μισά άρθρα του (64) δεν δημοσιοποιήθηκαν ποτέ στη σύντομη φάση της διαβούλευσης ● Εντονες αντιδράσεις από αντιπολίτευση και οργανώσεις
Τα δέκα «εγκλήματα» του νέου νομοσχεδίου
• Καταργεί την ουσία της προστασίας των περιοχών Natura 2000, προωθώντας μεταλλευτικές δραστηριότητες και εξορύξεις υδρογονανθράκων πλην του πυρήνα τους, απαλλαγμένες της αδειοδότησης και χωρίς έγκριση σε περιοχές προστασίας της φύσης, με πιθανή φωτογραφική ρύθμιση υπέρ των μονάδων διαχείρισης αποβλήτων της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός».
• Επιτρέπει την καταστροφή του περιβάλλοντος στο όνομα των κατά βούληση επενδυτικών σχεδίων, εκχωρώντας τον έλεγχο των μελετών (ΜΠΕ) σε ιδιώτες «αξιολογητές» και επιβάλλοντας ασφυκτικές προθεσμίες για γνωμοδοτήσεις των δημόσιων υπηρεσιών, ενώ κατά περίσταση καταργείται η υποχρεωτική γνωμοδότησή τους στην αδειοδότηση έργων.
• Εκθέτει σε κίνδυνο τις προστατευόμενες περιοχές, καταργώντας την αυτοτέλεια των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ) από τους οποίους αφαιρούνται σημαντικές αρμοδιότητες, όπως η γνωμοδότηση στο πλαίσιο της διαδικασίας αδειοδότησης.
• Προωθεί την αλόγιστη επέκταση των βιομηχανικών ΑΠΕ, κυρίως των αιολικών, που έχουν ήδη προκαλέσει υποβάθμιση του περιβάλλοντος και οικονομική επιβάρυνση των καταναλωτών για την εξασφάλιση υπερκερδών των επενδυτών.
• Νομιμοποιεί αυθαίρετα εντός δασικών εκτάσεων και, κατά περίπτωση, εντός υγροτόπων και ρεμάτων.
• Επιτρέπει το κυνήγι και την αλιεία στα καταφύγια άγριας ζωής.
• Απλοποιεί τις διαδικασίες διαχείρισης στερεών αποβλήτων και δεν λαμβάνει μέτρα κατά της υποβάθμισης των ρεμάτων από την ανεξέλεγκτη διάθεση αστικών και βιομηχανικών λυμάτων μέσα σε αυτά. Επιπλέον, ακυρώνει τον σχεδιασμό και στη χωροταξία και στη διαχείριση απορριμμάτων, μετατρέποντας όλες τις περιαστικές περιοχές σε απέραντες χωματερές, για παράδειγμα δίπλα στη «σκουπιδούπολη» της Φυλής και τον ΧΥΤΑ Ανω Λιοσίων που ξανανοίγει.
• Αφαιρείται από την τοπική κοινωνία και τις δημοτικές αρχές το δικαίωμα γνώμης για βαριά επικίνδυνες και ρυπογόνες εγκαταστάσεις εξόρυξης υδρογονανθράκων στις δημόσιες περιοχές ιδιοκτησίας τους.
• Παραχωρείται ως δώρο στους επίδοξους επενδυτές το εθνικό δίκτυο διανομής ενέργειας που είναι κερδοφόρο και παραχωρεί εγκεκριμένες κολοσσιαίες χρηματοδοτήσεις για μείζονα εθνικά έργα, όπως η διασύνδεση με την Κρήτη και τα νησιά.
• Αλλάζει τον χαρακτήρα του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, εν αγνοία του δημοτικού συμβουλίου της πόλης, με την κατάργηση του περιορισμού των 100 κλινών στα ξενοδοχειακά καταλύματα, μετατρέποντας το ιστορικό κέντρο σε απέραντο ξενοδοχείο.
Σκληρή πολιτική αντιπαράθεση με το «καλημέρα» ξέσπασε χθες στη Βουλή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος. Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης επέκριναν την κυβέρνηση για την επιλογή της να προωθήσει το νομοθέτημα αυτό σε κοινοβουλευτικές συνθήκες «καραντίνας», ενώ σφοδρή ήταν η κριτική και για το περιεχόμενο των άρθρων του.
Τον τόνο στη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου έδωσε από την αρχή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος κατήγγειλε «αντικοινοβουλευτική εκτροπή και παραβίαση όλων των κανόνων της δημοκρατίας από τη Ν.Δ.». Προειδοποίησε δε την κυβέρνηση ότι εάν δεν αποσύρει το νομοσχέδιο, «παραβιάζει τον Κανονισμό και το Σύνταγμα και δημιουργεί εύλογα ερωτήματα σε σχέση με τις ειδικές επιδιώξεις τις οποίες θέλει να εξυπηρετήσει». Ο κ. Τζανακόπουλος επισήμανε μάλιστα ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως «δεν είναι δυνατόν να αίρονται οι περιορισμοί σε άλλα πεδία του κοινωνικού και να μην αίρονται οι περιορισμοί για τη λειτουργία του ελληνικού κοινοβουλίου».
Στο ίδιο μήκος κύματος συνέχισε ο αρμόδιος τομεάρχης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Σωκράτης Φάμελλος, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι νομοθετεί «ρουσφέτια, διαπλοκή και την καταστροφή του ελληνικού περιβάλλοντος».
Οπως είπε χαρακτηριστικά, «είναι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να εισάγει νομοσχέδιο με περιορισμένη συμμετοχή των βουλευτών εν μέσω πανδημίας, άσχετο με τα ζητήματα της πανδημίας του κορονοϊού, που επιτυγχάνει ένα μη αναστρέψιμο πλήγμα στο περιβάλλον». Ο κ. Φάμελλος αναφέρθηκε στις έντονες αντιδράσεις τουλάχιστον 120 περιβαλλοντικών οργανώσεων απέναντι στο νομοσχέδιο, όπως οι Greenpeace και WWF, και στις πάνω από 10.000 υπογραφές πολιτών που ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου.
Απαντώντας σε εξίσου υψηλούς τόνους ο υπουργός Περιβάλλοντος επέκρινε την αξιωματική αντιπολίτευση για πολιτικό θέατρο και γύμνια επιχειρημάτων. «Θα φύγετε από εδώ ηττημένοι και απολογούμενοι» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κωστής Χατζηδάκης και πρόσθεσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύει την πολιτική του υποκρισία και το είδος της πολιτικής του αισθητικής. Αποδεικνύει το βαθύτατο πολιτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει μετά τις πρόσφατες εκλογές». Σύμφωνα με τον υπουργό, προηγήθηκε ουσιαστική διαβούλευση με τους κοινωνικούς φορείς από τον Οκτώβριο και υπογράμμισε ότι «επείγεται η Ελλάδα να είναι έτοιμη για τη μετά κορονοϊό εποχή για να προσελκύσει επενδύσεις». Οπως εξήγησε, σήμερα χρειάζονται για περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις μέχρι 8 χρόνια, όταν σε άλλες χώρες χορηγούνται σε μόλις 100 μέρες. Εφερε, δε, ως παράδειγμα ότι 170.000 οικογένειες αγροτών που έχουν υποβάλει ενστάσεις για το Κτηματολόγιο «που κάνατε και τους λέτε ότι τα χωράφια τους δεν είναι χωράφια, αλλά δάση. Και επιμένετε σε κάτι που είναι μόνο στη φαντασία του ΣΥΡΙΖΑ».
Οι Γιώργος Αρβανιτίδης και Βασίλης Κεγκέρογλου (Κίνημα Αλλαγής) τόνισαν ότι δεν πρέπει να γίνει καμία έκπτωση στις δημοκρατικές διαδικασίες λειτουργίας και του Συντάγματος και της Βουλής. Χαρακτήρισαν θετικές ορισμένες διατάξεις του νομοσχεδίου, αλλά και σειρά άρθρων ως αντισυνταγματικά.
Από την πλευρά τού ΚΚΕ η Διαμάντω Μανωλάκου έκανε λόγο για «ένα αντιπεριβαλλοντικό έγκλημα, ένα τερατούργημα, που καταπατά βάναυσα το άρθρο 24 του Συντάγματος» και ζήτησε την απόσυρσή του, όπως και ο Κρίτων Αρσένης. «Σπάτε την καραντίνα και με κλειστή τη Βουλή θέλετε να νομοθετήσετε για ένα νομοσχέδιο που δεν είναι επείγον και στο οποίο περιλαμβάνονται 50 άρθρα που δεν τέθηκαν στη διαβούλευση» σημείωσε ο βουλευτής τού ΜέΡΑ25.