Προβλήματα στην έναρξη της τουριστικής σεζόν – Αναστάτωση από την απόφαση του υπουργείου Υγείας να τοποθετήσει Θάσο και Σαμοθράκη στα νησιά “υψηλής επικινδυνότητας” για τον κορωνοϊό
ΤΟΥ ΕΥΡΥΠΙΔΗ ΤΑΡΑΣΙΔΗ
Με ιδιαίτερη ανησυχία αντιμετωπίζουν την έναρξη της τουριστικής περιόδου οι ξενοδόχοι της περιοχής της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, καθώς, όπως τονίζουν, τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση δεν αρκούν για να τονώσουν τον κλάδο. Ήδη μεγάλα ξενοδοχεία της περιοχής έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να μην λειτουργήσουν μέχρι το τέλος του έτους, αφήνοντας άνεργους εκατοντάδες εργαζόμενους, ενώ άλλα, μικρότερα, είναι αντιμέτωπα με πολλές ακυρώσεις, κυρίως από τουρίστες του εξωτερικού.
Δυσφήμηση Θάσου και Σαμοθράκης με κυβερνητική υπογραφή
Σαν να μην έφτανε η ανασφάλεια λόγω της επερχόμενης ύφεσης, η κυβέρνηση, και συγκεκριμένα το υπουργείο Υγείας, κατάφερε να αναστατώσει τους επαγγελματίες της Θάσου και της Σαμοθράκης χαρακτηρίζοντας τα δύο νησιά ως «υψηλής επικινδυνότητας» σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του SARS-CoV-2. Η διαρροή του υπουργείου αναπαράχθηκε από κεντρικά ΜΜΕ οργίζοντας τους επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου των νησιών.
Παρέμβαση για το θέμα έκαναν οι βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας και Έβρου, αντίστοιχα, Τάνια Ελευθεριάδου και Νατάσα Γκαρά. Συγκεκριμένα, η Ν. Γκαρά τόνισε ότι «είναι αδιανόητο το υπουργείο Τουρισμού να βγάζει οδηγίες που κατατάσσουν τη Σαμοθράκη στην ίδια κατηγορία με εξαιρετικά απομονωμένα νησιά, όπως είναι οι Οθωνοί ή η Γαύδος, τη στιγμή που οι επιχειρήσεις και τα τουριστικά καταλύματα του νησιού προσπαθούν να σώσουν ό,τι έχει απομείνει από την τουριστική περίοδο», ενώ από τη μεριά της η Τ. Ελευθεριάδου τοποθετήθηκε στη Βουλή για το θέμα ρωτώντας τον υφυπουργό Υγείας Β. Κοντοζαμάνη αν είναι εν γνώσει του η λίστα κατάταξης των νησιών, λαμβάνοντας τη θετική απάντησή του. Μάλιστα, για να καθησυχάσει τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι η λίστα είναι δυναμική και σε κάθε περίπτωση θα εξεταστεί η αλλαγή της.
Το πρόβλημα που προκύπτει είναι εμφανές, καθώς όσο δεν διαψεύδεται η συγκεκριμένη λίστα και όσο δεν γίνονται διορθωτικές κινήσεις, η Θάσος και η Σαμοθράκη αντιμετωπίζονται από τους υποψήφιους τουρίστες ως νησιά προς αποφυγή.
Πρόβλημα με τον συνοριακό σταθμό της Νυμφαίας
Την ασάφεια σχετικά με την πρόθεση της κυβέρνησης να ανοίξει ο Συνοριακός Σταθμός Νυμφαίας επισημαίνει σε ερώτησή του ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Τάκης Χαρίτου. Ο προβληματισμός πηγάζει από το γεγονός ότι «το άνοιγμα του σταθμού δεν συμπεριλαμβάνεται στις προτεραιότητες της κυβέρνησης, αφού, σύμφωνα με τις δηλώσεις (12 Μαΐου) του υφυπουργού Μακεδονίας – Θράκης Θ. Καράογλου προτείνεται το άνοιγμα μόνο τεσσάρων συνοριακών σταθμών της βόρειας Ελλάδας, αποκλείοντας αυτόν της Νυμφαίας, γεγονός που θα προκαλέσει ανεπανόρθωτο πλήγμα στην τουριστική κίνηση της περιοχής».
Μάλιστα, για το θέμα τοποθετήθηκε και ο Σύνδεσμος Ξενοδόχων Θράκης, επισημαίνοντας με βεβαιότητα ότι «σε περίπτωση που πύλες εισόδου όπως της Νυμφαίας μείνουν κλειστές, τότε είναι δεδομένο ότι θα καταρρεύσει κάθε προσπάθεια προσέλκυσης οδικών τουριστών το φετινό καλοκαίρι και ανάκτησης έστω κάποιου μικρού ποσοστού οδικών αφίξεων στην περιοχή μας». Να σημειωθεί ότι η προτεινόμενη εναλλακτική διαδρομή από τον Προμαχώνα είναι κατά 140 χλμ. μακρύτερη και αυξάνει τη διάρκεια και το κόστος του ταξιδιού αποτρέποντας την επίσκεψη στην περιοχή.
Θ. Ξανθόπουλος: Η κυβέρνηση καταστρατηγεί την απόφαση του Δ.Σ. Δράμας
«Έχω την εντύπωση ότι νομοθετούμε κατά παραγγελία και με αυταρχικές ρυθμίσεις ακυρώνουμε τις αποφάσεις της πλειοψηφίας τη στιγμή που αναζητούμε συγκλίσεις και συναινέσεις» υπογράμμισε κατά τη διάρκεια της επίκαιρης ερώτησης για το θέμα της δημοτικής επιχείρησης ΔΕΚΠΟΤΑ Δράμας ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος. Πρόκειται για περίπτωση στην οποία οι αλλαγές του Τ. Θεοδωρικάκου εφαρμόστηκαν αναδρομικά, ακυρώνοντας αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων. Έτσι, στην περίπτωση της ΔΕΚΠΟΤΑ, ο «γαλάζιος» δήμαρχος Χριστόδουλος Μαμσάκος έκανε χρήση τής δυνατότητας που δίνει ο Νόμος 4674/2020 να καταθέσει αίτηση άρνησης και να παγώσει τη διαδικασία, ακυρώνοντας επί της ουσίας την απόφαση της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου Δράμας. Το πρόβλημα στη συγκεκριμένη περίπτωση: η αίτηση άρνησης κατατέθηκε πριν από την ψήφιση του νόμου. Αναδρομική αριστεία λοιπόν…