Στο προσχέδιο του πορίσματος που διέρρευσε, ο μόνος καταλογισμός ευθύνης ήταν προς το πρόσωπο του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα
– Ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής, Αντώνης Μπαλωμενάκης, έσπευσε να διευκρινίσει πως αυτό το προσχέδιο δεν ήταν το τελικό!
– Σπύρος Λάππας: Η επίμαχη αυτή παράγραφος δεν υπάρχει
– Πώς αντέδρασαν στην Τράπεζα της Ελλάδος
Το… απόλυτο μπάχαλο επικρατεί με το προσχέδιο του πορίσματος του ΣΥΡΙΖΑ για την Εξεταστική Επιτροπή, που διερεύνησε τα δάνεια των κομμάτων και ΜΜΕ.
Το προσχέδιο είχε προαναγγελθεί ότι θα δινόταν στα κόμματα στις 4 σήμερα το απόγευμα από τον ΣΥΡΙΖΑ, στην διαδρομή όμως «πνίγηκε» από τις αποσπασματικές -και στην συνέχεια εν συνόλω- διαρροές και φήμες.
Ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής, Αντώνης Μπαλωμενάκης, αρκετή ώρα αργότερα αναγκάστηκε να διευκρινίσει πως «το προσχέδιο αυτό που είχε διαρρεύσει, δεν είναι το τελικό! Αυτό είναι ένα από τα δύο, τρία προσχέδια που συντάχθηκαν σε προγενέστερο χρόνο… και όχι το τελικό. Στο τελικό προσχέδιο, στο οποίο έχουμε καταλήξει δεν υπάρχει καμία αναφορά για ποινικές ευθύνες του Γιάννη Στουρνάρα, ως υπουργός Οικονομικών για την τροπολογία που έκανε αποδεκτή και ψηφίσθηκε από την Βουλή για την διαγραφή των προστίμων στα διυλιστήρια…. Η συγκεκριμένη αναφορά έχει απαλλειφθεί, γιατί δεν ήταν τεκμηριωμένη.. Και έχει παραγραφεί..».
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήεσων, ο κ Μπαλωμενάκης είπε χαρακτηριστικά: “Υπήρχαν πολλά προσχέδια που είχαν συντάξει τα μέλη της Εξεταστικής του ΣΥΡΙΖΑ παλαιότερα. Υπήρχαν διάφορες προτάσεις. Σε μία από αυτές υπήρχε και η αναφορά αυτή. Όμως απαλείφθηκε γιατί δεν ήταν τεκμηριωμένη. Στο επίσημο πόρισμα δεν υπάρχει. Κάνουμε μια προσπάθεια να συνθέσουμε τις απόψεις και τις προτάσεις όλων των κομμάτων”.
Στο προσχέδιο του πορίσματος που διέρρευσε, ο μόνος καταλογισμός ευθύνης ήταν προς το πρόσωπο του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα.
Χαρακτηριστικά, αναγραφόταν πως «με τροπολογία που έκανε αποδεκτή και ψηφίσθηκε κατά πλειοψηφία στις 13 Μαρτίου 2014 με 142 θετικές ψήφους (ΝΔ, ΠαΣοΚ) έναντι 91 αρνητικών (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝ.ΕΛ, ΚΚΕ), μετά από ονομαστική ψηφοφορία χαρίσθηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια στις δυο πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις (διυλιστηρίων) της χώρας».
Μια αναφορά που καταλήγει στο συμπέρασμα πως η υπόθεση αυτή «χρήζει περαιτέρω δικαστικής διερεύνησης εάν και εφόσον η διαγραφή βεβαιωμένων προστίμων και εισπρακτέων φορολογικών εσόδων τόσο μεγάλου ύψους με τροπολογία από τον τ. Υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα στοιχειοθετεί και συνιστά το ποινικό αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας προς το Ελληνικό Δημόσιο». Μια διατύπωση, έτσι όπως φερόταν να υπήρχε ως «καραμπινάτη» παραπομπή του Γιάννη Στουρνάρα σε προκαταρτική επιτροπή.
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας, δίνοντας γύρω στις 5.30 το τελικό πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ στα κόμματα, ανέφερε σε δηλώσεις του στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ότι «η επίμαχη αυτή παράγραφος δεν υπάρχει. Για να είμαστε ξεκάθαροι και καθαροί, δεν υπάρχει καμία παραπομπή για κανένα πολιτικό πρόσωπο, εμείς εξετάσαμε πολιτικές ευθύνες. Το κείμενο που διέρρευσε δεν αποτυπώνει το πνεύμα της εισήγησή μας…».
Ο κ. Λάππας ερωτηθείς πώς διέρρευσε αυτό το κείμενο, είπε πως «η εισήγησή μας είναι συλλογική, κάθε ένα σύντροφος επεξεργάσθηκε και ένα κομμάτι… και έκανε τις δικές του προτάσεις…». Με αυτό τον τρόπο άφησε να εννοηθεί πως κάποιος από τους συντρόφους του προφανώς διέρρευσε κάποιο τμήμα, που, όμως, δεν πέρασε στην τελική εισήγηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Ερωτηθείς για την αντίδραση του αντιπροέδρου της Επιτροπής και βουλευτή των ΑΝΕΛ, Δημήτρη Καμμένου, ο οποίος νωρίτερα φωτογραφιζόταν από κύκλους του ΣΥΡΙΖΑ ως εκείνος που είχε διαρρεύσει το προσχέδιο, ο κ. Σπύρος Λάππας είπε πως «μιλήσαμε με τον κ. Καμμένο και άρθηκε η παραξήγηση… και δεν υφίσταται κανένα θέμα…».
Πώς αντέδρασαν στην Τράπεζα της Ελλάδος
Ψύχραιμα και με… χαμόγελο αντιμετώπισαν στην Τράπεζα της Ελλάδος το ζήτημα του πορίσματος. Η πρώτη σκέψη ήταν πως αν υπάρχει αναφορά για τον Γιάννη Στουρνάρα, τότε υπεύθυνοι είναι όλοι οι υπουργοί που συνεχίζουν να εφαρμόζουν το νόμο.
Τελικά, διαπιστώθηκε ότι στο κείμενο που παραδόθηκε στους εισηγητές των κομμάτων δεν υπάρχει η αναφορά για το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και επομένως δεν τέθηκε ποτέ κανένα θέμα.