Με ψήφους οκτώ έναντι τριών, το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας έκρινε ότι η κυβέρνηση Μέι υποχρεούται να ρωτήσει το Κοινοβούλιο για τη διαδικασία της εξόδου της χώρας από την ΕΕ
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας αποφάσισε με ψήφους οκτώ προς τρεις ότι το Κοινοβούλιο πρέπει να ερωτηθεί και να ψηφίσει για το αν η κυβέρνηση μπορεί να αρχίσει τη διαδικασία εξόδου από την ΕΕ.
Πρακτικά η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι πρέπει τώρα να εισάγει το ζήτημα της εξόδου της χώρας από την ΕΕ πριν από την επίσημη υποβολή του αιτήματος βάσει του Αρθρου 50.
Οι συζητήσεις μπορούν να αρχίσουν μόνο αν δώσει το πράσινο φως το Κοινοβούλιο, κάτι που αναμένεται να γίνει ως τις 31 Μαρτίου, οπότε είναι η καταληκτική προθεσμία. Με δεδομένους τους συσχετισμούς, η κοινοβουλευτική ψήφος αναμένεται είναι θετική για την Μέι, καθώς οι Τόρις φαίνεται ότι θα συνταχθούν με την κυβερνητική θέση.
Το ερώτημα αφορά μόνο το βρετανικό Κοινοβούλιο, καθώς το Δικαστήριο έκρινε ότι τα σώματα στη Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία δεν χρειάζεται να ερωτηθούν.
Η απόφαση του Δικαστηρίου δεν ανατρέπει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.
Κατά τη διάρκεια της εξέτασης της υπόθεσης, η πλευρά των υποστηρικτών του Remain, της παραμονής στην Ενωση, υποστήριξαν ότι είναι αντιδημοκρατικό να μην πάρει θέσει το Κοινοβούλιο για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα. Η κυβέρνηση από την πλευρά της υποστήριζε ότι έχει την απαραίτητη εξουσία για την ενεργοποίηση του Αρθρου 50 χωρίς να απαιτείται να συμβουλευτεί το Κοινοβούλιο.
Όπως έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση Μέι, σκοπεύει να ενεργοποιήσει τις διαδικασίες με την επίσημη κατάθεση του αιτήματος ως τον Μάρτιο, περίπου εννέα μήνες μετά το δημοψήφισμα κατά το οποίο με μικρή πλειοψηφία (52% προς 48%) οι πολίτες αποφάσισαν την έξοδο από τη χώρα.
Ο γενικός εισαγγελέας Τζέρεμι Ράιτ ανέφερε ότι η κυβέρνηση είναι απογοητευμένη από την απόφαση, αλλά θα συμμορφωθεί και θα κάνει «ό,τι είναι δυνατό» για να την υλοποιήσει.
Είναι μια απόφαση που αναμενόταν εδώ και δύο μήνες περίπου όταν ένα κατώτερο δικαστήριο, μετά από προσφυγή πολιτών, είχε κρίνει ότι το Κοινοβούλιο πρέπει να ερωτηθεί για τη διαδικασία. Η κυβέρνηση προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο ασκώντας έφεση, η οποία απορρίφθηκε με την απόφαση του Δικαστηρίου.