Ο Νόμος Κατρούγκαλου προκαλεί τώρα αντιδράσεις τόσο του υπουργείου Οικονομικών όσο και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ που φοβούνται ότι ο ΕΦΚΑ θα αποδειχτεί χειρότερο πολιτικό φιάσκο και από τον ΕΝΦΙΑ. Αλλωστε η ΝΔ ήδη παρενέβn
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος μπορεί να έφυγε από το υπουργείο Εργασίας και να «αποστρατεύτηκε» με μια μάλλον τιμητική θέση στο υπουργείο Εξωτερικών, αλλά η κληρονομιά του Νόμου Κατρούγκαλου είναι βαριά. Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επικρατεί αναστάτωση καθώς οι διατάξεις Ασφαλιστικού για τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών – ειδικά αυτών που παρέχουν υπηρεσίες σε έναν ή δύο εργοδότες – από την άλλη έχουν προκαλέσει τρύπα στα δημόσια έσοδα (λόγω των μαζικών αποχωρήσεων με το κλείσιμο των μπλοκακίων) και από την άλλη αποδεικνύεται πως δεν μπορούν εφαρμοστούν στην πράξη!
Για τον λόγο αυτόν, άλλωστε, οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι έμειναν εκτός της εφαρμογής του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), που από την Παρασκευή και με σημαντική καθυστέρηση και αρκετά τεχνικά προβλήματα, τέθηκε σε λειτουργία, ενημερώνοντας 1,04 εκατ. ασφαλισμένους για το ύψος των εισφορών που καλούνται να καταβάλουν στο τέλος Φεβρουαρίου.
Eίναι εντονότατες οι αντιδράσεις από το υπουργείο Οικονομικών για το μαζικό κλείσιμο των δελτίων παροχής υπηρεσιών, που αναμένεται να προκαλέσει μεγάλη πληγή στα έσοδα τόσο του Δημοσίου όσο και του ΕΦΚΑ, ενώ πληθαίνουν οι ενστάσεις και στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, με αρκετούς βουλευτές να φοβούνται νέο πολιτικό φιάσκο με τα «μπλοκάκια», τύπου ΕΝΦΙΑ.
Η προβληματικότητα της διάταξης για τα «μπλοκάκια» είχε διαπιστωθεί και επισημανθεί από την πρώτη ημέρα που ψηφίστηκε ο νόμος 4387/2016, που έμεινε γνωστός ως Νόμος Κατρούγκαλου. Οι περισσότεροι είχαν προεξοφλήσει ότι στην πράξη η προσπάθεια επιμερισμού των εισφορών μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων με «μπλοκάκι» δεν μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς να διαρραγεί η επαγγελματική σχέση των δύο μερών, αλλά από την κυβέρνηση όλοι πετούσαν την μπάλα στην εξέδρα και φαίνονταν να αδιαφορούν, καλώντας τους εργαζόμενους να βγάλουν αυτοί το φίδι από την τρύπα σε διαπραγμάτευση με τον εργοδότη τους
«Αυτή η αδιάφορη στάση για τους εργαζόμενους σε αυτές τις συνθήκες αγοράς εργασίας μπορεί να μας κοστίσει περισσότερο και από τον ΕΝΦΙΑ», σχολίασε στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, αντιλαμβανόμενο τις εύλογες αντιδράσεις. Το ίδιο στέλεχος κατηγορούσε πρωτίστως το κόμμα και δευτερευόντως το υπουργείο Εργασίας ότι λόγω του εγγενούς κρατισμού του δεν αφουγκράστηκε τις ανησυχίες μιας μεγάλης μερίδας πολιτών, που νιώθουν τώρα την κυβέρνηση σχεδόν εχθρό τους.
Αλλά και στο θέμα της παράλληλης απασχόλησης είχε επισημανθεί ότι η επιβάρυνση στους μισθωτούς με ταυτόχρονη δεύτερη ασφάλιση, κυρίως στους νέους που μέχρι πρότινος είχαν απαλλαγεί, θα είναι δυσβάσταχτη και θα επιφέρει το αντίθετο από το αναμενόμενο αποτέλεσμα, ήτοι αύξηση της «μαύρης» εργασίας.
Ωστόσο, αν και η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αναγνωρίζει το μέγεθος του προβλήματος, δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια αλλαγών. «Τουλάχιστον όχι μέχρι να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση», δηλώνει χαρακτηριστικά στην «Καθημερινή» υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, παρότι η επίμαχη πρόβλεψη της παραγράφου 9 του άρθρου 39 δεν ήταν κατόπιν απαίτησης των δανειστών.
Παρ’ ολ΄αυτά η κυβέρνηση εμφανίζεται να ανακρούει πρύμναν όσον αφορά τα μπλοκάκια, μετά την «τρύπα» των 150 εκατ. ευρώ που έχει ήδη δημιουργηθεί στα κρατικά ταμεία από το κύμα των ελεύθερων επαγγελματιών που έχουν σπεύσει στις εφορίες για να κλείσουν τα μπλοκάκια τους θορυβημένοι από τις αυξημένες ασφαλιστικές και φορολογικές επιβαρύνσεις.
Οι αλλαγές που εξετάζει το υπουργείο Εργασίας είναι δύο:
– Να υπάρξει σταδιακή κλιμάκωση των εισφορών μέχρι το τελικό ύψος του 27%. Ετσι δεν αποκλείεται οι εισφορές να ξεκινήσουν από 10% για τους πρώτους μήνες και σταδιακά να φτάσουν στο 27%.
– Το δεύτερο σενάριο προβλέπει πλήρη απαλλαγή των μισθωτών με μπλοκάκι, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν έναν εργοδότη.
Προχειρότητα και αναλγησία καταγγέλλει η ΝΔ
Την πολιτική πτυχή του ζητήματος αποδεικνύει και η παρέμβαση το απόγευμα του Σαββάτου της Νέας Δημοκρατίας.
Σειρά βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με επικεφαλής τον τομεάρχη Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιάννη Βρούτση, έκαναν την ακόλουθη δήλωση με αφορμή τις διπλές εισφορές που επιβαρύνουν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους με «μπλοκάκια»:
«Η προχειρότητα και η αναλγησία του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν τέλος. Θύματά της στην συγκεκριμένη περίπτωση και για άλλη μια φορά, οι εργαζόμενοι που απασχολούνται με δελτίο παροχής υπηρεσιών σε έως και δύο εργοδότες.
Ενώ ο νόμος που ψήφισε η ίδια η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και οι οδηγίες που έδωσε η ίδια η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας προβλέπουν ότι οι εργαζόμενοι αυτοί καταβάλλουν εισφορές ως μισθωτοί, εντούτοις με την ανάρτηση των ειδοποιητηρίων, αυτοί καλούνται να καταβάλουν εισφορές και ως αυτοαπασχολούμενοι και ως μισθωτοί!
Αιτία; Η ολιγωρία της ηγεσίας του Υπουργείου, η οποία μέχρι σήμερα δεν έχει μεριμνήσει ώστε να υπάρχει η δυνατότητα υποβολής Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (Α.Π.Δ.) από τους εργοδότες που απασχολούν εργαζόμενους με “μπλοκάκι”.
Αποτέλεσμα; Εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες καλούνται να πληρώσουν διπλές εισφορές. Μία βάσει του άρθρου 39 του Ν. 4387/2016 ως αυτοαπασχολούμενοι και μία βάσει του άρθρου 38 μέσω της παρακράτησης από τον εργοδότη.
Χωρίς να γνωρίζουν:
Εάν και πότε θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.
Εάν και πότε θα λειτουργήσει η ηλεκτρονική πλατφόρμα καταγραφής των επαγγελματιών σε έως δύο εργοδότες.
Εάν και πότε θα καταστεί δυνατή η υποβολή Α.Π.Δ. από τους αντίστοιχους εργοδότες.
Ας σταματήσει, επιτέλους, ο εμπαιγμός και η ταλαιπωρία των ανθρώπων που σε πείσμα των προσπαθειών της Κυβέρνησης να τους εξοντώσει οικονομικά και επαγγελματικά, αυτοί εμμένουν να αγωνίζονται».