Κάποιοι στρέφονται στο κεφίρ όταν έχουν προβλήματα πέψης και ενδυνάμωσης του ανοσοποιητικού και έχουν δίκιο! Γεμάτο θρεπτικά συστατικά, το κεφίρ είναι ιδιαίτερα υγιεινό. Έχει μια ελαφρώς ξινή γεύση και μπορεί να σας θυμίσει το βουτυρόγαλα.
Φτιάχνεται από ζυμωμένο γάλα με τον μύκητα κεφίρ (ο οποίος αποτελείται από ζυμομύκητες και βακτήρια), κι έτσι η λακτόζη μετατρέπεται σε αλκοόλ, γαλακτικό οξύ και διοξείδιο του άνθρακα. Γι’αυτό και το κεφίρ είναι λίγο αφρώδες και έχει περιεκτικότητα σε αλκοόλ 0,3-2%.
Αλλά για ποιον λόγο ακριβώς είναι το κεφίρ τόσο υγιεινό;
Το κεφίρ έχει πολλές βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία, όπως βιταμίνες Α, Β (1, 3, 9 και 12) και Κ, φολικό οξύ, ιώδιο, μαγνήσιο, σίδηρο και ασβέστιο. Επίσης, περιέχει φυσικά προβιoτικά που ενεργοποιούν την γαστρεντερική οδό, καταπολεμούν τα βλαβερά βακτήρια και διατηρούν την καλή χλωρίδα του εντέρου υγιή.
Ακόμη, όλο και περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι είναι σημαντικό και για το ανοσοποιητικό. Το κεφίρ είναι καλύτερο από το ίδιο το γάλα και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, γιατί πέρα από τα βακτήρια του γαλακτικού οξέος, περιέχει και ζυμομύκητες, αμινοξέα και βακτήρια οξικού οξέος – αλλά δεν περιέχει λακτόζη
Έτσι, το κεφίρ επιβραδύνει την διαδικασία γήρανσης του δέρματος, ρυθμίζει την πίεση του αίματος και συμβάλλει ενάντια στην κούραση, την νευρικότητα και τις διαταραχές του ύπνου. Πιστεύεται ότι είναι ευεργετικό για την καρδιά, την χοληδόχο κύστη, το συκώτι και τα στομαχικά προβλήματα.
Συμβάλλει, ακόμη, και στην δίαιτα, καθώς έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες ανά θερμίδα, υγιεινά λιπαρά και καθόλου ζάχαρη. Επίσης, η υγιής εντερική μικροχλωρίδα συμβάλλει στην όψη της επιδερμίδας. Μπορείτε να φτιάξετε μια μάσκα από κεφίρ για να καθαρίσετε το δέρμα σας.
Μπορείτε να αγοράσετε το κεφίρ στο σούπερ μάρκετ, ή να το φτιάξετε μόνοι σας. Θα χρειαστείτε απλά γάλα (αγελάδας, πρόβατου ή κατσίκας) και ζυμομύκητες κεφίρ. Μπορείτε να φτιάξετε και ανθρακούχο νερό με ζυμομύκητες κεφίρ, το οποίο έχει τα ίδια πλεονεκτήματα, απλά δεν περιέχει πρωτεΐνη.
Είναι σημαντικό να μην το παρακάνετε με την καθημερινή κατανάλωση κεφίρ. Μέχρι 4 φλιτζάνια τη μέρα είναι εντάξει, αλλά μεγαλύτερη ποσότητα βακτηρίων γαλακτικού οξέος μπορεί να καταστρέψει την μικροχλωρίδα σας. Το ιδανικό είναι 2 φλιτζάνια, αναλόγως το βάρος και την διατροφή σας.
Το κεφίρ έχει υπέροχη γεύση για κάποιους, ενώ για άλλους πρέπει να γίνει συνήθεια – η οποία όμως αξίζει. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και στην μαγειρική και την ζαχαροπλαστική. Αν δεν το έχετε δοκιμάσει ποτέ, ήρθε η ώρα!
Πώς καλλιεργείτε το κεφίρ – Παρασκευή κεφίρ
Εδώ παραθέτω και τους δύο τρόπους που μοιάζουν πολύ μεταξύ τους που βρήκα από τις πηγές μου :
1ος τρόπος
Βάλτε 50 γραμμάρια από τους κόκκους του κεφίρ σε ένα καθαρό βάζο.
Προσθέστε 1/2 λίτρο γάλα κατά προτίμηση αγελαδινό πλήρες , όχι γεμάτο ως πάνω και κλείστε καλά το καπάκι (αεροστεγώς). Αναλογία κεφίρ γάλακτος 1:10.
Αφήστε το σε θερμοκρασία δωματίου 24 ώρες. Αν το θέλετε ποιο αραιό αφήστε το 12 ώρες. Πάντα μακριά απο το άμεσο ηλιακό φώς.
Περάστε το από πλαστικό σουρωτήρι(όχι μεταλλικό). Αυτό που θα περάσει είναι το πόσιμο κεφίρ, ότι μείνει είναι οι δραστικοί κεφιρόκοκκοι τους οποίους θα.χρησιμοποιείτε συνεχεία για να καλλιεργήσετε και άλλες φορές.
Ξεβγάλτε καλά το βάζο, ξεβγάλτε καλά τους κόκκους όπως είναι μέσα στο πλαστικό σουρωτήρι, με φρέσκο γάλα (εάν δεν μπορούμε τότε με κρύο νερό προσέχοντας να στραγγίσει καλά) και επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία παρασκευής από την αρχή.
Καθώς συνεχίζεται η καλλιέργεια ο αριθμός των κόκκων αναπτύσσεται και πολλαπλασιάζεται (η αύξηση αυτή γίνεται πιο γρήγορα σε όχι παχύ γάλα). Τότε η το αφήνετε (το επιπλέον) οπότε με την ίδια ποσότητα γάλατος θα γίνει πιο πυκνό η το απομακρύνετε η δίνετε αυτό που περισσεύει σε άλλον για καλλιέργεια.
Καλλιεργώντας το κεφίρ μπορείτε να κανονίζετε την γεύση και την σύσταση (πυκνότητα). Αν το θέλετε γλυκύτερο και αραιότερο (αφήστε το λιγότερο χρόνο) για πυκνότερο (αφήστε περισσότερους κόκκους κεφίρ). Οι κόκκοι πρέπει να καλύπτονται από το γάλα.
2ος τρόπος
Βάλτε 2-3 κυβικά εκατοστά από τους κόκκους του κεφίρ σε ένα καθαρό βάζο. Προσθέστε 1 λίτρο γάλα, όχι γεμάτο ως πάνω και κλείστε καλά το καπάκι (αεροστεγώς). Αφήστε το σε θερμοκρασία δωματίου 24 ώρες. Αν το θέλετε ποιο αραιό (υπακτικό) αφήστε το 12 ώρες. Σε περίπτωση διάρροιας να μείνει περισσότερο από 24 ώρες. Στο τέλος αυτού του διαστήματος το γάλα θα γίνει πιο πυκνό. Περάστε το από σουρωτήρι. Αυτό που θα περάσει είναι το πόσιμο κεφίρ, ότι μείνει είναι οι δραστικοί κεφιρόκοκκοι τους οποίους θα χρησιμοποιείτε συνεχεία για να καλλιεργήσετε και άλλες φορές. Ξεβγάλτε το καλά το βάζο, ξεβγάλτε καλά τους κόκκους όπως είναι μέσα στο σουρωτήρι με μπόλικο κρύο νερό, αφού στραγγίσει πολύ καλά επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία από την αρχή. Καθώς συνεχίζεται η καλλιέργεια ο αριθμός των κόκκων αναπτύσσεται και πολλαπλασιάζεται (η αύξηση αυτή γίνεται πιο γρήγορα σε όχι παχύ γάλα). Τότε η το αφήνετε (το επιπλέον) οπότε με την ίδια ποσότητα γάλατος θα γίνει πιο πυκνό η το απομακρύνετε η δίνετε αυτό που περισσεύει σε άλλον για καλλιέργεια. Καλλιεργώντας το κεφίρ μπορείτε να κανονίζετε την γεύση και την σύσταση (πυκνότητα). Αν το θέλετε γλυκύτερο και αραιότερο Αφήστε το λιγότερο χρόνο η αντιθέτως αφήστε περισσότερους κόκκους κεφίρ. Οι κόκκοι πρέπει να καλύπτονται από το γάλα. όταν πρόκειται να μην το καλλιεργήσετε για λίγες μέρες βάζετε τους κόκκους σε μικρό δοχείο με γάλα στο ψυγείο. Οι κόκκοι διατηρούν την ζωτικότητα τους για 10-15 μέρες το πολύ. Όταν θελήσετε πάλι να το καλλιεργήσετε, σουρώστε το και πετάξτε το γάλα που ήταν μέσα, αφού το ξεπλύνετε καλά βάλτε το με νέο γάλα.
Το κεφίρ πίνεται ακόμα και αν γίνει γιαούρτι. Ως `γιαούρτι` μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως ξυνή κρέμα σε σαλάτες. Ανάλογα με την ποσότητα της αποικίας βακτηριδίων, γίνεται και η ζύμωση.. οπότε το κάθε βράδυ ή το κάθε δυο βράδια είναι σχετικό. Αν η ποσότητα βακτηριδίων που έχουμε είναι μικρή ή αν η ποσότητα του γάλατος μεγάλη, θα αργήσει να γίνει η ζύμωση.
Επίσης αν το περιβάλλον είναι κρύο (πχ το έχουμε στο ψυγείο) επίσης καθυστερεί η ζύμωση. Σε θερμό περιβάλλον επιταχύνεται η ζύμωση. Άρα καταναλώνουμε το γάλα ανάλογα με το πότε έχει γίνει – κι ανάλογα με το πόσο ξυνό ή το πόσο πηχτό θα θέλαμε να γίνει.
Το κεφίρ ως αποικία βακτηριδίων δεν είναι καθόλου ευαίσθητη.. ίσα ίσα.. αντέχει στις κακουχίες!!!!
Μπορεί να επιζήσει και μετά από εβδομάδες στο ψυγείο αρκεί να είναι μέσα σε γάλα ή και σε νερό. Σε τέτοια περίπτωση που το έχουμε ξεχάσει ακόμα και μήνες, δεν θεωρούμε ότι είναι για πέταμα. Του δίνουμε εντατικές φροντίδες θεραπείας – συχνές αλλαγές μικρής ποσότητας γάλατος σε θερμό περιβάλλον για περίπου μια βδομάδα.. και τότε βλέπουμε αν το κεφίρ μας έχει επιζήσει ή όχι. Στο τέλος της βδομάδας θα πρέπει να μας δίνει το ρόφημα κεφίρ που συνηθίζαμε να πίνουμε. Κατά τα άλλα .. όπως σε κάθε αλλαγή γάλατος.. πρέπει να ξεπλένουμε το κεφίρ και το βάζο.