Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσαν στα Σκόπια οι δηλώσεις του Ρεπουμπλικανού Ντάνα Ροχραμπάτσερ, ο οποίος υποστήριξε ότι η ΠΓΔΜ «δεν είναι κανονική χώρα» και ότι πρέπει να διαλυθεί και να ενσωματωθεί στις γειτονικές χώρες
Με τις δηλώσεις του βουλευτή των ΑΝΕΛ, Κώστα Κατσίκη, ο οποίος εμμέσως πλην σαφώς πρότεινε την προσάρτηση της ΠΓΔΜ από την Ελλάδα, δεν ασχολήθηκε κανένας στη γειτονική χώρα. Οι (χιλιοειπωμένη) φράση «όπου Μακεδονική γη, ελληνική γη» δεν ανησύχησε τη σκοπιανή κυβέρνηση – είχε στραμμένο το βλέμμα στις ΗΠΑ και σε ένα συγκεκριμένο πρόσωπο, το οποίο άλλοτε, επί Μπαράκ Ομπάμα, βρισκόταν στο περιθώριο, αλλά τώρα, επί Ντόναλντ Τραμπ, έχει επανέλθει στο προσκήνιο και μάλιστα διευθύνει την Υποεπιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων για την Ευρώπη και την Ευρασία.
Ο λόγος για τον βουλευτή του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Ντάνα Ροχραμπάτσερ. Ο εν λόγω δήλωσε ότι η «Μακεδονία», η οποία «δεν είναι κανονικό κράτος», πρέπει να διαλυθεί και να ενσωματωθεί σε γειτονικές χώρες! «Η θέση μου είναι ότι η “Μακεδονία” δεν είναι χώρα. Λυπάμαι, δεν είναι χώρα», δήλωσε χαρακτηριστικά την Τετάρτη ο 70χρονος πολιτικός, μιλώντας στην αλβανική τηλεόραση, στο κανάλι Vizion Plus.
«Κάποιοι νομίζουν ότι σκοπός είναι να κρατήσουν τη “Μακεδονία” ζωντανή. Το ότι κάποιος αποφάσισε πριν από 30 χρόνια ότι από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας έπρεπε να προκύψει αυτό το σχήμα, δεν σημαίνει ότι αυτό πρέπει να ισχύει και σήμερα», υποστήριξε ο ίδιος.
Αμεσα, το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ κατηγόρησε τον αμερικανό πολιτικό ότι πυροδοτεί «εθνικιστική ρητορική στις γειτονικές χώρες, οδηγώντας μας πίσω στο παρελθόν». Κάλεσε το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ να διαλύσει τις αμφιβολίες που προκάλεσαν οι τοποθετήσεις του Ροχραμπάτσερ και να επιβεβαιώσει την πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στη “Μακεδονία” και τις βαλκανικές χώρες.
Η αντίδραση από την πλευρά των Σκοπίων, που κήρυξαν την ανεξαρτησία τους το 1991, ήταν αναμενόμενη. Ο κ. Ροχραμπάτσερ έκανε προκλητικές για τους Σκοπιανούς τοποθετήσεις και μάλιστα δεν δίστασε να αναπτύξει τις θέσεις του λέγοντας ότι «υπάρχει τέτοιος διχασμός στη χώρα, που ποτέ δεν θα μπορέσουν να ζήσουν ενωμένοι στο μέλλον». Οπως είπε, «για τον λόγο αυτόν, Κοσοβάροι και Αλβανοί από τη “Μακεδονία” πρέπει να ενσωματωθούν στο Κόσοβο και το υπόλοιπο της “Μακεδονίας” να γίνει μέρος της Βουλγαρίας, ή όποιας άλλης χώρας εκείνοι αισθάνονται πιο κοντά τους».
Ο σκοπιανός Τύπος αποκάλεσε τον αμερικανό βουλευτή «αποδεδειγμένο λομπίστα των αλβανικών επιδιώξεων για τη δημιουργία της “Μεγάλης Αλβανίας”», υποστηρίζοντας ότι ο ίδιος διατηρεί στενές σχέσεις με το αλβανικό λόμπι στις ΗΠΑ και ότι έχει υποστηρίξει την ανεξαρτησία του Κοσόβου.
Αντιπολιτευόμενες εφημερίδες σημείωναν ότι ο «βουλευτής του Τραμπ» συνωμοτεί για τον διαμελισμό της “Μακεδονίας” και ότι εκφράζονταν φόβοι ακόμη και για ακύρωση της απόφασης των ΗΠΑ για αναγνώριση των Σκοπίων με την αποκαλούμενη «συνταγματική ονομασία», με πρόφαση τα οικονομικά συμφέροντα των ΗΠΑ.
Δεν είναι ακόμη σαφές το επίπεδο υποστήριξης που απολαμβάνει ο κ. Ροχραμπάτσερ στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, στη μετά-Τραμπ εποχή. Πάντως, ο ίδιος ο βουλευτής δήλωσε ότι «ασκεί επιρροή σε πρόσωπα που χαράσσουν την πολιτική στρατηγική» και ότι η επιτροπή του θα προγραμματίσει σχετικές ακροάσεις τους επόμενους μήνες.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η ΠΓΔΜ ακούει να αμφισβητείται η κρατική οντότητά της. Το 2015 ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ είχε δηλώσει ότι «υπάρχουν οι προτάσεις να δοθεί η “Μακεδονία” στην Αλβανία κι ένα άλλο τμήμα της στη Βουλγαρία». Και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο αμερικανός βουλευτής είναι ένθερμος υποστηρικτής της Ρωσίας.