Η «κουκουβάγια του Μεταξουργείου» έγινε διάσημη σε όλον τον κόσμο. Ομως αυτό δεν άρεσε σε κάποιον ασυνείδητο που αποφάσισε να καταστρέψει ένα από τα λίγα έργα που ομόρφαιναν τους τοίχους της Αθήνας
Υπάρχουν φορές που η λογική σηκώνει τα χέρια ψηλά. Αλήθεια, ποιος μπορεί να μπει στο μυαλό κάποιου που αρπάζει ένα σπρέι και καταστρέφει με άχαρες γραμμές ένα πραγματικό μοντέρνο στολίδι της Αθήνας. Και όμως, ένας άγνωστος τύπος αποφάσισε την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου να αφήσει το δικό του άσχημο αποτύπωμα πάνω σε έναν τοίχο του Ιστορικού Κέντρου που τους τελευταίους μήνες έχουν θαυμάσει άνθρωποι από κάθε γωνιά του κόσμου.
Αριστερά, η εικόνα του τοίχου πριν γίνει η τοιχογραφία.
Δεξιά, η διασταύρωση στο Μεταξουργείο μετά το τέλος του έργου
Η «κουκουβάγια του Μεταξουργείου» ή αλλιώς το έργο «Knowledge speaks — Wisdom listens» του καλλιτέχνη του δρόμου Wild Drawing είχε δημιουργηθεί τον Οκτώβριο του 2016 στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Το μικρό Παρίσι των Αθηνών» που διοργανώνουν το Αθηναϊκό Καλλιτεχνικό Δίκτυο, ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και η Περιφέρεια Αττικής με την υποστήριξη της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα.
Φυσικά, από την ημέρα που δημιουργήθηκε το έργο, η διασταύρωση των οδών Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και Σάμου στο Μεταξουργείο μετατράπηκε σε πολυσύχναστο στέκι με τους περαστικούς να κάνουν μία στάση για να φωτογραφήσουν τον «ομορφότερο τοίχο της Πόλης».Οι εικόνες της εξαιρετικής τοιχογραφίας φιλοξενήθηκαν και σε δεκάδες ιστοσελίδες του εξωτερικού που έκαναν λόγο για ένα πραγματικό έργο τέχνης.
Το πανέμορφο γκράφιτι
Αυτή η διασημότητα που κέρδισε το γκράφιτι με την κουκουβάγια μάλλον ενόχλησε κάποιον που αποφάσισε να τη βανδαλίσει, μουτζουρώνοντας τη λέξη «VIRAL» πάνω στο έργο. Το αποτέλεσμα προκαλεί θλίψη. Τα μωβ άχαρα γράμματα και οι μουτζούρες έχουν καταστρέψει σε μεγάλο βαθμό τη δουλειά του WD.
Μετά την «παρέμβαση» στο έργο
Ομως ευτυχώς υπάρχουν και τα ευχάριστα. Αρκετοί φοιτητές της Σχολής Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Εργων Τέχνης του ΤΕΙ Αθήνας μαζί με την ομάδα των «Staco street art conservators», προσφέρθηκαν εθελοντικά να καθαρίσουν και να αποκαταστήσουν το έργο μέσα στο Σαββατοκύριακο. Μακάρι λοιπόν, αυτή η γωνιά της Αθήνας να πάρει πίσω την χαμένη της ομορφιά που προφανώς κάποιος αποφάσισε να χαλάσει..