Εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες σε όλη τη χώρα. Η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων αποφάσισε να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του νέου ασφαλιστικού Κατρούγκαλου. Ήδη, μέσω ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας, έχουν μαζευτεί περισσότερες από 60.000 υπογραφές για το θέμα αυτό. Παράλληλα, και όπως αποκαλύπτει το zougla.gr, στις Κυκλάδες έχουν κατατεθεί αιτήσεις προς τον ΟΓΑ από τους παραγωγούς για τη διακοπή των ασφαλιστικών εισφορών των συζύγων τους.
Την ίδια στιγμή οι αγρότες από την Κεντρική Μακεδονία προετοιμάζονται για τη συνάντηση της Τετάρτης 15 Φεβρουαρίου με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη. Προς αυτήν την κατεύθυνση, το απόγευμα είναι προγραμματισμένη συνάντηση στη Χαλάστρα του Νομού Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τα μπλόκα των Τεμπών και του Αμυνταίου, προκειμένου να τεθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες για το τετ α τετ με τον κ. Δραγασάκη.
Ιδιαίτερα αισθητή αναμένεται να κάνουν την παρουσία τους στην Αθήνα και εφέτος οι αγρότες από την Κρήτη. Το 20μελές συντονιστικό τους όργανο, στο οποίο εκπροσωπούνται παραγωγοί και από τους τέσσερις νομούς του νησιού, αποφάσισε απόβαση και συλλαλητήριο στην πρωτεύουσα για τις 8 Μαρτίου 2017.
Γιάννης Παναγής: «Προσφεύγουμε στο ΣτΕ για το ασφαλιστικό»
Ο γραμματέας συντονισμού της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων Αλιέων και Μελισσοκόμων, Γιάννης Παναγής τόνισε: «Οι αγρότες λένε κατ΄αρχήν «ναι» σ’ έναν διάλογο και τον θεωρούμε «ευπρόσδεκτο» αρκεί να πραγματοποιείται στη βάση της αλληλεγγύης, της «αλήθειας» και κυρίως «όχι» προσχηματικού αλλά πραγματικού διαλόγου. Αν τυχόν πρόκειται να συζητηθούν τα επίμαχα ζητήματα, που ταλανίζουν ολόκληρο τον αγροτικό κόσμο, ασφαλιστικό – φορολογικό και κόστος παραγωγής και ν’ αναιρούνται ως νομοθετήματα, τότε «ναι» είμαστε υπέρ του διαλόγου. Κάτι όμως το οποίο δε διαφαίνεται. Αυτό φάνηκε κι από την προηγούμενη συνάντηση που είχε ο κ. Μπούτας στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης».
Ταυτόχρονα, ο κ. Παναγής, αναφέρθηκε σε μία σειρά ενεργειών στις οποίες προχώρησαν οι αγρότες, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Κρίθηκε πως θα πρέπει να πάμε σε άλλες μορφές κινητοποιήσεων, βλέποντας το γενικότερο κλίμα «υποτονικότητας» που έχει διαμορφωθεί. Είναι «λάθος» να ταυτίζουμε τις κινητοποιήσεις μόνον με τα κλεισίματα των δρόμων. Είπαμε «όχι» στο κλείσιμο των δρόμων και «ναι» στο άνοιγμα «διαύλου επικοινωνίας» με τις υπόλοιπες τάξεις και τις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες».
Και συνεχίζοντας, αποκάλυψε πως ήδη ετοιμάζονται να προσφύγουν στο ΣτΕ για το ασφαλιστικό Κατρούγκαλου, «εξαντλώντας όλα τα έννομα δικαιώματά μας».
Κεντρική Μακεδονία
Τις δικές τους ενέργειες από μπλόκα της Κεντρικής Μακεδονίας, των Τεμπών και του Αμυντίου, προγραμματίζουν οι αγρότες ενόψει της συνάντησής τους, με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη.
Από το μπλόκο στα Πράσινα Φανάρια Θεσσαλονίκης μίλησε αποκλειστικά στο zougla.gr το μέλος της Συντονιστικής επιτροπής, Βαγγέλης Μισαηλίδης: «Το απόγευμα, έχουμε ευρεία συνάντηση στη Χαλάστρα, για να συζητήσουμε όλες τις τελευταίες λεπτομέρειες, για τη συνάντηση της Τετάρτης 15 Φεβρουαρίοτ 2017, με τον κ. Δραγασάκη στην Αθήνα. Τα βασικά αιτήματά μας, είναι τρία και ήδη τα έχει στα χέρια της, η Κυβέρνηση. Πρόκειται για το ασφαλιστικό που καίει πάρα πολλές χιλιάδες αγροτών, το φορολογικό και το κόστος παραγωγής. Κρίνουμε ως θετικό το γεγονός πως η κυβέρνηση δέχθηκε να συναντηθεί μαζί μας, αλλά αν δεν αλλάξει κάτι τότε θα μιλάμε πλέον για αφανισμό του πρωτογενούς τομέα όπως έγινε και σε άλλους επαγγελματικούς κλάδους, που δημιούργησε η κρίση στη χώρα μας».
Οι αγρότες της Κρήτης
Ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νομού Ηρακλείου και Αντιπρόεδρος της ομάδας Αμπελουργών Κρήτης, Μύρος Χιλετζάκης, είπε: «Οι αγρότες της Κρήτης δίνουν ραντεβού στην Αθήνα. Συγκεκριμένα, το παγκρήτιο συντονιστικό που αποτελείται από πέντε άτομα κι από τους τέσσερις νομούς του νησιού, αποφάσισε ομόφωνα απόβαση στην Αθήνα. Συγκεκριμένα, στις 7 Μαρτίου οι αγρότες της Κρήτης θα επιβιβαστούν στα καράβια και στις 8 το πρωί, της 8ης Μαρτίου, θα βρίσκονται στην Αθήνα». Και υπογράμμισε: «Η Κρήτη ανεβαίνει στην Αθήνα με τρία καίρια θέματα:
Πρώτον το φορολογικό, δεύτερον το ασφαλιστικό τρίτον το κόστος παραγωγής που είναι το μεγαλύτερο σε σχέση με τους υπόλοιπους αγρότες της ηπειρωτικής χώρας, λόγω της θάλασσας.
Οι αγρότες των Κυκλάδων κόβουν την κύρια ασφάλιση των συζύγων τους
Τεράστια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι στα νησιά. Ο Πρόεδρος Βίβλου (Τρίποδες) Νάξου, αγρότης – κτηνοτρόφος, Σπύρος Σκάλκος, δήλωσε : «Εδώ η ζωή έγινε ακόμα πιο δύσκολη με την αύξηση του ΦΠΑ. Αλλά δεν είναι μόνον αυτό. Υπάρχει και το επιπρόσθετο πρόβλημα της ανομβρίας στα νησιά. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως το κόστος του νερού είναι ιδιαίτερα δαπανηρό. Ενδεικτικά αναφέρω, πως στις γεωτρήσεις, κοστίζει 10 ευρώ την ώρα το ρεύμα». Παράλληλα και αναφορικά με το νέο ασφαλιστικό, ο κ. Σκάλκος, αποκάλυψε πως οι «αγρότες έχουν καταθέσει στον ΟΓΑ αιτήσεις για διακοπή της κύριας ασφάλισης των συζύγων του».