Τελικά οι ξηροί καρποί παχαίνουν; Ισχύει ότι αν θέλουμε να χάσουμε κιλά πρέπει να είμαστε λίγο πιο προσεκτικές μαζί τους; Σήμερα θα λύσουμε όλο αυτό το μυστήριο, θα μάθουμε τις θερμίδες, τι πρέπει να προσέξουμε και τι να επιλέξουμε αν θέλουμε να χάσουμε κιλά. Φυσικά και αναφέρομαι στους ανάλατους ξηρούς καρπούς γιατί καλώς ή κακώς τους αλατισμένους τους έχουμε ξεγράψει εδώ και καιρό από τη διατροφή μας.
Παρόλο, λοιπόν, που επικρατεί ο μύθος ότι οι ξηροί καρποί προσφέρουν κυρίως θερμίδες στον οργανισμό μας, η ποικιλία τους μπορεί να μας ωφελήσει ιδιαίτερα ακόμη και σε μία περίοδο δίαιτας. Ο Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Θαλής Παναγιώτου μας ενημερώνει και μας δίνει τα δικά του επιστημονικά tips, ώστε να εντάξουμε τους ξηρούς καρπούς στο εβδομαδιαίο διαιτολόγιό μας και να τους κάνουμε τον απόλυτο σύμμαχο στο αδυνάτισμα.
Σε τι μας ωφελούν οι ξηροί καρποί
Οι ξηροί καρποί, σε μία λογική ποσότητα κι εφόσον δεν έχουμε κάποια αλλεργία σε αυτούς, προσφέρουν την απαραίτητη ενέργεια για τη συνέχεια της ημέρας ή την προπόνησή μας, μας προμηθεύσουν με βιταμίνες και ιχνοστοιχεία ενώ προκαλούν το αίσθημα του κορεσμού μέχρι το επόμενο γεύμα.
Σύμφωνα με έρευνες οι άνθρωποι που καταναλώνουν πέντε ή περισσότερες φορές την εβδομάδα ξηρούς καρπούς και κυρίως φιστίκια, καρύδια και ανάλατα αμύγδαλα, έχουν κατά 27% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν Διαβήτη τύπου 2. Ακόμη οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε πολυακόρεστα λιπαρά, πρωτεΐνες, ιχνοστοιχεία, φυτικές ίνες και βιταμίνες.
Τέλος οι “παρεξηγημένοι” ξηροί καρποί συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης, ελέγχουν το βάρος και μειώνουν τον κίνδυνο για κάποιες μορφές καρκίνου.
Με ποιο τρόπο βοηθούν στη δίαιτα
Δεν θα σας πούμε ότι απολαμβάνοντας ξηρούς καρπούς, θα αδυνατίσετε αλλά μπορούμε να υποστηρίξουμε πως όταν καταναλώνουμε ξηρούς καρπούς σε μία λογική μερίδα θα έχουμε οφέλη στην υγεία μας χωρίς να ανέβει το νούμερο της ζυγαριάς μας. Μελέτες απέδειξαν ότι υπάρχει πολύ μικρή διαφορά στην απώλεια κιλών ανάμεσα στα άτομα που κατανάλωναν ξηρούς καρπούς και σ’ εκείνους που τους είχαν εκτός του διατροφικού πλάνου τους. Αν υιοθετήσετε τους νωπούς κι ανάλατους ξηρούς καρπούς ως ένα ενδιάμεσο γεύμα, τότε σίγουρα δε θα χαλάσετε τη δίαιτά σας αλλά θα ωφελήσετε τον οργανισμό σας.
Τι θα πρέπει να προσέχουμε
Εκτός από τα αυτονόητα που είναι οι αλλεργίες και η υπερβολική κατανάλωση, καλό είναι να γνωρίζουμε πως οι ξηροί καρποί δεν θέλουμε να είναι μαλακωμένοι και να έχουν υγρασία. Αυτό συμβαίνει συνήθως στα mix ξηρών καρπών, που συνοδεύουν το ποτό μας σε κάποιο μπαρ. Επιλέγουμε λοιπόν τους νωπούς και ανάλατους ξηρούς καρπούς.
Ποιους ξηρούς καρπούς προτιμούμε και γιατί
Καρύδια Πεκάν: Είναι πλούσια σε Ω3, φυλλικό οξύ, ψευδάργυρο και ασβέστιο.
Αμύγδαλα: Είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε και κάλιο.
Κάσιους: Περιέχουν κορεσμένα λίπη, λιγότερες φυτικές ίνες και πρωτεΐνες.
Μακαντέμια: Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και σελήνιο ενώ χαμηλή σε φυτικές ίνες και κορεσμένα λίπη.
Φιστίκια Αιγίνης: Έχουν λιγότερες θερμίδες από άλλα φιστίκια και υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες.
Φουντούκια: Περιέχουν φυτικές ίνες και το μεγαλύτερο μέρος των λιπαρών τους είναι ακόρεστα.
Πόσες θερμίδες έχουν οι προτεινόμενοι ξηροί καρποί
7 Καρύδια Πεκάν = 185 θερμίδες
23 Αμύγδαλα = 170 θερμίδες
18 Κάσιους = 165 θερμίδες
10 Μακαντέμια = 200 θερμίδες
50 Φιστίκια Αιγίνης = 160 θερμίδες
30γρ. Φουντούκια = 178 θερμίδες