Δυσοίωνες προβλέψεις για την ελληνική οικονομία κάνουν οι αναλυτές του The Economist Intelligence Unit οι οποίοι προβλέπουν συμβιβασμό για να εκταμιευτούν κάποια χρήματα αλλά όχι συμφωνία στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.
Αυτό που προκαλεί εκτιμούν ότι αργά ή γρήγορα θα υπάρξει Grexit.
Συγκεκριμένα για το Grexit αναφέρουν ότι υπάρχουν 60% πιθανότητες να συμβεί μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.
Όσον αφορά το Eurogroup της Δευτέρας οι αναλυτές λένε ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία αλλά εκτιμούν ότι είναι πιθανόν να προκύψει ένας συμβιβασμός ώστε τελικά να δοθούν κάποια χρήματα στην Ελλάδα και να αποφευχθεί ένα νέο δράμα με το ελληνικό χρέος καθώς από τον Μάρτιο ξεκινά μια σειρά εκλογικών αναμετρήσεων στην Ευρώπη.
Σημειώνουν, ωστόσο, οι αναλυτές, ότι αν οι ευρωπαίοι δανειστές επιμείνουν στο να νομοθετήσει περισσότερα μέτρα λιτότητας ως ασφάλεια σε περίπτωση που δεν πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους, τότε θα αυξηθούν οι πιθανότητες για εκλογές στην Ελλάδα.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την ευρωζώνη και κατά πάσα πιθανότητα δεν πιστεύει ότι η Ελλάδα χρειάζεται να ανήκει σε αυτή.
Ως εκ τούτων, επισημαίνεται ότι ο κίνδυνος να καταπέσει το πρόγραμμα του ESM εντός του 2017 είναι υψηλός. «Τα γεγονότα που συνέβησαν μετά τη συμφωνία του Αυγούστου του 2015 φαίνεται να επιβεβαιώνουν την άποψή μας ότι το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας θα είναι σχεδόν αδύνατο να εφαρμοστεί, λόγω πολιτικών περιορισμών και στις δύο πλευρές».
«Κατά την άποψή μας», συνεχίζει η ανάλυση, «η βιωσιμότητα του χρέους δεν είναι απαραίτητα το πιο σημαντικό θέμα για την Ελλάδα και το αν μπορεί να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ», εξηγώντας ότι «το πραγματικά σημαντικό ερώτημα είναι αν μπορεί οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα, δεδομένης της εμπειρία των τελευταίων επτά ετών, καθώς και αν το τρίτο πρόγραμμα μπορεί να κάνει η ελληνική οικονομία ανταγωνιστική και να οδηγήσει σε επαρκή ανάπτυξη».
Οι αναλυτές του The Economist Intelligence Unit τονίζουν ότι η βασική αιτία για την αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης είναι – εκτός από τις πολιτικές δυσκολίες που δεν επιτρέπουν στην ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει τα μέτρα που προβλέπονται για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση – η διαφωνία των δανειστών για τους στόχους και τη βιωσιμότητα του χρέους. Υπενθυμίζουν, μάλιστα, ότι στο τέλος Ιανουαρίου οι εκπρόσωποι των ευρωπαίων δανειστών δήλωσαν ότι η παρουσία του ΔΝΤ αλλά και η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για νέες εκταμιεύσεις δανείων.