Την απόσυρση των προωθούμενων από το υπουργείο Δικαιοσύνης διατάξεων που αφορούν τη μετατροπή των ειδικών άμισθων υποθηκοφυλακείων σε έμμισθα, σε περίπτωση αποχώρησης του υποθηκοφύλακα, ζητεί με υπόμνημα που κατάθεσε στη Βουλή η Ενωση Αμισθων Υποθηκοφυλάκων Ελλάδος. Το Δ.Σ. της ένωσης εγείρει πολλαπλά ζητήματα αντισυνταγματικότητας της διάταξης, η οποία, όπως επισημαίνουν, προβλέπει πρόσληψη ιδιωτικών υπαλλήλων στο Δημόσιο χωρίς καμία διαδικασία αξιολόγησης, στελέχωση έμμισθων υποθηκοφυλακείων χωρίς δικαστικούς υπαλλήλους, ανάθεση διοικητικών καθηκόντων σε ειρηνοδίκες κ.ά.
Μείζον ζήτημα για τους άμισθους υποθηκοφύλακες είναι η πρόβλεψη ότι σε περίπτωση που στο άμισθο υποθηκοφυλακείο ασκεί χρέη προϊσταμένου υπάλληλος ο οποίος δεν είναι πτυχιούχος Νομικής, η καταχώριση πράξης ή απόφασης που έχει σχέση με τη σύσταση, μεταβίβαση ή κατάργηση εμπράγματων δικαιωμάτων στα βιβλία μεταγραφών διενεργείται από ειρηνοδίκη. Οι άμισθοι υποθηκοφύλακες καταγγέλλουν τη διάταξη ως αντισυνταγματική, καθώς το Σύνταγμα (άρθρο 89, παρ. 3, εδάφιο 1) προβλέπει ότι «ανάθεση διοικητικών καθηκόντων σε δικαστικούς λειτουργούς απαγορεύεται».
Στην επίμαχη διάταξη αντιτάσσονται και οι δικαστές, οι οποίοι, πέραν της αντισυνταγματικότητας, τονίζουν ότι η ανάθεση των συγκεκριμένων καθηκόντων στους ειρηνοδίκες «εκφεύγει του δικαιοδοτικού τους έργου». Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων ζητεί την απόσυρση της διάταξης, υπογραμμίζοντας ότι η ανάθεση μη δικαστικών καθηκόντων σε ειρηνοδίκες, πέραν της αντισυνταγματικότητος, «συνιστά μειωτική αντιμετώπιση του κλάδου των ειρηνοδικών, καθώς μετατρέπεται κατά ένα μέρος σε δημόσιο υπάλληλο, ενώ δημιουργείται πρακτική χρησιμοποίησης του ειρηνοδίκη ως “αναπληρωτή παντός καιρού”».
Ετερο ζήτημα αντισυνταγματικότητας εγείρεται, κατά τους άμισθους υποθηκοφύλακες, από την πρόβλεψη ότι το προσωπικό του υποθηκοφυλακείου που μετατρέπεται σε έμμισθο τοποθετείται σε προσωποπαγείς θέσεις με σχέση ΙΔΑΧ. Οπως αναφέρεται στο υπόμνημα, η στελέχωση θα πρέπει να γίνει από δικαστικούς υπαλλήλους με μόνιμη σχέση εργασίας. Ως προς το προσωπικό, υποστηρίζουν ότι η απασχόληση του ίδιου προσωπικού στα δημιουργούμενα έμμισθα υποθηκοφυλακεία είναι αντισυνταγματική, σημειώνοντας παράλληλα ότι το προσωπικό αυτό δεν προσελήφθη στα άμισθα υποθηκοφυλακεία με εγγυήσεις αξιοκρατίας και επαρκούς αξιολόγησης.
Δημοσιοϋπαλληλοποίηση
Τέλος, η Ενωση κατηγορεί το υπουργείο Δικαιοσύνης για «δημοσιοϋπαλληλοποίηση» υπαλλήλων, αλλά και για εκχώρηση των αρμοδιοτήτων του στο υπουργείο Περιβάλλοντος –στο οποίο θα εντάσσονται τα υποθηκοφυλακεία– «με αντάλλαγμα την ικανοποίηση ενός ρουσφετιού στους συνδικαλιστές των υπαλλήλων».