Στις 7 Μαρτίου αναμένεται να ανακοινωθεί από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η απόφαση για το πως και που θα διατεθούν τα 103 εκατομμύρια ευρώ που έχουν δεσμευθεί από λογαριασμούς εμπλεκομένων στην υπόθεση των εταιριών παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος Energa και Hellas Power.
Το δικαστήριο επρόκειτο σήμερα να αποφασίσει για την πορεία των χρημάτων αυτών, ορίζοντας αν το ποσό θα επιστραφεί απευθείας στο Δημόσιο ή αν θα έπρεπε να αποδοθεί μέρος του σε φορείς που παραστάθηκαν στη δίκη ως πολιτική Αγωγή λόγω βλάβης από τις ενέργειες των δύο εταιριών.
Στη σημερινή συνεδρίαση τέθηκαν στο δικαστήριο νομικά θέματα, τόσο από τους παραστάτες του Δημοσίου, των ΟΤΑ, του ΑΔΜΗΕ όσο και από την πλευρά κάποιων από τους προσφάτως καταδικασθέντες υπεύθυνους των εταιριών παρόχων. Κοινός τόπος των θεμάτων που εκτέθηκαν ήταν η διανομή των χρημάτων και το που θα πρέπει να αποδοθούν.
Από την πλευρά του καταδικασθέντος σε κάθειρξη 21 ετών υπευθύνου της Energa, Αχιλλέα Φλώρου διατυπώθηκε η άποψη ότι ποσό 83 εκατομμυρίων από τα δεσμευθέντα θα πρέπει να αποδοθεί απευθείας στο Δημόσιο και τους δήμους καθώς αποτελούν δημόσια έσοδα προερχόμενα από το ΕΤΗΔΕ και δημοτικά τέλη και επομένως είναι ακατάσχετα.
Από την πλευρά του Λειτουργού της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ) αντιτάχθηκε ότι δεν θα πρέπει στην απόδοση των χρημάτων να εξαιρεθεί κανένα από τα παθόντα νομικά πρόσωπα και πρότεινε το κατ’ αναλογίαν μοίρασμα του ποσού, ώστε να συμπεριληφθεί και ο ΛΑΓΗΕ και ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ).
Υπενθυμίζεται ότι το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων καταδίκασε για την υπόθεση των δύο εταιριών 11 κατηγορούμενους, υπευθύνους των εταιριών και άλλους, επιβάλλοντας ποινές από 4 έως και 21 έτη. Σύμφωνα με τη δικογραφία για την υπόθεση, οι εκπρόσωποι των δύο παρόχων -αν και εισέπρατταν από τους πελάτες τους τον ειδικό φόρο κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και το τέλος ακίνητης περιουσίας, όπως συμβαίνει με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ- δεν προχωρούσαν στην απόδοση των χρημάτων αυτών στο Δημόσιο, αλλά “τουναντίον τα παρακράτησαν και τα ενσωμάτωσαν στην περιουσία τους” . Η ζημιά του Δημοσίου είχε προσδιοριστεί σε περίπου 270 εκατομμύρια ευρώ και αφορά το διάστημα Σεπτεμβρίου 2011 έως Νοέμβριο 2012 .