Το θέμα που κυριαρχεί στο γερμανικό Τύπο είναι η σύλληψη του ανταποκριτή της εφημερίδας Die Welt Ντενίζ Γιουτζέλ. Η Welt γράφει σχετικά : «Εμείς οι δημοσιογράφοι, αυτές τις ημέρες – και δεν πρόκειται μόνο για τον Γιουτζέλ ή τον Αμερικανό Πρόεδρο – καλά θα κάνουμε με τους αντιπάλους των αξιών μας περί ελευθερίας να είμαστε ιδιαίτερα δίκαιοι και ακριβείς. Διότι δεν θέλουμε να τους δώσουμε λαβή και δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να πολεμήσουμε με τα όπλα των αντιπάλων μας. Αγωνιζόμαστε με έρευνες που δεν φοβούνται τίποτα, με ακριβή γεγονότα και με έξυπνες σκέψεις».
Η Τουρκία απομακρύνεται από τις ευρωπαϊκές αξίες
Για το ίδιο θέμα η Süddeutsche Zeitung σχολιάζει : «Η καγκελάριος Μέρκελ θα πρέπει να θέσει το ερώτημα εάν θα εξακολουθήσει για πολύ να είναι γεμάτη κατανόηση για τον Ερντογάν. Από τότε που ξεκίνησε η προσφυγική κρίση, η Άγκυρα αισθάνεται προνομιακός εταίρος. Η συμφωνία με την τουρκική κυβέρνηση οδήγησε στο γεγονός ότι ο αριθμός των προσφύγων στη Γερμανία μειώθηκε. Παράλληλα όμως η Μέρκελ αναγκάστηκε να δει την Τουρκία να μετατρέπεται σε ένα αυταρχικό κράτος, το οποίο όλο και περισσότερο απομακρύνεται από τις αξίες και τις αρχές της δημοκρατικής Ευρώπης. Η υπόθεση του Ντενίζ Γιουτζέλ είναι εξόφθαλμη».
Η Handelsblatt σχολιάζει από την πλευρά της, σχετικά με την στάση που θα πρέπει να τηρήσει η καγκελάριος Μέρκελ: «Με το ένταλμα σύλληψης ενός ανταποκριτή που εκτός από την τουρκική ιθαγένεια διαθέτει και τη γερμανική, η όλη κατάσταση αποκτά μια άλλη διάσταση. Η διπλωματία φαίνεται να εκλείπει. Ο Ερντογάν οδηγεί την καγκελάριο εκεί που θέλει, δηλαδή σε λεκτικές αψιμαχίες. Εάν αφεθεί σε αυτή την τακτική τότε οι σχέσεις της Γερμανίας με την Τουρκία θα υποστούν σοβαρές ζημίες. Η Μέρκελ βρίσκεται σε προεκλογικό αγώνα. Δεν είχε καμία επιλογή παρά να καταδικάσει τη σύλληψη. Πρέπει όμως γρήγορα να επιστρέψει στο διάλογο ακόμα και ένα της φαίνεται δύσκολο».
Πρωτοβουλίες σε πολλές γερμανικές πόλεις
Η Stuttgarter-Zeitung.de δημοσιεύει ρεπορτάζ το οποίο αναφέρεται σε πρωτοβουλίες πολιτών σε διάφορες γερμανικές πόλεις που στόχο έχουν να μειώσουν τον αριθμό των προσφύγων στην Ελλάδα και να τους δεχθούν στις περιοχές τους. Η εφημερίδα αναφέρει ότι η πρωτοβουλία από το Όσναμπρυκ με την επωνυμία ’50 από την Ιδωμένη’ μάχεται ώστε να υλοποιηθεί η ευρωπαϊκή υποχρέωση για κατανομή των προσφύγων. «Η πρωτοβουλία ιδρύθηκε για να πάρει 50 πρόσφυγες που ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες στον ελληνικό καταυλισμό και να τους προσφέρει μια ζωή στο Όσναμπρικ. Ο δήμος στηρίζει την πρωτοβουλία…Το Όσναμπρικ δεν είναι η μοναδική γερμανική πόλη. Παρόμοιες πρωτοβουλίες οργανώθηκαν παλαιότερα αλλά ενεργοποιούνται και πάλι τώρα διότι η κυβέρνηση στο Βερολίνο έχει στόχο να περιορίσει τον αριθμό των προσφύγων».
Η εφημερίδα αναφέρει ακόμα ότι τέτοιες δραστηριότητες υπάρχουν σε Βερολίνο, Ντάρμσταντ, Έσεν, Αμβούργο, Γκέτινγκεν, Μάιντζ, Πότσνταμ, Βόλφσμπουργκ και Βούπερταλ.