Η χρυσή τομή στο ζήτημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο φέρεται πως βρέθηκε στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και δανειστών, με στόχο να κλείσουν όλα τα ανοικτά ζητήματα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Στη νέα ρύθμιση θα συμπεριλαμβάνονται φόροι και οι οφειλές προς το Δημόσιο, μεταξύ άλλων ο Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών αλλά και ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας
Η συμφωνία που επετεύχθη ουσιαστικά προβλέπει τον υπολογισμό των εν λόγω οφειλών με βάση καινούργιες κι όχι τις παλαιές κλίμακες προστίμων για τα χρέη προς το Δημόσιο.
Σύμφωνα με τις νέες κλίμακες, τα πρόστιμα θα είναι αρκετά χαμηλότερα, έτσι ώστε οι οφειλέτες να διευκολυνθούν για τη διευθέτηση των χρεών τους.
Στη νέα ρύθμιση θα συμπεριλαμβάνονται φόροι και οι οφειλές προς το Δημόσιο, μεταξύ άλλων ο Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών αλλά και ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας. Εξαιρούνται, ωστόσο, οι εισφορές προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
Θεσμοί και κυβέρνηση αποφάσισαν ένα έμμεσο haircut στις οφειλές με σημαντική μείωση των προστίμων, ενώ παράλληλα επί τάπητος έχει τεθεί και η παροχή πολλών δόσεων για να μπορούν οι ιδιώτες να ανταποκριθούν στην αποπληρωμή των χρεών τους.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να δημιουργηθεί βάσει των ανωτέρω ρυθμίσεων το πλαίσιο για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων που αδυνατούν να πληρώσουν τις οφειλές τους προς το ελληνικό Δημόσιο.
Χρέη που ξεπερνούν τα 95 δις
Σύμφωνα με τελευταία επίσημα στοιχεία, τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο πλέον ξεπερνούν τα 95 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι επιχειρήσεις έχουν κάνει «ανοίγματα» συνολικού ύψους 148 δις, εκ των οποίων δεν εξυπηρετείται ποσοστό 44%.
Οι δανειστές θεωρούσαν απαραίτητη προϋπόθεση την ένταξη όλων των χρεών των επιχειρήσεων σε ρύθμιση, καθώς εκτιμούν πως η εξαίρεση από αυτήν υπονομεύει το εγχείρημα διάσωσής τους.
Όσον αφορά στα πιστωτικά ιδρύματα, και αυτά με τη σειρά τους προετοιμάζουν το ρυθμιστικό πλαίσιο με βάση μοντέλα του παρελθόντος και όταν οι διεργασίες ολοκληρωθούν, τότε θα υπάρξει και η επιλογή των επιχειρήσεων που θα ενταχθούν στο συγκεκριμένο πλαίσιο.