Σε ένα είδος άτυπου πολέμου βρίσκεται η Τουρκία με τις ευρωπαϊκές δομές και ο Ερντογάν δέχεται απανωτά ευρωπαϊκά χαστούκια.
Την ώρα που προσπαθούν να τα βρουν Βερολίνο και Άγκυρα για το θέμα των προπαγανδιστικών συγκεντρώσεων Τούρκων κατοίκων στη Γερμανία για το δημοψήφισμα (που θα εγκρίνει τις υπερεξουσίες Ερντογάν) και στο ίδιο θέμα έχουν αυξηθεί οι αντιδράσεις και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, δόθηκε άλλο ένα ευρωπαϊκό πλήγμα στον επίδοξο «σουλτάνο»: Η «Επιτροπή Παρακολούθησης» (Monitoring Committee) της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης ζήτησε η Τουρκία να προστεθεί στον κατάλογο των χωρών που θεωρούνται ΜΗ δημοκρατικές.
Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το σώμα που εδρεύει στο Στρασβούργο, και του οποίου η Τουρκία αποτελεί ιδρυτικό μέλος αναφέρεται: «Οκτώ μήνες μετά το αποτυχημένος πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου και την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης, η Επιτροπή Παρακολούθησης με ανησυχία επισημαίνει πως υπάρχει σοβαρή χειροτέρευση της λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών στη χώρα».
Τελική απόφαση για το τι τελικά θα συμβεί με την Τουρκία και το Συμβούλιο της Ευρώπης, αναμένεται να ληφθεί μέσα στον Απρίλιο, όπως επισημαίνει ο Τουρκικός Παλμός του ιστότοπου ‘al-monitor.com’.
Όπως επισημαίνεται, αυτήτη στιγμή βρίσκονται υπό διωγμό το ένα τέταρτο των δικαστών και εισαγγελέων, το ένα δέκατο της στυνομικής δύναμης, το 30% των διπλωματών, και πλέον των 5.000 πανεπιστημιακών δασκάλων, χωρίς να ευσταθούν νομικά οι κατηγορίες εναντίον τους.
Επίσης στην ανακοίνωση εκφράζεται έντονη ανησυχία για τις συλλήψεις δημοσιογράφων το κλείσιμο μη αρεστών Μέσων και η άρση της ασυλίας 154 μελών της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.
Το κουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα του Λαού, έχει δεχθεί το ισχυρότερο πλήγμα με σχεδόν όλους τα εκλεγμένα μέλη του να έχουν αποστερηθεί της βουλευτικής τους ασυλίας και δέκα απ΄αυτούς συμπεριλαμβανομένων των συμπροέδρων του, της Figen Yuksekdag (που της στερήθηκε και η έδρα) και Selahattin Demirtas, να βρίσκονται στη φυλακή.
Η απόφαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Συμβουλίου της Ευρώπης, στηρίχθηκε στην έκκληση που έκανε ο Aykan Erdemir, ανώτερο μέλος του Ιδρύματος για την Άμυνα των Δημοκρατικών Θεσμών, και πρώην μέλους της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης με το αντιπολιτευόμενο Λαϊκό Ρεπουμπλικάνικο Κόμμα. Στην έκκλησή του ο Erdemir, είπε πως «θα πρέπει να εξετασθεί η τακτική που τηρεί ο Ερντογάν, για να στραγγαλίσει την τουρκική Δημοκρατία και την ισχύ του Νόμου».
Όπως δήλωσε στο Al-Monitor, ο Erdemir, «η Τουρκία χρειάσθηκε 24 χρόνια για να επουλώσει τις πληγές από το βίαιο πραξικόπημα του 1980 και να επαναλειτουργήσουν κανονικά οι δημοκρατικοί θεσμοί μετά το 2004. Δεκατρία χρόνια κατόπιν, είναι λυπηρό να ζούμε διαδικασίες που θυμίζουν οπισθοδρόμηση της χούντας του 1980».
Ο ιστότοπος, επισημαίνει ότι «από το 2005 έχουν ξεκινήσει επισήμως διαβουλεύσεις για την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, αλλά οι συνομιλίες έχουν συναντήσει ένα αξεπέραστο τείχος, εξ αιτίας της διαίρεσης της Κύπρου και την καθυστέρηση σειράς δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων που οι τουρκικές κυβερνήσεις δεν κατάφεραν να φέρουν εις πέρας».
Η απόφαση του Ερντογάν να διεκδικήσει απόλυτη εξους/ια μέσω νέου συντάγματος την έγκριση του οποίου θα αποφασίσει το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου προκαλούν μεγάλη ανησυχία στην Επιτροπή Παρακολούθησης, μέλη της οποία έχουν ζητήσει την άρση των εκτάκτων μέτρων στην Τουρκία. Έχουν ζητήσει επίσης, να σταματήσουν τα μέτρα που υπερπηδούν την κοινοβουλευτική διαδικασία, και να απελευθερωθούν όλοι οι φυλακισμένοι βουλευτές.
Ωστόσο όπως έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Γιλντιρίμ, «φυσικά δεν θα συνεχίσουν να ισχύουν επ΄άπειρον, αλλά οπωσδήποτε θα παραταθούν και γι΄ άλλους τρεις μήνες μετά το δημοψήφισμα.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αρνήθηκε να παύσει Τούρκο δικαστή
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ECHR) με απόφασή του στις 10 Μαρτίου απέρριψε την προσφυγή για την παύση της δικαστού (προερχόμενηςαπό το Εργατοδικείο της Άγκυρας) Kadriye Çatal, επειδή “υπήρχαν υποψίες ότι ανήκει στους οπαδούς του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιμάμη Φετουλά Γκιουλέν’’.
Η Çatal υποστήριξε πως δεν έχει δυνατότητα πρόσβασης σε δικαστήριο της Τουρκίας λόγω «των εκτάκτων μέτρων που ισχύουν στη χώρα» και έτσι δεν μπορεί να αμφισβητήσει το αίτημα για την διαγραφή της στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας της.
Στην αρνητική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, αναφέρεται ότι στις χώρες όπου ισχύουν «έκτακτες καταστάσεις», πριν ληφθούν διοικητικές αποφάσεις για «λόγους εθνικής ασφάλειας», θα πρέπει να υπάρχει πρώτα οριστική δικαστική απόφαση.