Με προσωπική αντεπίθεση εναντίον του Τζούλιαν Ασάνζ, προσπάθησε να δώσει εξηγήσεις η CIA στις εκρηκτικές αποκαλύψεις των WikiLeaks.
Χαρακτηρίζει τον γνωστό «σφυριχτράκια» ως «μη αξιόπιστο» σε επίσημη ανακοίνωσή της και όσα αποκαλύπτει «συνήθως δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια», όπως μετέδωσε το «Reuters».
Σε συνέντευξη Τύπου ο Ασάνζ πέρασε στην αντεπίθεση υποστηρίζοντας ότι πέραν από την οικονομική αιμορραγία για τον Αμερικάνο φορολογούμενο «η CIA προκάλεσε οικονομική ζημία δισεκατομμυρίων δολαρίων σε εταιρίες όπου είχε διεισδύσει το κατασκοπευτικό λογισμικό».
Αν οι αποκαλύψεις που έκανε ο ιστότοπος WikiLeaks για τις παρακολουθήσεις όλων από την CIA δεν είναι αρκετά σοβαρές, γεγονός είναι πως «η CIA έχει πλέον χάσει τον έλεγχο του οπλοστάσιού της για hacking». Αλλά αυτό δεν αφορά μόνο στις εκατοντάδες εκατομμύρια χρήστες του Facebook.
Επειδή οι πιο πολλοί δεν υποπτεύονταν πως υπάρχουν τεχνικές λεπτομέρειες που δίνουν τη δυνατότητα παρακολούθησης από τα iPhone ως τα 4K Samsung, μέσω του προγράμματος Vault 7 της CIA.
Ζούμε την εποχή, όπου η CIA έχει εξαπολύσει δική της υπηρεσία NSA (εθνική αντικατασκοπεία) ανά τον κόσμο, παρ΄όλο που ο εκπρόσωπός της Jonathan Liu προσπάθησε με μία διάψευση που ουδέν διαψεύδει –μάλλον επιβεβαιώνει την διαρροή, να κατηγορήσει πάλι τους συνήθεις υπόπτους: Ότι δηλαδή οι Ρώσοι διέρρευσαν στο WikiLeaks, προσπαθώντας να προειδοποιήσει έτσι εμμέσως πως οι Ρώσοι πιθανόν να αναμειχθούν στην προεκλογική εκστρατεία της Γαλλίας και τη Γερμανίας, όπως δήθεν έγινε –σύμφωνα με το θόρυβο που είχε ξεσηκώσει η «Κόμπανι» στις ΗΠΑ – και με τις προεδρικές εκλογές.
Η CIA, επί προεδρίας Ομπάμα, απέκτησε ένα οπλοστάσιο για κυβερνο-επίθεση που κόστισε στους Αμερικάνους φορολογούμενους -δίχως να το γνωρίζουν- πλέον των 100 δισεκατομμυρίων…
Τι όμως κρύβεται πίσω απ΄ όλα αυτά; Η ανησυχία των νεοσυντηρητικών κύκλων του αμερικάνικου κατεστημένου για την έντονη ρωσική παρουσία στη διεθνή σκακιέρα.
# Ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει πως η Ρωσία έχει αναλάβει πρωτεύοντα ρόλο στον καθορισμό του μέλλοντος της Συρίας στη διάσκεψη της Αστάνα.
# Ούτε ότι το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έχει υπαγορεύσει τις περίφημες συμφωνίες Minsk II, που καθημερινά παραβιάζουν οι κυβερνητικές δυνάμεις του Κιέβου.
# Η Κριμαία αποτελεί πλέον αναπόσπαστο τμήμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
# Η τέως ανατολική Ουκρανία, η Νεορωσία (Novorossiya), είναι πλέον αυτόνομη περιοχή και λειτουργεί με νόμισμα το ρούβλι.
# Ο Ερντογάν –δυσαρεστημένος από την αμερικάνικη παρέμβαση στα πολιτικά πράγματα της χώρας του, ετοιμάζεται να αναλάβει σουλτάνος, στηριζόμενος στις καλές σχέσεις με τη Μόσχα. (Άλλωστε η Ρωσία τον είχε προειδοποιήσει ότι επίκειται πραξικόπημα, λίγο πριν την εκδήλωσή του).
# Η Μόσχα προστάτευσε την ενεργειακή βιομηχανία του Ιράν κατά την διάρκεια των σκληρών διαπραγματεύσεων με τον OPEC.
Και πέρα απ΄όλ’ αυτά,
# Ο Πούτιν προωθεί την στρατηγική συνεργασία Ρωσίας-Κίνας. Και όπως δεν το κρύβει στις δηλώσεις του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, «οι ρωσο-κινεζικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο στην ιστορία των δύο χωρών».
Πέρασε στα «ψιλά»
Τίποτα τόσο τετριμμένο, όπως η τεχνική απόδειξη πως όλοι είμαστε θύματα κατασκοπείας, μπορεί να επιτραπεί να απειλήσει ή να προσθέσει απόχρωση στις καθιερωμένες καθημερινές αφηγήσεις των δυτικών Μέσων.
Μπορεί, λοιπόν, οι αποκαλύψεις του WikiLeaks για τις κυβερνο-διεισδύσεις και το hacking της CIA να προβλήθηκε ιδιαίτερα από τα Παγκόσμια Μέσα, δεν έγινε όμως το ίδιο και στις ΗΠΑ.
Και πάντα, οι «καθεστωτικοί» δημοσιογράφοι έπαιξαν το γνωστό τους παιχνίδι:
Ο Brian Ross του ABC News μέσω του Twitter του ερώτησε τον Ασάνζ, «αν πληρώθηκε για τις “αποκαλύψεις” από τη ρωσική κυβέρνηση ή το RT». Για να πάρει την απάντηση του Ασάνζ: «Όχι, αλλά είναι ενδιαφέρον που και το ABC ακολουθεί αυτή τη γραμμή».
Ο Ασάνζ επίσης επισήμανε πως το CNN στην κάλυψη του ρεπορτάζ για τις νέες διαρροές, «υπεραμύνθηκε τα συμφέροντα της CIA».
Με ρεπορτάζ το CNN είχε αναρωτηθεί: «Αφού όλοι οι καταγγελλόμενοι στόχοι βρίσκονται στο εξωτερικό τι αρμοδιότητα είχε η CIA;».
Για να απαντήσει ο Ασάνζ: «Δεν προβληματίζει το CNN, ότι η CIA έχει παρόμοιες δραστηριότητες και στο εσωτερικό των ΗΠΑ;».
Η εταιρία Apple ήταν η πρώτη που έδωσε απάντηση στις διαρροές, την ίδια κιόλας ημέρα των αποκαλύψεων του WikiLeaks: Ο τεχνολογικός γίγαντας, υποσχέθηκε «να αποκαταστήσει τις τυχόν αδυναμίες στο λογισμικό του iPhone που εκμεταλλεύθηκε η CIA».
Η Samsung με ανάλογη ανακοίνωση έδωσε έμφαση «στην προστασία της ιδιωτικότητας και της ασφάλειας των καταναλωτών» και υποσχέθηκε πως θα ερευνήσει τις καταγγελίες.
Η Microsoft,επίσης, ανακοίνωσε: «Πληροφορηθήκαμε τις καταγγελίες και τις ερευνούμε».
Η Frederike Kaltheuner, πολιτική σύμβουλος της Privacy International, ότι το πραγματικό πρόβλημα είναι πως αποτελεί γεγονός ότι οι νέες τεχνολογίες παραμένουν βασικά ανασφαλείς».