Η γραφειοκρατία μοιάζει ανίκητη, η παράλογη φορολογία στραγγαλίζει την επιχειρηματικότητα και το τραπεζικό περιβάλλον είναι ασφυκτικό”.
Τα λόγια αυτά ανήκουν στον Χρήστο Χαρπαντίδη, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Παπαστράτος θυγατρικής της Philip Morris International, ο οποίος χθες από το περιστύλιο του Ζαππείου Μεγάρου, ανακοίνωσε την υλοποίηση μιας από τις μεγαλύτερες Άμεσες Ξένες Επενδύσεις που πρόκειται να πραγματοποιηθούν στη χώρα. Ανακοίνωσε δηλαδή την απόφαση της Philip Morris International (PMI), να επενδύσει 300 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα, για τη μετατροπή του εργοστασίου της Παπαστράτος στον Ασπρόπυργο σε μονάδα παραγωγής ράβδων καπνού για το IQOS και τη δημιουργία 400 νέων θέσεων εργασίας.
Και αν διερωτάστε γιατί η PMI, η οποία από το 2003 έχει ήδη πραγματοποιήσει επενδύσεις 700 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα, αποφάσισε να προχωρήσει σε μια τόσο μεγάλη επένδυση σε μια χώρα με τόσα βαρίδια, την απάντηση την έδωσε ο ίδιος ο κ. Χαρπαντίδη. Όπως είπε: “η Ελλάδα έχει σημαντικό γεωγραφικό πλεονέκτημα από τη θέση της στο χάρτη. Έχει ανθρώπινο δυναμικό με σπουδαία ταλέντα. Και έχει υψηλής ποιότητας ανατολικά καπνά”.
Βέβαια για να φθάσουμε στις χθεσινές ανακοινώσεις, απαιτήθηκε ένας “άτυπος” διαγωνισμός μεταξύ διαφόρων ευρωπαϊκών κρατών που διεκδίκησαν η νέα αυτή μονάδα παραγωγής να γίνει στην έδρα τους. Τελικά νικήτρια χώρα αναδείχθηκε η Ελλάδα, και ειδικότερα η ομάδα της Παπαστράτος, η οποία “κέρδισε το στοίχημα αυτής της επένδυσης ανάμεσα σε άλλες, τυπικά προφανέστερες επιλογές, με πολύ χαμηλότερο εργατικό και φορολογικό κόστος”, όπως ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Παπαστράτος.
“Καταφέραμε” είπε ο κ. Χαρπαντίδης, “η Ελλάδα να γίνει το τρίτο κέντρο διεθνώς – μετά την Ελβετία και την Ιταλία – για την παραγωγή προϊόντων καπνού νέας γενιάς. Και καταφέραμε να φέρουμε στη χώρα νέα κεφάλαια 300 εκατ. ευρώ, χωρίς να δανειστούμε από τις τράπεζες. Καταφέραμε να προσθέσουμε 400 νέες θέσεις εργασίας σε αυτές που ήδη έχουμε.”
Ποιο είναι το επενδυτικό πλάνο
Με τη νέα επένδυση, η Ελλάδα μετατρέπεται σε ένα από τα ελάχιστα διεθνή κέντρα παραγωγής καπνικών προϊόντων νέας γενιάς, γεγονός που θα ενισχύσει σημαντικά τις ελληνικές εξαγωγές. Και αυτό γιατί το εργοστάσιο της Παπαστράτος στον Ασπρόπυργο γίνεται το τρίτο εργοστάσιο της Philip Morris International παγκοσμίως, μετά την Ελβετία και την Ιταλία, που θα παράγει προϊόντα καπνού που δεν περιλαμβάνουν καύση. Η παραγωγή θα ξεκινήσει σε 10 μήνες από σήμερα. Ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία των αδειοδοτήσεων για 3 νέα κτίρια στις εγκαταστάσεις της Παπαστράτος στον Ασπρόπυργο, ενώ οι πρώτες νέες μηχανές θα τοποθετηθούν το Φθινόπωρο. Με την ολοκλήρωση του έργου, το εργοστάσιο της Παπαστράτος θα έχει 2 νέες γραμμές επεξεργασίας καπνού και συνολικά 10 νέες γραμμές παραγωγής ράβδων καπνού HEETS με 3 μηχανές η κάθε μία. Στόχος είναι το εργοστάσιο της Παπαστράτος να παράγει 20 δισεκατομμύρια ράβδους καπνού (HEETS) τον χρόνο (σ.σ. σήμερα η εταιρεία παράγει 12-14 δις. συμβατικά τσιγάρα) τα οποία θα εξάγονται σε 30 χώρες. Οι πρώτες 200 προσλήψεις, επί συνόλου 400, θα γίνουν το δεύτερο τρίμηνο του 2018 και οι επόμενες 200 το αμέσως επόμενο διάστημα, ενώ ο σχεδιασμός προβλέπει η μονάδα του Ασπροπύργου να παράγει αποκλειστικά τα HEETS IQOS και να σταματήσει η παραγωγή συμβατικών τσιγάρων. Ήδη η Παπαστράτος προσφέρει 800 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, ενώ τους τελευταίους μήνες έχει προχωρήσει στην πρόσληψη 250 ατόμων αποκλειστικά για τη δραστηριότητα του IQOS.
Η συγκεκριμένη επένδυση, συνδέεται άμεσα και με την ελληνική καπνοκαλλιέργεια. Όπως είπε ο κ. Χαρπαντίδης η “Philip Morris International και η Παπαστράτος συνεχίζουν να απορροφούν και να εξάγουν σε όλο τον κόσμο ελληνικά καπνά ανατολικού τύπου, τα οποία θα καταλαμβάνουν σημαντικό ποσοστό στο χαρμάνι και των νέων ράβδων καπνού.”
Τι είναι το IQOS
Το IQOS είναι ένα από τα τέσσερα προϊόντα της Philip Morris International που δεν περιλαμβάνουν καύση και που απευθύνονται στις ανάγκες και διαφορετικές προτιμήσεις των ενήλικων καπνιστών. Είναι ένα θερμαινόμενο καπνικό προϊόν που κυκλοφόρησε στα τέλη του 2014 και αναμένεται ως τα τέλη του 2017 να βρίσκεται σε περισσότερες από 30 χώρες. Από το 2008, η ΡΜΙ έχει προσλάβει περισσότερους από 400 επιστήμονες και ειδικούς και έχει επενδύσει περισσότερα από 3 δισ. δολάρια στην έρευνα και ανάπτυξη και την επιστημονική τεκμηρίωση.
Τα αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας για την τεκμηρίωση της δυνατότητας μειωμένου κινδύνου του IQOS, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της εταιρείας “είναι πολύ ενθαρρυντικά και η εταιρία διαθέτει ελεύθερα την επιστημονική της μεθοδολογία και τα ευρήματά της για ανεξάρτητο έλεγχο και επαλήθευση από τρίτους